Съвременните изкушения към тийнейджърите – близки до линията на смъртта

0

Капка алкохол в окото. Може и да ви звучи странно, но всъщност е начин тийнейджърите да експериментират, за да се забавляват. През последните десетина дни всички говорят за райския газ, но употребата му не е единствената опасна практика, разпространена на купони и партита. Ако с райския газ те искат само да се смеят, то капката водка в окото е с търсен ефект за бързо опияняване.

Лекарите предупреждават, че подобни „забавления“ са много опасни и могат да доведат дори до смърт, а психолозите настояват вината да не се хвърля върху тийнейджърите. Решението, според тях, е да се говори открито с децата за всички модерни в средата им и на пръв поглед „невинни“ опити. Дишане на райски газ, на хелий, алкохол в окото, както и предизвикателствата, които си отправят в социалните мрежи (като лягане на пешеходни пътеки например) са всъщност начин децата да пораснат, да се самоизразят, а работа на възрастните е да им предложат качествена алтернатива на тези „забавления“.

Капка водка в… окото

Може би не толкова популярно, но изключително опасно е капването на алкохол в очите. Правят го на партита, за да се напият бързо и евтино всички, разказа младеж пред „Дневник“. Уточни, че той не го е пробвал от страх, но е виждал как другите се „напиват“ само от една капка водка.

„Ако това е вярно, че се опитват да прилагат алкохол през очните ябълки, то това е изключително опасно, защото може да доведе до трайни и необратими изгаряния на конюнктивата и да увреди тъканите на окото“, каза пред „Дневник“ анестезиологът в столичната болница „Вита“ д-р Ясен Грозев. Подчерта, че дори капчица концентриран алкохол може да доведе до тежки увреждания. „От кръвоносни съдове, през тъканите на окото, през тъканите на носа – това е практически алкохолно изгаряне. Чувайки за подобна мода, се ужасявам. Това не бива да се прави. Аз дори не мога да си представя как си го причиняват“, каза още той.

„Смешният“ хелий и тъжните последствия от него

Вдишването на малко количество хелий временно променя тембъра и характеристиките на човешкия глас – става изнесен, висок и „смешен“ и именно заради това децата се забавляват, вдишвайки го от балони. Продължителната повишена концентрация на хелий във въздуха обаче води до намаление на вдишвания кислород, което може да доведе до задух и смърт, предупреждават лекарите.

Химичнният елемент хелий представлява безцветен нетоксичен газ без вкус и миризма. Той се използва за получаване на ниски температури, за създаване на инертна среда при автогенна обработка на метали, в електрониката, в медицината, във водолазното дело (против кесонна болест), за пълнене на балони и дирижабли, в различни промишлени процеси, както и за охлаждане на свръхпроводящи магнити, намиращи приложение в магнитно-резонансните скенери.

В хелиева атмосфера се сушат и съхраняват взривните вещества. Хелият замества азота и предотвратява кесонната болест, защото за разлика от азота не се разтваря в кръвта при повишено налягане. Използва се при лекуване на астма и други болести на дихателните пътища.

„Специално в медицината се използват хелиево-кислородни смеси за борба с остри пристъпи на астма – така като чисто медицинско приложение в определени пропорции могат да бъдат полезни, но само под стриктен лекарски контрол. Всъщност това е свързано с качеството на хелия да подобрява течливостта на въздуха – реално хелиево-кислородната смес лесно преминава през стеснените участъци, които са проблем при астмата. Дотук са ползите от него“, обясни д-р Грозев.

По отношение на забавлението – има няколко случая на деца в Япония и Ирландия, които са загинали след употреба на хелий, посочи лекарят. Не са му известни случаи на стигнали до болница деца в България след такова „преживяване“.

Пред „Дневник“ от „Пирогов“ посочиха, че нямат случаи на приети с влошено здравословно състояние след употребата на хелий или алкохол в очите деца. От болницата потвърдиха за един случай на 15-годишно момче, прието в Спешното отделение след употреба на райски газ и алкохол.

„Много ме боля главата“

„На детското парти издишахме всичките балони с хелий, и родителите дишаха, много се смяхме. После ми стана лошо и много ме боля главата“, разказва 9-годишният Иван пред „Дневник“. Майка му добави, че много се е стреснала и звъннала на личната лекарка. Тя й казала да държи детето в покой и да го наблюдава – ако се влоши, да го заведе на преглед. Предупредила останалите родители, че хелият не е безобиден и да не позволяват на децата си да го вдишват.

При вдишването на хелий гласът става много смешен и доста висок и това е доста забавно за децата, посочи д-р Грозев. Едно малко дете обаче трудно може да прецени колко да вдиша от балона с хелий, добави. „Ако обаче се вдиша под много високо налягане, а понятието „високо налягане“ е много относително в зависимост от възрастова група, от източника на газа, то може да доведе до бързо преминаване на хелий до всички тъкани, включително в кръвоносните съдове, от там се стига до запушвания“, обясни Грозев.

Страничните ефекти са замайване, главоболие, падане на кръвното налягане, припадък.

Капка алкохол в окото, или колко "невинни" са някои забавления за тийнейджъри

Опасността на хелия идва от различни фактори: колко дълго, колко мощно се вдишва, под какво налягане, броят вдишвания – всичко това може да доведе до много сериозни последици, включително до смърт, каза лекарят. Има хора, останали в кома след употреба на хелий, каза лекарят.

Така че това забавление просто не трябва да се прави. Особено когато говорим за по-големи деца, дишането на хелий, съчетано с алкохол или други съставки, примерно опиати, може да доведе до смърт, обобщи д-р Грозев.

„Адският“ райски газ

След като случаи с пострадали от употребата на райски газ деца добиха много широка популярност в социалните и традиционните медии, в отговор на обществените очаквания в петък (29 юли) парламентът без дебати на първо и второ четене едновременно забрани продажбата му на непълнолетни.

Неправителствени организации отдавна настояват за това, а за новата мода „Дневник“ писа още в началото на миналата година, преди да придобие застрашителни размери.

Становище на Експертния съвет към здравното министерство за вредата и потенциалните рискове от употребата на райски газ посочва, че веществото не отговаря на критериите за наркотично вещество съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и не може да бъде класифицирано като такова. Това съобщиха пред „Дневник“ от пресцентъра на ведомството.

Анализ на Националния център по обществено здраве и анализи обобщава, че степента на риск на веществото е висока и на негова база депутатите приеха законодателните промени. Министърът на икономиката в оставка Корнелия Нинова нареди Комисията за защита на потребителите да започне незабавни, масирани и денонощни проверки по барове и онлайн за продажбата му.

Диазотният оксид (N2O), както е официалното име на райския газ, се използва в медицината като анестетик, в хранителната индустрия, при двигателите с вътрешно горене. Тъй като вдишването му се смята за безвредно, свойствата му го превръщат в популярен опиат – купува се капсула, с която се пълни балон, а след това се вдишва от балона. Разпространението му е легално на много места по света, включително и в България. В интернет капсула с райски газ може да се купи на цена от 75 стотинки до 1 лев.

Райският газ действа много бързо – достига до мозъка за 20 секунди, замайва и потиска чувството за болка. Ефектът е кратък – трае не повече от 10 минути, и наподобява дишането на лепило, обясни пред „Дневник“ експертът по наркотици и доктор по биология Юлиян Караджов. Най-изразеният резултат от вдишването му е неудържимият смях. Появява се чувство на еуфория, зрението се замъглява, може да се стигне и до дезориентираност и парализа.

Честото вдишване на райски газ унищожава витамин В12 в тялото, посочва Караджов, а това води до развитие на злокачествена анемия и дори до поява на парализа и гърчове. Още повече че в комбинация с алкохол или други наркотици, дишането на диазотен оксид може да доведе до трайни увреждания на централната нервна система. Повече за рисковете от употребата на райски газ можете да прочетете тук.

Според психолога Виктория Казакова от Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите в София младежите все по-често прибягват до подобни вещества заради желанието си да избягат от реалността. По нейни наблюдения натискът от средата, желанието да се впишат сред връстниците си и вроденото любопитство също подтикват тийнейджърите да опитват психоактивни вещества.

Не обсипвайте тийнейджърите с обвинения

През годините се преминава през различни моди, които завладяват тийнейджърите, а възрастните следва да сме бдителни, за да може средата им да бъде максималко безопасна, а не обсипана с обвинения – това заяви пред „Дневник“ психологът и директор на асоциация „Родители“ Яна Алексиева. По думите й са абсурдни реакциите на прехвърляне на вина между възрастните, вместо всеки да поеме грижата да не е безраличен към децата.

Няма как продавач или сервитьор, кмет или собственик на заведение да ме убедят, че нямат отговорност и морал за децата.


Яна Алексиева,

детски психолог

А защо тийнейджърите търсят предизвикателства? „Важен въпрос с ясен отговор – колкото повече пораства едно дете, толкова повече има нужда да търси свобода, да иска да се приближава към света на големите, да се предизвиква и това е съвсем нормална част от израстването, която обаче крие и много рискове“, обясни психологът.

„Младите хора имат огромна нужда от това да бъдат чути и да може потенциалът им да бъде насочен във вярната посока. Тук отново идва ролята на значимите възрастни, на обществото и отношението ни към младите – те имат нужда и търсят да им бъде интересно и вместо да се опитваме да не обръщаме внимание на този фактор, е крайно необходимо да има достатъчно възможности за тийнейджърите, да има здравно образование, да има програми, които да развиват социално-емоционалните им умения“, подчерта психологът.

В тази възраст децата за пореден път изпробват границите и когато те липсват, много лесно идва райският газ, хелият, алкохола и подобни


Яна Алексиева,

детски психолог

По думите й, когато средата не предлага качествени алтернативи на тези „невинни“ забавления и липсва всякакъв контрол и морал, то тогава ще продължаваме да имаме лесен достъп до вредни и опасни преживявания като райски газ, алкохол, цигари, наргилета, енергийни напитки, опасни предизвикателства в интернет и какво ли още не.

Алексиева е категорична, че на първо място и най-лесното, което може да направим, е да говорим с децата и да не сме безразлични към тях.

Източник: „Дневник“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече