ГЕРБ и ДПС да почерпят! Ключови служебни министри се оказаха трайно свързани с Борисов и Доган

0

Словото на президента Румен Радев при представянето на поредния му служебен кабинет оставя впечатление, че за два месеца той ще реши трупани с десетилетия проблеми. Всъщност, според българската Конституция, задачата на това правителство е доста по-простичка – да организира честни избори. Всички останали действия трябва да са в рамките на задачите, гласувани от парламента с държавния бюджет – там са записани приоритетите и ангажиментите, които изпълнителната власт трябва да следва и изпълни.

Факт е, че Румен Радев не е първият президент, който има несъразмерни с правомощията си амбиции. Факт е и че голяма част от пратениците му в изпълнителната власт също не се задоволяват с краткото пребиваване във властта – и Стефан Янев, и Кирил Петков, и Асен Василев, и още куп негови протежета вече се насочиха към политиката и даже успяха да се скарат с „бащицата“. Факт е и че в последния служебен кабинет има министри, чиито биографии предизвикват много въпроси за намеренията, с които са назначени в изпълнителната власт.

Веднага след като станаха известни имената на новите служебни министри, лидерът на БСП Корнелия Нинова и най-близките й хора обявиха: „Това правителство ще бъде реваншистки настроено, анти-БСП, и по този начин ще бъдат обслужени интересите на ГЕРБ и ДПС“. В случая соцлидерката е силно пристрастна – все пак ще я наследи човек, когото тя уволни – бившият директор на ВМЗ-Сопот. Но в думите й има и много истина – ключовите министерства се поверяват на хора, чиито биографии години наред са свързани тясно с ГЕРБ и ДПС.

Корнелия Нинова подаде ръка на служебния министър на икономиката Никола Стоянов, но не пропусна да обвини в реваншизъм президента, че назначава човек, уволнен от нея. Снимка БГНЕС

Така например

дългогодишна заместничка на Владислав Горанов пое финансите 

Росица Велкова не е случаен човек – тя дълги години работи в Министерството на финансите. Беше заместник-министър при три правителства на ГЕРБ. За това колко ценен кадър е говори  фактът, че след като партията загуби властта през април 2021 г., тогавашният министър на финансите Кирил Ананиев побърза да я преназначи като шеф на отдел в МФ, за да не може да бъде уволнена от новите управляващи. Когато Асен Василев стана редовен министър на финансите, той я назначи за свой заместник с ресор бюджет, дълг, обществени поръчки. „Радвам се, че Роси Велкова поема финансите в служебния кабинет, защото тя познава хазната по-добре от мен“, заяви Василев при сдаването на поста във вторник.

Самата Велкова се държа доста странно при поемането на щафетата. Тя не отговори на нито един журналистически въпрос с извинението, че разбирала само от държавни разходи и й трябвало време да навлезе в другите ресори. И отказа да коментира има ли намерение да сменя ръководствата на НАП и митниците  – с оправданието, че нямала преки впечатления от работата им.

Регионалният министър също е трайно свързан с ГЕРБ

Кариерата на архитект Иван Шишков в общинската администрация се развива бурно по време на управлението на ГЕРБ в София. Той е бил главен архитект на родния на Бойко Борисов район „Банкя“ в периода 2000-2008 г., а след това става районен архитект на централния „Триадица“. Беше принуден да подаде оставка след инцидента с нелепо загиналото от токов удар момче заради незаконно прокарани кабели към незаконен преместваем обект.

Шишков бе заместник-министър в предходния служебен кабинет, когато регионален министър бе Виолета Комитова. Точно тогава бе забъркана кашата с договорите за ремонт и поддръжка на пътищата. Комитова ги прекрати, преди да има приключили нови обществени поръчки, и така остави пътищата в страната без поддръжка. Наложи се парламентът да се намесва и да удължава действието на старите договори, за да има зимно почистване и да не спират ремонтите. Тъй като решението му изтича на 30 септември, а нови договори още няма, Шишков ще трябва да се справя с проблеми, създадени при предишното му пребиваване в изпълнителната власт.

Министърът на електронното управление пък се оказа човек,

пряко отговорен за сделка, обслужваща порт „Доган“

Георги Тодоров оглавява ключовата дирекция „Концесии“ в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията през периода 2004 – 2009 г., т.е. при две правителства с участието на ДПС. После ГЕРБ поема властта и разчиства министерствата. Но Тодоров е трудоустроен от кмета на София Йорданка Фандъкова, която му поверява отдела по транспорт в столичната община. В транспортното министерство се връща през 2013 г., при третия кабинет на ДПС, и то като заместник на Данаил Папазов.

Самият Папазов след излизането си от властта стана дясна ръка на Доган в бизнеса. През 2018 г. тандемът Доган – Папазов купи ТЕЦ-Варна с прилежащото пристанище, а държавата стартира удълбочаване на Варненското езеро. По това време управлява третото правителство на Бойко Борисов, а Тодоров е шеф на борда на държавната фирма „Пристанищна инфраструктура“. Именно тя възлага удълбочаването без обществена поръчка, по схемата инхаус. След възлагане и превъзлагане през други две фирми с дейността се заема руската компания „Гидрострой“ и 400 млн. лв. „потъват“ в езерото.

Темата с транспортния коридор бе обсъждана миналата година в парламента и Тодоров бе привикан за обяснения като министър на транспорта и съобщенията в първия служебен кабинет на Стефан Янев. Тогава той се оправда, че не знаел как така накрая на веригата се оказват руснаците. Не знаел и че не е проведена обществена поръчка, защото с възлагането се занимавали двамата изпълнителни директори на „Пристанищна инфраструктура“, а не ръководеният от него борд. Оправданията на Тодоров прозвучаха неубедително. Но не за ДПС и ГЕРБ. Двете партии напоително защитиха начина, по който порт „Доган“ се сдоби с ново водно трасе.

Свързан с ТЕЦ-Варна, макар и по частна линия,

се оказа и министърът на енергетиката Росен Христов. В официалната му биографична справка той е представен като голям експерт със солиден опит в енергийната сфера. Но експертизата на Христов не е точно „енергетика“ –  всъщност той е специалист по придобивания, сливания и преструктуриране на предприятия. Именно в това си поприще той работи за авторитетни западни компании (като италианската „Енел“) в чужбина, а през 2107 г.  се връща в България, за да осъществи важна сделка – придобиването на „Енергоремонт холдинг“ от холандския инвеститор „Дитсманн“. Българската „Енергоремонт“ е с видни акционери – фирми, свързани с известния „атомен“ бизнесмен Богомил Манчев, с бившия енергиен министър Милко Ковачев и др. При придобиването на акции в българското дружество нидерландската „Дитсманн“ назначава Росен Христов в управителния му съвет. По-късно фирмата с холандско участие печели важна поръчка –  ТЕЦ-Варна, собственост на Ахмед Доган, и възлага ремонта на три енергоблока срещу 11.5 млн. лева.

Защо държавният глава се е спрял тъкмо на специалист по преструктуриране на фирми за министър на енергетиката, не е ясно. И вероятно никога няма да разберем кой е препоръчал Росен Христов за този особено важен в момента пост. Вероятно ще получим жокери за разгадаване на мистерията, когато новият принципал на енергетиката започне да взима и прокарва решения. Ходовете му, свързани с осигуряването на природен газ през идните месеци, ще са много показателни.

В кабинета има и други странни назначения. Така например

адвокат на скандален бирен бизнесмен оглави просветата 

Изборът на юриста Сашо Пенов за министър на образованието определено е изненада. До началото на 2011 г. той беше начело на правния съвет на президента Георги Първанов. Тогава името му нашумя покрай скандални разговори между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов за протекция на свързания с бирената фабрика „Леденика“ Михаил Михов. Пенов е бил адвокат на фирмата „Булбрю БГ“ ЕООД – производител на „Леденика“, по делото за отнет от Агенция „Митници“ лиценз за акцизен склад. 

Михов се озова в центъра на скандала „Ало, Ваньо“ в началото на 2011-а, след като в. „Галерия“ разпространи стенограма от телефонен разговор, в който премиерът казва на шефа на митниците Ваньо Танов: „Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата…“ Повод за тази реплика е акция на митничарите в пивоварната „Леденика“, която към онзи момент е с отнет лиценз заради многобройни нарушения на митническото и данъчното законодателство. Впоследствие разрешителното е възстановено с решение на Софийския административен съд и не е обжалвано от държавата пред ВАС. „При такъв адвокат как да обжалваме“, чистосърдечно възкликна Танов в разгара на скандала. Самият Михов отрече да е звънял на Борисов, но призна, че се е оплакал на президента Първанов.

Покрай този скандал Пенов бе освободен от президентството. Според закона за държавните служители хора на трудов договор нямат право да упражняват свободната адвокатска професия, с изключение на депутатите, преподавателите във ВУЗ и научните сътрудници. От президентството тогава не отговориха в какви правоотношения е Пенов с президента. Формулировката им беше, че „поради изострената обществена чувствителност президентът смята за необходимо като морален жест да освободи Сашо Пенов като председател на правния си съвет“. След няколко дни президентът коментира, че е уволнил Пенов, защото юристът не го информирал, че е бил адвокат на „Леденика“ по делото с отнетия лиценз на пивоварната. Първанов заяви тогава, че би възпрял Пенов да поема това дело – бил против съветниците му да бъдат ангажирани с подобни дела, защото това е укоримо, макар формално да не е конфликт на интереси.

Уволнението му бе изтълкувано от юристи като опит на Георги Първанов да предотврати назряващия скандал, който изважда на показ връзките му с бизнесмена Михов. През март същата година Михов бе открит мъртъв в хотелска стая в Правец, като бе обявено, че е починал от инфаркт.

–––––––––––––––––––––––

……………………………………….

Сивият кардинал на Радев 

Новият военен министър Димитър Стоянов, който досега бе главен секретар на президенството, очевидно ще е силният човек в този кабинет.

Димитър Стоянов е най-приближеният човек на Румен Радев и неслучайно пое щафетата в МО от Драгомир Заков.

Стоянов е най-близкият човек на президента Румен Радев. Те са завършили една и съща гимназия – Математическата в Хасково, едно и също военно училище – Военновъздушното в Долна Митрополия, двамата са възпитаници на Военната академия, както и на Военновъздушния колеж „Максуел” в САЩ.

Стоянов нашумя в публичното пространство, след като започна да се изказва във фейсбук по актуални скандали, очевидно изразявайки мнението на президента, когато той предпочита да запази мълчание. Така например през ноември 2021 г., по време на президентската предизборна кампания, Стоянов нападна Кирил Петков. „Кирил Петков – циничното зад лъскавото. Има ли тъмна страна отвъд лъскавата и изпълнена с усмивки за светло бъдеще кампания на Кирил Петков? Има ли друго лице привидната загриженост?“, написа той във фейсбук. Това беше много преди Радев да започне публично да критикува Петков.

След като Радев възнегодува от действията на правителството на ПП за РС Македония и „Булгаргаз“ през февруари, Димитър Стоянов директно обвини в лъжа Петков и го иронизира с думите: „Не е трудно или сложно да се изговаря истината!“.

На 16 юли т.г., часове след като шефът на кабинета на премиера Лена Бориславова определи Радев като политик от миналото, Стоянов отново атакува Петков, без да го назовава по име. „Сега разбрах какво е да си политик на бъдещето. За да си такъв, трябва да лъжеш безскрупулно и за всичко. Като се започне от 3-4 пъти по-евтиния LNG, мине се през готовността ICGB и потеклия азерски газ на договорна цена, неустойките, водената двойствена външна политика, особено по македонския въпрос, шестте метра водосточна тръба за 1 млн. лв., трите стълба за 2 млн. лв., агитаторите за чужда държава, получаващи по 4000 лв. Да си политик от бъдещето, трябва да вярваш в правотата си, въпреки че всички около теб ти казват, че си сгрешил. Пука ти, важното е да си мислиш, че си политик на бъдещето, и да клатиш останалите в държавата си малко над 6 млн. българи! В такъв случай предпочитам политиката от миналото“, написа главният секретар на президента.

Стоянов иронизира и партията на доскорошния си колега от президентството и бивш служебен премиер Стефан Янев. В навечерието на учредителното й събрание той написа: „Новият „възход“ се е задал на хоризонта! А не, благодаря“.

Новият служебен военен министър влезе в остра конфронтация с министъра на икономиката Корнелия Нинова за търговията с оръжие. След като президентът обяви, че българско оръжие отива в Киев със знанието на Нинова, Стоянов публикува част от документ, от който се разбираше, че по някакъв оръжеен договор крайната дестинация на изделията се променя от Ислямска република Афганистан на Република Украйна. И написа: „Някои са абонирани за лъжата. Ма тя е и заразна тази болест с лъгането, след като се предава от министър на началник на кабинет“. После се разбра, че договорът не е точно от този кабинет, а от времето на служебното правителство на Стефан Янев.

Едва ли е изненада, че Стоянов бе срещу закупуване на американски самолети F-16 и многократно е хвалил предимствата на МиГ-29, с които армията разполага. „И като купим Ф-16 спешно, какво ще ги правим? Кой ще лети на тях, кой ще ги обслужва и колко ще ни струва на година? А имаме ли необходимата инфраструктура? Нямаме я! Тази спешност може да се реализира най-рано след 4-5 години. А защо не помислим за „Рафал“? Хърватска и Гърция са добър пример, защо не го последваме? Или просто никой не иска да изпрати RFI? Някой след време ще трябва да отговаря за бездействието, довело изтребителната авиация на изживяване. И да, платени са 100 млн. лв. на РСК МиГ за 3 г., или средно по 33 млн. за година. За последните 15 г. поддръжката на МиГ-29 е по 17 млн. лв. годишно, или средно по 10 млн.$“, написа той на 7 май 2022 г.

Наскоро той написа във фейсбук ироничен коментар към „Продължаваме промяната“: „Ауууу, ще удължаваме ресурса на МиГ-29? Та нали бяха „съветски фетиши“ по думите на един от председателите на „Демократична България“? Нали са НАТО-несъвместими съгласно съветника по национална сигурност на „Продължаваме промяната“? Защо ли ги залюбихте точно сега?“.

Часове след като стана ясно, че става военен министър, Димитър Стоянов вече обяви сред приоритетите си придобиване на още 8 F-16 от САЩ.

Автор:

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече