Кремъл предупреди: Западът може да предизвика ядрена война заради намасета във войната с Украйна

0

Конфликтът в Украйна не дава основание на Русия да използва ядрени оръжия, но Москва може да реши да използва ядрения си арсенал в отговор на „директна агресия“ от страните от НАТО. Това заяви руският дипломат Александър Трофимов на конференция за неразпространение на ядрените оръжия в централата на ООН, предаде агенция Ройтерс.

Руският дипломат отхвърли „напълно необоснованите, откъснати от реалността и неприемливи спекулации, че Русия уж заплашва да използва ядрени оръжия, особено в Украйна“.


Няколко дни след руската агресия на 24 февруари президентът Владимир Путин постави в повишена готовност силите за възпиране, които включват ядрени оръжия, позовавайки се на агресивните според него изявления на лидерите на НАТО и западните икономически санкции срещу Москва, припомня Ройтерс.

Александър Трофимов, който е старши дипломат в службата за неразпространение и контрол на въоръженията в руското външно министерство, заяви на конференцията, че Москва би използвала ядрени оръжия само в отговор на оръжия за масово унищожение или нападение с конвенционални оръжия, което застрашава съществуването на руската държава.

„Нито един от тези два хипотетични сценария не е релевантен за ситуацията в Украйна“, заяви Трофимов на конференцията. Той обаче обвини страните от НАТО в „ожесточена хибридна конфронтация“ с Русия, която сега „опасно балансира на ръба на открит военен сблъсък“.

„Очевидно ние сме за предотвратяване на това, но ако западните страни се опитат да изпитат нашата решителност, Русия няма да отстъпи“, заяви руският дипломат.

Друг руски представител на конференцията – Игор Вишневецки, който е заместник-директор на службата за неразпространение и контрол на въоръженията в руското външно министерство, отхвърли „инсинуациите за ядрени заплахи и действия, насочени към подкопаване на физическата ядрена сигурност в Украйна“, предаде агенция ТАСС.

Асошиейтед прес отбелязва, че Вишневецки два пъти е повторил новото послание на президента Владимир Путин, че „ядрената война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води“.

Вишневецки започна обръщението на страната си към конференцията като прочете послание на Путин срещу ядрена война. По-късно дипломатът повтори същите думи, отбелязва АП. Агенцията припомня обаче, че малко след началото на инвазията Путин бе предупредил, че Русия е „мощна“ ядрена сила и всеки опит за намеса ще доведе до „последици, които никога не сте виждали“.

В речта си на откриването на конференцията американският държавен секретар Антъни Блинкън нарече предупрежденията на Путин след нахлуването в Украйна ,,безразсъдно, опасно ядрено дрънкане на саби“.

Украинският заместник-министър на външните работи Никола Точицки заяви на конференцията, че откритата заплаха на Путин към света за използване на ядрено оръжие е била подкрепена от „ясни призиви от руски държавни медии да направи това“.

„Мозъчни тръстове и експерти широко спорят за това какъв тип ядрени оръжия – тактически или стратегически, ще използва Русия по време на войната срещу Украйна“, каза украинският заместник-министър на външните работи. „Това е фонът за нашата конференция за преглед на Договора за неразпространение на ядрените оръжия“, посочи той.

Защитавайки военната намеса на Русия в Украйна, Вишневецки се позова на разширяването на НАТО и каза, че Москва е принудена да се защитава. Той не спомена предупреждението и действията на Путин след нахлуването в Украйна, но заяви, че предвид настоящата ситуация „е по-важно от всякога ядрените сили да се държат сдържано и отговорно“.

Руският представител припомни, че в съвместно изявление през януари петте ядрени сили – Русия, САЩ, Китай, Великобритания и Франция, отново заявиха, че ядрена война не трябва да се води и не може да бъде спечелена, и подчертаха „необходимостта да се предотврати не само ядрена конфронтация, но и всяка военна конфронтация между ядрени сили“.

Конференцията за преглед на Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО) ще продължи до 26 август. Целта на договора е да се предотврати разпространението на ядрени оръжия и в крайна сметка да се постигне свят, свободен от ядрени оръжия. Съгласно разпоредбите на ДНЯО петте първоначални ядрени сили са се съгласили да преговарят за премахване на ядрените си арсенали някой ден, а държавите без ядрени оръжия са обещали да не ги придобиват в замяна на гаранция, че ще могат да развиват ядрена енергия за мирни цели. Сто деветдесет и една държави са подписали Договора за неразпространение на ядрените оръжия, припомня АП.

Представителят на Китай на конференцията Фу Конг, ръководител на отдела за контрол на въоръженията в министерството на външните работи, заяви, че днес договорът е изправен пред нови и най-сериозни предизвикателства след края на Студената война.

Фу призова петте ядрени сили да работят заедно за намаляване на ядрените рискове, да засилят комуникацията по въпросите на стратегическата стабилност и да проведат задълбочен диалог за намаляване на ролята на ядрените оръжия в доктрините си за национална сигурност и по широк кръг въпроси, включително противоракетна отбрана, космическо пространство, киберпространство и изкуствен интелект.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън каза, че САЩ са избрали да действат сдържано в отговор на действията на Русия и да избягват всичко, което би могло неволно да повиши ядреното напрежение. „В нашия свят няма място за ядрено възпиране, основано на принуда, сплашване или изнудване“, каза Блинкън.

На откриването на конференцията в понеделник генералният секретар на ООН Антониу Гутериш алармира, че „човечеството е само на едно недоразумение, на една грешна преценка от ядрено унищожение“.

Антъни Блинкън каза, че САЩ, Обединеното кралство и Франция са публикували набор от принципи и най-добри практики, към които трябва да се придържат всички държави, притежаващи ядрени оръжия по ДНЯО, между които е и това, че трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че ядрените оръжия няма да бъдат използвани отново.

Източник: Dnes.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече