„Продължаваме промяната“ зашлевиха шумен „шамар“ на ГЕРБ – отказаха преговори за общо управление

0

Бойко Борисов предложи на ПП следизборна управленска коалиция, а тя отхвърли офертата, припомняйки му за златните кюлчета край нощното шкафче. Такъв политически сюжет се разви в иначе скучния неделен ден. Предложението на лидера на ГЕРБ бе и към ДБ в качеството й на дясна формация, но там също не срещна отклик.

Сагата бе изпъстрена с конкретни точки за обща програма, пиперливи насрещни подмятания  и т.н. Ето подробностите хронологично: 

ОФЕРТАТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изброи шест приоритета на партията, които биха могли да доведат до следизборна коалиция в следващото Народно събрание. Той не посочи конкретни имена на формации за възможното съюзяване, но от приоритетите стана ясно, че отправя послания към „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Шестте приоритета са закон за 100% диверсификация на доставките на газ от „Газпром“ и дългосрочен договор за доставки на втечнен газ, таван на цените на горивата от 2.70 лева, договор със САЩ за доставка на още осем изтребителя F-16 блок 70, диверсификация на доставките на руско ядрено гориво и мощности, край на „издевателствата“ с цената на тока и съдебна реформа.

„За българския народ надали вече има значение безпочвените обвинения на едни или други в корупция. Факт е, че от „Газпром“ и „Лукойл“ българите губят по 20 милиона на ден. Факт е, че в момента на България й извиват ръцете. Затова аз декларативно се обръщам към колегите от другите политически партии, защото те много обичат да заклеймяват с кой-може и с кой-не може. За ГЕРБ всеки, който е готов да подпише и да внесем необходимите закони…Ние ще управляваме само с партии, които приемат закон за 100% диверсификация от „Газпром“. Първи закон в новото Народно събрание. Ще им кажем дори как става: още сега служебното правителство да обяви търг за доставки над 10 г. на втечнен газ. Дали със САЩ, дали с Египет, Катар, Гърция, няма значение. Партии, които са готови да подкрепят това, са наши съюзници“, коментира Борисов. 

След два месеца ще имаме 59 депутати – колкото сега, или повече. С втората или първата партия ще имаме голямо мнозинство да приемем всички тези закони. Както ги подкрепихме за изгонените руски дипломати, за Македония и оръжието за Украйна.“, каза още Борисов. „Аз не съм човек, който по време на криза търси оправдание. Обръщам се към нашите политически опоненти да спрат да лъжат и да търсят оправдания“, каза още лидерът на ГЕРБ.

„Има силни могъщи български компании, които могат да доставят газ. Диверсификацията позволява те да докарват газ. Да се съсредоточим към добив на български газ. Втори закон – таван върху цените на горивата от 2,70 лв. Трето – втората част на ескадрилата Ф-16. Или ще се модернизираме с най-добрите самолети, или нещо мислят друго да правят. Четвърто – 100% диверсификации на руското ядрено гориво. Пето – да се спре издевателствата с цената на тока“, допълни Борисов. По думите му, ако е вярно, че Путин генерира най-голямата корупция чрез „Газпром“ в България, това е начин тя да бъде спряна. 

„Иначе може да ги тричаме“, предупреди бившият премиер. „Няма нещо, в което са успели. Ако искат да им обясня с Гърция как става, с Турция как става, да ме наемат, ще им кажа. Нищо не искаме от вас, само народът да е добре и да не си се смеят. Колкото и да са грешници, ще ги подкрепя, или те нас, за да влязат тези закони в сила“, каза още Борисов.

РЕАКЦИИТЕ

След пресконференцията на Борисов депутатът от ДБ Ивайло Мирчев коментира във „Фейсбук“, че е добре, че лидерът на ГЕРБ се е осъзнал за нуждата от събедна реформа. Той обаче попита защо това се случва едва сега и се усъмни доколко искрени са думите на бившия премиер. „Току-що Борисов обяви, че щял да подкрепи предложенията ни за съдебна реформа. Хубаво е, че го е осъзнал. Неясно е защо не ги подкрепи през последните 7 месеца, или през последните 7 г. Неясно е и защо онзи ден групата на ГЕРБ в парламента напусна залата и провали кворума, тъкмо когато трябваше да се гласува антикорупционният закон, с което нанесе още един удар срещу борбата с корупцията. Пореден кьорфишек или катарзис?“, попита Мирчев. 

На офертата на Борисов реагира и Лена Бориславова, шеф на кабинета на премиера в оставка. Във Фейсбук тя риторично попита: „Къде беше тия 12 години и защо не ги направи тия работи, Бойко“. Зам.-министър Иван Христанов пък написа това: „Аз обичам да се правим на луд, ама вие, г-н премиер, се правите много успешно – И. Гешев“

НА ФИНАЛА

Финалното рязане на квитанциите от ПП дойде в края на деня с позиция в социалните мрежи. Тя гласи: „През последните 7 месеца г-н Борисов държеше 59-те си депутати като слуги. Те положиха всячески усилия да препънат съдебната реформа в България. “Не пипайте организираната престъпност – ще настане хаос”, даже каза Дани Каназирева от ГЕРБ. “Хаосът” е г-н Борисов да бъде разследван защо има златни кюлчета в нощното си шкафче. Или бившите министри от ГЕРБ да се крият зад депутатски имунитети, докато не им се повдигат обвинения по висящите им производства в прокуратурата. Едва след като имаме свободна и независима прокуратура с ясно понесена отговорност от г-н Борисов, в България ще има не 6, а 600 общи точки в обществото за бъдещето на енергийната диверсификация, за правовия ред и за евроатлантическото ни бъдеще“.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече