Служебният кабинет смени шефа на НАП Румен Спецов

0

Служебното правителство е освободило Румен Спецов от ръководния пост в Националната агенция за приходите (НАП). Причината – неизпълнение на задълженията, съобщиха от правителствената информационна служба.

Уточнява се, че от началото на годината Спецов е подавал разнопосочни данни за прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г. До края на март 2022 г. се е подавала информация от НАП за очаквано значително неизпълнение на приходите спрямо разчетените в държавния бюджет данъчни приходи. След приемането на актуализацията на бюджета и независимо от промените е била подадена информация за очаквано преизпълнение.

От правителството допълват, че отклоненията в прогнозирането на приходите както при планирането, така и при очакваното изпълнение, създавало риск за планирането и изпълнението на разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики.

Освен това съществувал и допълнителен риск, който не се отчитал в прогнозите на НАП, свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета. Към 31 юли 2022 г. просрочените задължения на дружеството към НАП били в особено големи размери. Продължаващи проблеми с плащанията на дружеството на дължимото ДДС до края на годината биха представлявали допълнителен риск за изпълнението на приходите, отбелязват още от правителството.

На въпрос на „Дневник“ за кое държавно дружество става въпрос от пресслужбата на Министерския съвет препратиха за информация към Министерството на финансите. От ведомството пък отказаха отговор с аргумента, че данните са данъчно-осигурителна тайна. По-късно новият шеф на НАП Борис Михайлов заяви пред Би Ти Ви, че „Булгаргаз“ е дружеството със задължения към бюджета. През последните дни и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов неколкократно отбеляза като тревожно големи задълженията на „Булгаргаз“. По думите му в момента загубите на държавното дружество са достигнали 500 млн. лв.

Румен Спецов беше назначен за началник на НАП през май 2021 г. при първото служебно правителство на президента Румен Радев през миналата година.

По-късно Спецов коментира пред БНТ, че е бил освободен по политически причини.

За нов шеф на НАП е назначен Борис Михайлов

На мястото на Спецов е назначен Борис Михайлов. Той е роден през 1959 г. в София. Служебното правителство го представя със завършени две магистратури – по икономика в УНСС и по право. Преминал е курс по мениджмънт в САЩ, както и квалификационни курсове в България в областта на приватизацията и приватизационните фондове, стоковите, фондовите и валутните борси.

Бил е ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото. Притежава над 10-годишен опит като адвокат по данъчно и наказателно право.

От 10 юни 2021 г. до 4 март 2022 г. беше изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“. При назначаването му миналата година ГЕРБ го атакува заради миналото му. Тома Биков припомни, че срещу Михайлов са водени дела за източване на бюджета, визирайки стара история от 2004 г., когато той е сред арестуваните при съвместна акция на прокуратурата, ръководена от Никола Филчев, и МВР с главен секретар Бойко Борисов.

В отговор говорителят на тогавашното служебно правителство Антон Кутев информира, че това се е случило докато Борис Михайлов е бил шеф на подразделение на НАП в „Овча купел“ и делата са приключили оправдателно, а Михайлов е осъдил прокуратурата за нанесени щети като в резултат са му платени „десетки хиляди“ за това и към момента има статус „неосъждан“. Според Михайлов той е бил арестуван и делата са били заведени, след като се е опитал да предотврати измами за бюджета. Последва нов брифинг на ГЕРБ, в който не бе опровергана тази информация.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече