Край на възможностите за азерски газ?

0

Служебният кабинет на Румен Радев официално затвори страницата с гръцкия интерконектор като по този начин лиши страната от възможността да получи азерски газ. Това става ясно от публикация в ”Капитал”.

Според твърденията до тук се е стигнало след отказа да бъдат вписани промените в структурата на управление на „Ай Си Джи Би“ – компанията, която оперира интерконектора и чийто акционер е държавата през БЕХ и изненадващото решение на служебния министър на енергетиката Росен Христов въобще да отмени въпросните назначения, които са задължително условие, поставено от регулаторите на България и Гърция, за сертифицирането на газопровода.

Без газовата връзка връщането на „Газпром“ на българския пазар изглежда още по-сигурно. Още повече че това се случва точно когато Гърция обяви, че е разширила терминала за LNG в Ревитуса и договорените от кабинета „Петков“ танкери биха могли да бъдат разтоварени там през зимата.

Решението за сертифицирането на „Ай Си Джи Би“ като независим преносен оператор – едно от последните изисквания, за да започне въобще преноса на газ по интерконектора, бе взето в средата на миналия месец от енергийните регулатори на София и Атина. За да влезе в сила тази сертификация има условие – да се промени структурата на управление на дружеството от едностепенна на двустепенна – с надзорен и управителен съвет. 

Срокът, който КЕВР и РАЕ са поставили в Съвместното решение за сертификация, е 31 юли 2022 г.

Бившият вече енергиен миинстър от кабинета „Петков“ Александър Николов е одобрил промените и в същия ден  е проведено Общо събрание на „Ай Си Джи Би“ (акционери с равно участие са БЕХ и гръцко-италианското дружество IGI Poseidon) и всички необходими промени са приети, включително е избран одобреният Надзорен съвет, пишат от „Капитал“. 

Тъй като новите директори трябва да бъдат одобрени от КЕВР, заявлението за вписването им е подадено в Търговския регистър на 29 юли, където обаче започва процедурно мотаене заради името на един от новите директори – Георгиус Сатлас.

На 3 август – в първия ден след назначението си, служебният министър Росен Христов е взел протоколно решение, с което въобще отменя въпросното решение за одобряването на Надзорен съвет на „Ай Си Джи Би“. 


„Вписването от търговския регистър е най-важния елемент за изпълнение на изискването на решението за сертификация от националните енергийни регулатори на България и Гърция (КЕВР и РАЕ), съгласувано и с Европейската комисия. Сертификацията е ключов регулаторен елемент за започване на търговска експлоатация на газовата връзка Гърция-България“, изтъкват още от „Ай Си Джи Би“.


При нормални обстоятелства заявление за ново вписване може да се подаде още днес. Към настоящия момент обаче има изразена воля от принципала – министъра на енергетиката, за отмяна на решението за избор на Надзорен съвет. Това реално блокира последващите действия и въобще спира възможността за функционирането на дружеството.


Възможно е Христов и служебното правителство да искат да сложат свои хора в Надзорния съвет. Ако това е така – то трябва да се направят предложения за нов състав, но процедурата е бавна и би отнела поне няколко седмици. Ефектът от това забавяне ще бъде изтичането на сроковете по издадения през юли сертификат на „Ай Си Джи Би“ за преносен оператор, без дружеството да е изпълнило изискванията за промяна на корпоративната структура.


В самото решение на енергийните регулатори на София и Атина има конкретни условия към „Ай Си Джи Би“ и в него е записано, че те трябва да бъдат изцяло спазени. В противен случай настоящото решение за сертифициране губи действието си и ще се счита за отменено и дори могат да бъдат наложени санкции в съответствие с националните правила и законодателство.


А това означава, че „Ай Си Джи Би“ няма да може да започне търговска експлоатация на газовата връзка през септември и дори през октомври.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече