Всъщност: И Путин е несправедлив към Борисов

0

Несправедливо постъпи руският президент Владимир Путин към бившия премиер на България Бойко Борисов. На срещата си с турския президент вчера в Сочи, Путин благодари за „Турски поток“.

„Турски поток“ е една от най-важните артерии за доставки на руски газ в Европа“, заяви Путин. 

Путин обаче пропусна да благодари на Борисов – не само защото през България също минава „Турски поток“, който официално се нарича „Балкански“, не само заради заради този факт в допълнение с факта, че този „Турски/Балкански поток“ беше построен от Борисов изцяло за сметка на България в размер на 3 милиарда лева, но и защото, освен че България прие през територията си тръбата на Путин и прие да я построи за своя сметка, тя прие да го направи, при условие, че по тази тръба за българско потребление не влиза дори една молекула газ.

Освен всичко, тъкмо с „Турски поток“ Путин си осигури възможността да подава газ към Европа по газопровод, различен от газопровода през Украйна (Трансбалканския газопровод).

„Турски поток“ е международен газопровод, който минава по дъното на Черно море и свързва Русия с европейската част на Турция. След Турция, „Турски поток“ преминава в България, като позволява пренос на газ от Турция към Сърбия.

„Турски поток“ тръгва от Русия, стига до Турция, минава през България и отвежда газ към Сърбия, след това Унгария. На картата тръбата изглежда по следния начин:

Турски поток
Снимка: btvnovinite.bg

Транзитната тръба на „Турски поток“ се пръкна, след като България подписа с „Газпром“ Пътна карта за развитие на газопреносната мрежа през 2017 година. Подписа си от наша страна под документа сложи Теменужка Петкова, тогава министър на енергетиката от ГЕРБ.

Пътна карта - Теменужка Петков
На снимката: министърът на енергериката Теменужка Петкова подписва пътна карта с председателя на УС на „Газпром“ Алексей Милер, 2017 г.

Любопитен момент е, че същата пътна карта дълго време беше издирвана. След управлението на ГЕРБ, пътната карта не беше открита никъде в държавата. Търсиха я в Министерството на енергетиката, в архивите, в парламентарни комисии и по реда на парламентарния контрол, стигна се чак до търсене на съдействие от Европейската комисия за получаването ѝ.

Изгуби ли се пътната карта или някой я изгуби – не е известно прокуратурата да е намерила отговор на този въпрос досега. Известно е обаче, че България по официален ред изиска копие на пътната карта от „Газпром“, но такова не получи.

В крайна сметка копие от документа се намери. Къде е оригиналът – остава мистерия. Не е мистерия обаче, че в последните дни на Кирил Петков на поста министър-председател видяхме резултатите от проверка, назначена от него, на строежа на „Турски поток“. Бяха констатирани редица нарушения – от екологичното законодателство, през трудовото, до забавяния в публикуването на изменения и решения по договорите за обществени поръчки.

Така че, Путин трябваше да благодари на Борисов. Все пак той активно му помогна за построяването на „една от най-важните артерии за доставки на руски газ в Европа“, по думите на руския президент – „Турски-Балкански-а-всъщност-Руски поток“. Покрай Борисов и българският данъкоплатец се включи активно – с 3 милиарда лева от своите пари.

Автор: Илияна Маринкова

Източник: debati.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече