От друг ъгъл: Новото служебно правителство и руските братски интереси

0

Честито ви ново правителство, граждани – стотно поред в историята на България!
За съжаление, като човек, който вече с радост е надживял – или с мъка преживял – поне 30 от тях, мога да ви гарантирам, че и това няма да остане в историята по друг начин, освен като кръгла бройка.

Или кръгла нулаИ това ще се случи, не защото кабинетът е служебен, тоест, призван най-вече да подготви изборите и да поддържа някаква елементарна стабилност в страната, без да забърква по-сериозни каши с решенията си, а просто защото е назначен от президента Румен Радев. Така че не вярвайте на информацията, че начело на кабинета лети волно някакъв си Гълъб. Истинският водач на ятото патици-мюрета всъщност е проруският ястреб Румен Радев, а негов пророк – военният министър Димитър Стоянов, досега началник на президентския кабинет. И на практика тия двамата ще управляват така, че максимално да се реализират президентските велики идеи за това в каква посока и по какъв начин трябва да се движи България в тези смутни времена. 
Това означава, че, независимо от разписаните в Конституцията функции за правомощията на кое да е служебно правителство, точно това поне ще опита да промени – ако може, дори да върне назад – някои неща, които според руските представи бяха засрани напоследък от кабинета Петков. 

Вероятно ще търсят начин да започнат разговори с „Газпром“ за руските газови доставки. Вероятно, казвам, като имам предвид, че още преди обявяването на новото правителство, такова разпореждане беше спуснато директно от най-високо място. Руският генерал-губернатор в София, Елеонора Митрофанова, в два поредни дни изпълзя от змийската дупка, където се беше навряла, и каза 

няколко важни неща

Първо, според Митрофанова, независимо от това, че бяхме непослушни и изгонихме горките руски шпиони, шпионки и малки шпиончета, Москва е великодушна – готова е пак да продава газ на България, стига България да си плаща в рубли. Да за…бе европейската принципност, да си плюе на натовския сурат и да клекне пред руското изнудване. 
Ех, колко силно мечтае Кремъл така да удари ЕС и НАТО още веднъж в сърцето! 
Честно казано, граждани, от една страна дори не мога да си представя, че някой разумен държавен мъж би подновил преговорите с „Газпром“, след като за броени дни постигнахме онова, което „не успяхме“ с години – пълно откъсване от руската газова зависимост. И сега пак да се върнем в клопката? Това прилича не просто на национално предателство, което подлежи на сериозно наказание в момента, а на предателство, за което и поколенията ще трупат грамада от камъни върху гробовете на предателите. 
Е, не, че на тях от това им пука, де. Те обичат Русия и руския интерес, не честта и името си. С какво им плащат на тия, бе, граждани, как така озверяваш толкова в полза на Русия, че загърбваш всичко истинско и човешко – не ми стига акълът.

Второто важно изказване на Митрофанова беше по отношение на бъдещото българско правителство. На 28 юли, четвъртък, когато БСП още не беше върнала мандата, нейна дълбока неуважаемост ни информира: „Очакваме, че прагматизмът в София ще надделее по газовия въпрос, но засега няма положителни сигнали“. 
Както често се случва с руските мнения обаче, и това се оказа друго. На другия ден Митрофанова се изтъпани с интервю за нещото, наречено ТАСС и щедро заяви: „Има надежда, че ще дойде /в София/ по-прагматично правителство“. 
Разбирате ли, на 28 юли няма основания да се смята така, на 29-ти вече има. И какво се промени? Единственото е, че междувременно се разбра със сигурност – сега вече пак „нашият човек“ Румен Радев ще прави кабинет и този път той няма да се изложи като предишния. Щото ако и този път се изложи…..
Така, де, предавам по смисъл височайшите мисли и чувства, без претенции за точност и изчерпателност. 
Но важно е друго, граждани – какво значи според руснаците в една европейска и натовска страна да има „прагматично“ правителство. Лесно е да си отговорим на базата на лошия унгарски пример – „прагматично“ е правителство, готово да загърби своя национален интерес в полза на руския и да внесе максимален смут в ЕС, пак в полза на Русия. Толкова е просто и ясно. 
Затова ми се ще да помоля прокуратурата и ДАНС да проследят доколко „прагматично“ в руския смисъл ще бъде новото българско служебно правителство на Гълъб Донев и ако отговаря на

 няколко елементарни критерия,

 да вземат мерки. 
Първият критерий са развитията по газовата тема – не само дали ще се подновят преговори с „Газпром“, но дали ще продължи сътрудничеството с Гърция по интерконектора и дали ще се потвърди договора за доставка на седем американски кораба с втечнен газ. Важен критерий може да е също разследването на взривовете в Карнобат. Както и позициите на служебното правителство по темата за Ф-16. Има и още, но сами си ги формулирайте, няма аз да ви върша работата. 

Но да се върнем на началник Митрофанова. Много напоително беше нейното интервю за ТАСС. Освен за прагматичното правителство, от него разбрахме няколко изключително глупави неща. 
Първо – умилих се поради тежестите, преживени от горката Митрофанова – само за четири дни да подготви за експулсиране цели 185 души – „сложна организационно-техническа операция“, както я определя. Но истински сълзи избих в очите ми, когато стигнах до сегашните дипломатически тревоги: „Ние имаме огромно посолство, на което са нужни много ръце…..Днес имаме само 23 дипломати за цяла България, от които в посолството са 15. Те вършат цялата работа – истински многостаночници“. 
Не знам, граждани. Аз мисля, че истински „многостаночници“ са българските дипломати в Русия, които и сега са по-малко на брой от руските в България, а ако сравним дори само размерите на двете страни…..
Но имам един простичък и, този път по милост – безплатен, съвет към Митрофанова, как да оправи работата. Просто 

спрете да шпионирате,

 бе, неуважаема. Спрете да поддържате платените и безплатни русофилски задници в България, спрете да ползвате посолството в София като център на балканските шпионски операции – и тогава хората ви ще заработят нормално, а не като „многостаночници“. 
Че то сега наистина е непоносимо и горките дипломати стават въртоглави. Вече хвърлят чоп – чистотата и охраната на посолството ли да осигурят или логистична подкрепа за атентатите в български оръжейни складове. Натовската информация в София ли да шпионират или да стимулират антиевропейски и антибългарски вълнения в Скопие. И т. н. 
Но ако спрете шпионството – яснота, мир и спокойствие ще се възцарят в посолството. 
Също и ако спрете да лъжете безсрамно – особено за някакви 200 хиляди руски войници, погребани в България. Тя цялата имперска армия през Руско-Турската война е по-малка от 200 000. И загиналите са десетки, не стотици хиляди. Да не говорим, че в тази армия самите руснаци са малцинство, за пушечно месо са ползвани основно хора от разни неруски имперски провинции – точно както прави сега и Путин в Украйна.    
А какво да кажем за великата армия на Толбухин, която най-подло освобождава България от самата нея и я превръща в руска комунистическа провинция? Достатъчно е това, че от нея в България са загинали няколко десетки души. Част от тях – поради собствената си глупост да се надрънкат в Бургас с метилов алкохол от цистерна на гарата, другата част – разстреляни от НКВД или СМЕРШ, или който там сред самата руска армия ги е разстрелвал, заради грабежи, изнасилвания и други актове на братска дружба.   
Ама дори всички руснаци, загинали във всички руски войни на наша територия през вековете да съберем на едно място, бройката няма да покрие и четвърт от лъжата на Митрофанова. То бива пропаганда, бива, ама айде леко да се запрем, че вече ни се смеят и врабчетата, а. Или няма спирка?
Ето какъв човек определя, дали едно българско правителство е „прагматично“ или не е „прагматично“. Да ви кажа, граждани, ако тази другарка мен по какъвто и да е повод ме оцени като прагматичен, ще ме е много срам. Не знам Радев и неговото ново правителство защо не ги е.  

Автор: Пламен Асенов

Източник: faktor.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече