Въпросът: Ще завие ли служебният кабинет към Русия?

0

От Крим е руски“ до защитник на „снишаването“ след руската военна агресия срещу Украйна президентът Румен Радев ясно се позиционира като един от малкото проруски лидери в Европейския съюз. Затова един от най-сериозните въпроси около служебното правителство е дали ще се опита да ревизира геополитическия избор на България, който бе защитен от последното правителство. То не допусна да бъде изнудвано от „Газпром“ и отказа да следва „по-умерените“ позиции на държавния глава.

Предпоследният служебен премиер, назначен от Радев, Стефан Янев открито защитаваше пропутински позиции в качеството си на военен министър в правителството на Кирил Петков и бе освободен от поста. Сега Радев назначава друг военен от резерва, смятан за негова дясна ръка, в МО – Димитър Стоянов.

Кариерата на Стоянов преминава във Военновъздушните сили, след което последва Радев в президентството, където е назначен за главен секретар.

Очаква се Стоянов да следва стриктно линията на Радев, което напълно изключва възможността новият военен министър да влезе в ролята на ястреб. Не е ясно, обаче, до каква степен ще си позволи да наложи „умерена позиция“ на фона на продължаващата война в Украйна.

Освен с коментарите си около газовите доставки, той даде заявка, че е готов да действа, след като преди дни заформи скандал с вицепремиерката Корнелия Нинова, разпространявайки част от документ, който би трябвало да доказва, че български оръжия се изнасят за Украйна.

Нинова отхвърли твърденията му и го нарече „петно“ за президентството.

Сега в качеството си на военен министър Стоянов ще трябва да управлява процеса по оказване на помощ на Киев с ремонт на украинска военна техника у нас.

Стоянов заедно с Радев бе и един от най-острите критици на процедурата, по-която бяха закупени американските изтребители F-16, а сега ще трябва да предвижи напред проекта за закупуването на още 8 машини от САЩ.

Той трябва да работи и за осигуряването на т.нар. „междинни самолети“, които да заменят съветските МиГ 29, докато пристигнат новите F-16.

Поддръжката на МиГ-овете е под въпрос, тъй като заради войната Русия, Украйна и Беларус вече не са опция.

Служебният министър на външните работи Николай Милков ще замени на поста Теодора Ганчовска, чието управление щеше да мине почти незабелязано, ако не бе темата за Северна Македония.

Милков е дипломат от кариерата и като такъв избягва крайни позиции, така че от него не би следвало да се очакват резки промени.

Основен тест за кабинета и Милков е дали ще се направи опит за някаква форма на ревизия на решението на правителството „Петков“ да изгони 70 руски дипломатикаквито надежди показа, че има посланичката Елеонора Митрофанова.

Милков се ползва с доверието на Радев и ще има ключова роля при назначаването и на следващите български посланици.

Сега е посланик във Франция и Монако и постоянен представител в ЮНЕСКО, работил е и в МО, където е бил постоянен секретар.

И той като Стоянов е бил част от администрацията на президента Радев.

Основният лакмус за външнополитическия курс на новото правителство обаче, безспорно ще бъде поведението му около спрените от „Газпром“ доставки, дали ще склони да открие сметка в рубли и дали ще предприеме стъпки за преговори за нов договор с руската корпорация.

Автор: Никола Лалов

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече