Financial Times: Безводие и суша помитат индустрията на Европа

0

В Обвалден, високо в швейцарските Алпи, извикаха армията, за да спаси кравите. Докато планинските потоци в алпийската страна пресъхват, военните хеликоптери бяха изпратени миналата седмица, за да транспортират огромни контейнери с вода до пасищата от езерата отдолу, в опит да предотвратят стадата да умрат от жажда, разказва Financial Times, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Недостигът на вода е част от силна суша, която помита континента от Португалия до Източна Европа и Южна Англия до Италия. Учените обвиняват комбинацията от необичайно суха зима, последвана от еднакво суха пролет и изключително високите летни температури, част от тенденцията за затопляне, породена от изменението на климата.

Сушата и високите температури в цяла Европа – Франция е обхваната от трета топлинна вълна за лятото – засягат домакинствата, индустрията, транспорта и туризма, както и земеделието и селското стопанство. Изсушената земя също осигурява идеални условия за пожарите, които опустошиха Франция, Португалия и други страни.

Учените смятат, че летните суши могат да се превърнат в норма в Западна Европа – четири от последните пет лета са били изключително сухи – поради ефектите от изменението на климата.

Последната оценка на Европейската обсерватория за сушата на ЕС показва карта, опръскана с червено и оранжево, за да покаже, че 13 на сто от територията на блока са били в тежки „предупредителни“ условия за периода до 10 юли и 45 на сто от територията в „предупредителната“ зона. И сушата се е влошила оттогава.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече