БСП влезе в открита „война“ с Радев – обвини го в чистка на кадри на левицата

0

От „Позитано” 20 започнаха с атаките срещу служебното правителство още в първия му работен ден. В партийната централа на БСП беше организиран специален брифинг, на който хората на соцлидера Корнелия Нинова изразиха негодуванието си срещу уволнението на зам.-генералния директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Гергана Алексова тази сутрин. Според социалистите Алексова е била освободена от служебния кабинет, защото е член на БСП и се е опитвала да разкрие корупционни схеми в компанията.

От партийното ръководство определиха това като начало на чистка и целенасочена атака срещу левицата, провокирана от президента Румен Радев, който назначи кабинета. „Тези хора започват с чистки, започват с реваншизъм, започват показно срещу членове на БСП. Няма да позволим постиженията на управлението (кабинетът „Петков“, в който БСП участва – бел.а.) да бъдат неглижирани и унищожавани, само и само БСП да бъде използвана и унижена, и да отиде на избори с някакво петно. Още повече това да се внушава от президентската институция, за която БСП два поредни избора даде всичко от себе си тези хора да станат президент и вицепрезидент“, гневно заяви членът на Изпълнителното бюро на соцпартията Георги Свиленски пред журналистите. По думите му, „почти сигурно е, че няма правно основание“ за освобождаването на Алексова.

Той се закани, че социалистите ще осведомяват медиите и публиката за всеки един подобен случай, за да „стане ясно какво е отношението на президентската институция към онези, които работиха за това тези хора (Радев и вицето му – бел.а.) да бъдат избрани“. „Гергана Алексова е гласувала за Румен Радев. Тя е разнасяла плакатите и листовките на Румен Радев и Илияна Йотова, за да могат сега тези хора да й кажат, че е непотребен кадър!“, обидено каза Свиленски. „При нас нямаше нито една калинка, нито един човек, който предварително да не е премерено става ли за тази работа или не, преди той да бъде назначен“, присъедини се и Борислав Гуцанов, организационен секретар на партията и също член на Изпълнителното бюро.

ОТГОВОР

„Освобождаването на Гергана Алексова от поста заместник-генерален директор е рационално, а не политическо решение. Управителният съвет на НКЖИ взе това решение заради очевидното й несправяне с поставените задачи, въпреки желанието й и политическата подкрепа, която тя имаше по време на коалиционното правителство“, заяви в отговор на обвиненията от БСП генералният директор на държавното дружество Златин Крумов.

Той посочи, че благодарение на „огромната“ експертиза на Алексова компанията останала за определен период без горива, без хигиенизиране на гарите и без застраховки „Трудова злополука“ на служителите. Заради тези пропуски екипът на НКЖИ и останалите директори в борда трябвало да работят извънредно, за да търсят решения.

Крумов заяви, че е получил заплахи от двамата функционери на БСП, дали днешната пресконференция, и е сигнализирал „компетентните органи“ за това.

СЛОЖЕН КАЗУС

Георги Свиленски постави задочен въпрос пред министрите, които са членове на БСП – как ще работят за победата на партията на предсрочните избори, като едновременно с това трябва да се грижат за честността на изборния процес. Според него партийното ръководство трябва да се произнесе по казуса по какъв начин ще участват тези хора във вота. „Примерно, аз искам да поканя поне двама от министрите да се включат в моята кампания, като раздават листовки за Георги Свиленски. И искам да ги видя с мен, на шатрата, сред хората. Ако не се включат, значи работят против партията“, отсече той. И напомни, че според партийния устав участието на партийни членове в служебни кабинети изисква предварителното съгласие на ръководството, каквото не е било искано.

Той се ядоса и на негативните оценки на държавния глава за работата на кабинета „Петков“. „За 30 години не е имало такава социална политика и аз не знам президентът в коя държава е живял, за да оцени социалната политика като провал“, каза Свиленски. Гневно си припомни и че от „Дондуков“ 2 са „давали зор“ на левицата да върне колкото се може по-бързо мандата. И отправи молба към Радев – да не се занимава с БСП в следващите два месеца, т.е., докато минат изборите.

Но като става дума за странни и безпринципни кадрови решения, самата соцлидерка не е „в бяло“. Оказа се, че в последните си дни на министерския пост Корнелия Нинова е направила чистка в НИТИ – Казанлък, и е назначила в борда местната лидерка на БСП.

Нинова сменила тихомълком шефовете на оръжейната НИТИ-Казанлък

В последните си работни дни като министър на икономиката Корнелия Нинова е уволнила ръководството на държавното оръжейно дружество НИТИ в Казанлък и за изпълнителен директор е назначила местния лидер

ПАРТИЯТА СЕ СТЯГА ЗА СЪПРОТИВА

Че предстои тежък конфликт между президента Румен Радев и неговото служебно правителство, стана ясно при сдаването на властта вчера. Тогава Корнелия Нинова вбесена обяви, че имената на подбраните от държавния глава министри са показателни, че новият кабинет ще бъде реваншистки настроен към левицата. По-рано днес същия рефрен поде и Борислав Гуцанов, който доскоро враждуваше с Нинова, но сега се намира в най-близкото й обкръжение. Битката между Нинова и Радев стана очевидна за всички, когато той право в лицето й разкритикува кабинета „Петков“, че му оставя хаос като наследство.

„Много хора са пробвали да имат удари срещу БСП 131 години и никой не е успял. Няма да бъде и този опит успешен, ако е такъв на президента Радев. Но има доста съмнения в честността, когато е правен този служебен кабинет“, заяви Гуцанов тази сутрин по bTV.

Той изреди онова, което вижда като постижения на партията си: това, че не позволи да се даде официална военна помощ на Украйна; че въздейства за смекчаването на декларацията на парламента срещу Русия по повод началото на войната; че настояваше за подновяване на газовите доставки от руския енергиен гигант „Газпром”. „Ако всички тези неща са против виждането на президента Радев, и ако затова се правят подобни внушения с този служебен кабинет, това е твърде странно“, смята високопоставеният социалист.

Гуцанов обвини президента, че е пропуснал възможности да окаже въздействие, така че да не се стига до предсрочни избори. Не уточни обаче по какъв начин е трябвало Радев да въздейства. По-сериозно беше друго твърдение на социалиста: „В президентството имат афинитет към изграждане на нови проекти и политическа модификация на пространството.” Това беше намек за двете политически формации, създадени досега от бивши членове на кабинети на Радев – „Продължаваме промяната” на ексминистрите Кирил Петков и Асен Василев и „Български възход” на бившия премиер Стефан Янев.

Социалистът отправи и конкретно обвинение към един от новите служебни министри – Георги Тодоров, който отговаря за електронното управление. По думите му, Тодоров е участвал в управата на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, което е отпуснало без търг и без конкурс 435 млн. лв. за одълбочаването на канала във Варна. „Това беше един от най-големите скандали миналата година, заради което той не стана за втори път служебен министър на транспорта”, твърди Гуцанов, който оглавява БСП-Варна.

Автор: ЛЮДМИЛ ИЛИЕВМИЛА КИСЬОВА

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече