ВМРО тръгва на нов поход към властта – кани Слави Трифонов и Стефан Янев (имат ли въобще допирни точки)

0

Диалог за формирането на ново патриотично консервативно обединение започва ВМРО. Днес войводите, чийто дългогодишен лидер Красимир Каракачанов сега е почетен председател на партията, канят на открит форум “всички българофилски формации, милеещи за благото на Родината ни”.

Това ново обединение трябва да има шанс не само да влезе в парламента, но и да създаде една нова алтернатива за българите, които в момента буквално избират между чужди агенти, гласи анонсът на събитието.

От ВМРО заговориха за предизборно “обединение на българофилите” още в края на юли. Тогава съпредседателят на партията Искрен Веселинов лансира тезата за широка коалиция, като покани директно в нея партията на Стефан Янев “Български възход” и “Има такъв народ” на Слави Трифонов.

Снимка: „Дневник“

Слави Трифонов

Новата формация на Стефан Янев се определи като национално-консервативна, което като идеи е близо до ВМРО. Досега обаче бившият служебен премиер не е коментирал официално темата и не е ясно дали изобщо ще приеме поканата за разговор.

Хората на Слави Трифонов обаче вече отхвърлиха офертата.

Не сме се явявали на избори в коалиция и не знам откъде излезе това твърдение. Няма да правим предизборна коалиция, още по-малко с ВМРО, категоричен бе зам.-шефът на партията Тошко Йорданов.

ИТН ще се яви самостоятелно на предстоящите предсрочни парламентарни избори, каза и депутатът Станислав Балабанов и призова да се спрат спекулациите за патриотично обединение.

За решението им не повлия и основната допирна точка между ИТН и ВМРО – противопоставянето на решението за Северна Македония. Българското вето над старта на преговорите беше вдигнато, след като Народното събрание одобри френското предложение и бяха подписани и протоколите към него.

Три основни приоритета, около които политическите сили от спектъра трябва да се обединят в обща предизборна коалиция, изброи ВМРО: националната сигурност, икономически патриотизъм и демографската политика.

Красимир Каракачанов – почетен председател на ВМРО

Нямаме ограничения и намерения да затваряме формата. Ще обявим място за дебати и среща – всеки е добре дошъл, посочи тогава Искрен Веселинов. Затова покани в новото обединение и бившите си партньори от “Обединени патриоти”. Там воеводите бяха коалиция с НФСВ, а първоначално и с “Атака”, които по-късно изключиха.

Бившият вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов миналата година се оттегли от политиката. Вместо него партията пое Борис Ячев, който е бивш член на ВМРО.

Призивите за обединение идват на фона на растящия рейтинг според социологическите проучвания на “Възраждане”. От партията на Костадин Костадинов се очаква да обере т.нар. патриотичен и голяма част от протестния вот – както срещу системните партии, така и срещу досегашните управляващи.

На последните избори миналия ноември ВМРО се яви самостоятелно и взе едва 1,08% (малко над 28 хил. гласа), а “Патриотичен фронт” (в който НФСБ участва заедно с БНДС “Целокупна България” и БДС-Радикали) – само 0,33%. “Атака” също не стигна и половин процент.

Автор:

Източник: „24 часа“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече