Различен прочит: „Взривове“ в разградена държава

0

Държавата е в разпад. Това е моментната снимка, отразяваща състоянието на клетата ни Родина днес. Разпадащ се парламент, разпаднало се правителство, политически партии с неясна ориентация, предстоящи парламентарни избори, които по всяка вероятност ще бъдат подчинени не толкова на решаването на нашите проблеми, а по-скоро на битките в глобалната политика и най-вече на стратегическия сблъсък за влияние Русия – Европа – САЩ.

На този фон няма как да не бъдем безкрайно подозрителни към избухналите сякаш от невиделица взривове в охранявания и обезопасен по всички правила склад за боеприпаси на компанията „Емко“, собственост на оръжейния индустриалец Емилиян Гебрев край Карнобат.

Едва ли случилото се и последвалите го коментари биха могли да се определят като „теория на конспирацията“, тъй като за всички, които следят процесите в тази сфера на българската икономика, отдавна е известно , че това се случва за пореден път именно с бизнеса на недолюбвания от години от руснаците Гебрев.

Както самият той определи „инцидента“, пострадали са складовете на фирмата, пострадал е бизнесът на Гебрев, но много хора отказват да разберат,

 че на практика е атакувана държавата ни.

Все пак не бива да забравяме, че става дума за посягане върху отбранителните способности на България, подчертава собственикът на „Емко“.

Според него, а и според водещи експерти в тази област, боеприпасите край Карнобат няма как сами да се самозапалят, още повече когато са съхранявани при спазването на всички мерки за безопасност. 

Емилиян Гебрев

От оръжейната компания са категорични, че става въпрос за напълно реновираните от нея складове, изградени на територията на бившите военни поделения в местността, известна като „Погребите“ и разположени на площ от около 220 декара. В цялата база са монтирани достатъчен брой наблюдателни средства – камери и друга техника, а около нея е изградена и сериозна ограда.

Разбира се, за никого не е тайна, че когато някой специалист по саботажи получи „направление“ за извършване на подобен тип провокация, (която напомня на заплашително размахване на пръст към непослушните), със сигурност ще я направи.

Още повече, че както твърди самият Гебрев, в складовете край Карнобат са се съхранявали боеприпаси с отпаднала фирмена необходимост, произведени преди доста години. В компанията обаче още не са решили дали да ги  запазят или да пристъпят към тяхната утилизация. Оръжейният индустриалец твърди, че става дума за боеприпаси за танкове, които преди 30-40 години са снети от употреба в Съветската армия.

За откровен саботаж говори и фактът, че това, което се е съхранявало там, не може да послужи за войната в Украйна, изтъква собственикът на „Емко“.

Що се отнася до самия „инцидент“, както вече писахме, в  системата е бил получен сигнала за движение в периметъра и взривът е станал непосредствено след това.

Сега остава да започне разследване и прокуратурата да си свърши работата. Но

тези надежди са доста мижави

като се има предвид как беше замърляно разследването от преди повече от десет години, след като на 12 ноември 2011-та избухна взрив с склада на “Емко“ в Ловнидол.

След дълго протакане преписката бе прекратена, независимо, че при разчистването на района беше открито взривно устройство с пластичен взрив и детонатор. А комплексна експертиза на прокуратурата в Севлиево достига до извода, че взривът е умишлено предизвикан. Само че, странно защо, с постановление на вишестоящото обвинение това заключение бе отменено и делото спряно…

Едва миналата година, когато под краката на главния прокурор Иван Гешев започна да става горещо и основно след натиска от Европа, прокуратурата се размърда. Макар и доброзорлем говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че можело да се направи взаимовръзка между взривовете и опитите за отравяне на трима български граждани. ( бел.ред. –  Става въпрос за  отравянето на самия Гебрев, който според предишния главен прокурор Сотир Цацаров се отровил от салата с …рукола, сина му Христо и производствения директор на дружеството Валентин Тахчиев). Резултат от тези приказки обаче няма и до ден днешен. И то независимо от декларациите на Милева, че за опита за умишлено умъртвяване на трима български граждани в качеството на обвиняеми били привлечени трима руски граждани, „които по данни на службите за сигурност с голяма вероятност имат принадлежност към Главно разузнавателно управление на Руската Федерация“ ….

Въпреки направеното под сурдинка признание

за руска намеса на територията на нашата страна, прокуратурата тогава за пореден път се опита да мине по тъч линията. Това предизвика недоволството на „Емко“ и в официално съобщение от дружеството обявиха, че държавното обвинение борави със съмнителни факти около взривовете в българските оръжейни заводи и е изложило на присмех способностите на българските власти да опазят от външни посегателства обекти на стратегическата инфраструктура на държава-членка на НАТО.

В съобщението на компанията се казваше също, че зад привидната некадърност и неспособност на българските власти да разкрият терористичните дейности на руското ГРУ у нас, стоят други, по-дълбоки причини, а именно техните връзки и зависимости от Кремъл.

От „Емко“ тогава директно

определиха твърденията на прокуратурата като неверни,

че взривът в Ловнидол е бил предшестван от пожар. Така държавното обвинение търсело общ знаменател с останалите взривове.

В крайна сметка, резултат от този импотентен опит за замазване на очите на европейските и натовски партньори няма и до днес. Затова ще е голяма изненада, ако в сегашния случай някой се заеме наистина да доведе работата докрай.  

Автор: Мариета Велинова

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече