Москва ни го върна: Изгони 13 бг дипломати

0

Русия гони 14 български сътрудници на посолството и на консулските служби на България като ответна мярка, съобщи министерството на външните работи на Русия, цитирано от ТАСС.

Днес българският посланик в Москва Атанас Кръстин е бил извикан във външното министерство на Русия, където му е била връчена нота. Сред 14-те са четирима дипломати и десет технически сътрудници от представителствата ни в Москва, Санкт Петербург и Екатеринбург, съобщиха от МВнР. Те имат срок от 120 часа да напуснат страната.

„Тази мярка е отговор на немотивираното решение на българската страна да обяви за  persona nоn grata 70 сътрудници на нашите задгранични мисии, да въведе квоти в числеността на дипломатическия и административно-техническия персонал на Русия в България, както и временно да закрие Генералното консулство на Руската федерация в Русе. Искаме да подчертаем, че отговорността за тези контра продуктивни стъпки изцяло и напълно е на правителството на България начело с г-н Петков“, се казва в изявлението на Министерството на външните работи на Русия(link is external). Според него подобни стъпки „свидетелстват за по-нататъшната деградация на колективния Запад, който е готов да жертва интересите на партньорите си, само и само за да навреди на Русия“. „Безпрекословното следване на тази деструктивна линия от страна на официална София предизвиква съжаление“, завършва изявлението

В края на юни България отзовава 70 руски дипломати, което се оказа безпрецедентен ход за отношенията между двете страни в последните десетилетия. Премиерът Кирил Петков тогава заяви, че 70-те дипломати са идентифицирани като хора, свързани с руските служби и са работили срещу нашата родина. „Това са 70 души, голяма бройка, били са на най-различни позиции, всички са в Руското посолство и са се занимавали с несвойствени дейности за дипломатически позиции. Дипломатическата роля е била за прикритие“, посочи той, поздравявайки нашите служби за добре свършена работа.

Действията му предизвикаха гнева на посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, която заплаши, че Русия ще затвори посолството си, ако изгонените руски дипломати не бъдат върнати на работа незабавно. Въпреки острата реакция Митрофанова остана на България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече