Явно Василев и Петков са големи наивници, щом допускат, че ГЕРБ може да се еманципира от Борисов

0

Както Кирил Петков, така и Асен Василев вече пускат едни особени изречения. Изреченията изглеждат на пръв поглед непреклонни, но само на пръв – и то много наивен поглед.

Вчера Василев заяви, че докато Борисов е начело на ГЕРБ, коалиция между неговата партия и „Продължаваме промяната“ е „абсолютно невъзможна“.

Един средно глупав зрител би се задоволил с категоричността на „абсолютно невъзможно“ и би изпаднал в морално облекчение; онова морално облекчение, което би могло да го отведе с чиста съвест и бодър дух към урните. Дори при минимално вникване в смисъла на изречението обаче личи друго: че Василев вероятно допуска, че коалиция с ГЕРБ е възможна. И че прозорецът от възможности може и да се отвори, макар и със скърцане, ако Борисов не стои начело на партията. Това го чухме вече няколко пъти –  и звучи лекo притеснително.

Ето ключов въпрос. Какво ако Борисов например реши да се оттегли административно от поста си на лидер на партията? И направи едно второ завръщане към ранните времена на ГЕРБ, когато той бе неформален лидер, а формалният беше Цветан Цветанов? Една абсолютно незначителна юридическа подробност, която да бъде представена като морално оттегляне. Веднага може да се уреди – след изборите Борисов дава пресконференция, симулира и без това устойчивия му мотив за „национална отговорност“, в която „трябва да се спасява държавата“, а той е готов „в името на това и това“, да „даде път“ на, примерно, Даниел Митов. Редът в хаоса, оказва се, ще може да се уреди, с някаква немислимо глупашка уредба. На нас ще ни се предложи да си представим как Борисов наистина се прибира в Банкя и там основно кротко гледа телевизия и си гледа внуците, цепи дърва и хвърля едно око на фейса; от време на време му ходят на гости млади и неопетнени гербаджии, които той хем малко поучава, хем им разказва весели истории от десетте и повече години власт. Те го молят – върни се бат Бойко, но не, за да се върне, а защото и на него му е приятно да го споменават още с любов, и на тях им е приятно да срещнат помъдрелия отшелник, от който да черпят мъдрост и наставления. Цялото това се романтизира с автобиография, написана, разбира се, от Любен Дилов, нещо като „За стърчането“, умее ги тези работи. 

Ако Василев и Петков наистина допускат, че нещо подобно е възможно; че ГЕРБ е партия, която може да се еманципира от Борисов, това би означавало толкова голяма наивност, че всъщност дори не мога да я допусна; допускам договорка. Най-коварната фраза, която предполагам, че скоро ще започне да се повтаря все по-често, е следната: „експертен кабинет“. По подобен начин, по който Слави Трифонов обича да говори за „експерти“ – така сякаш никога в историята на прехода зад експертите не е стояло мрачно задкулисие, което предлага залъгалка за наивни ентусиасти – същите ентусиасти, които биха могли да решат, че експертът на Борисов например би могъл да направи нещо друго, освен да манифестира волята – и оттам корупцията – на същия Борисов.

Това ли ще предложат Василев и Петков? Експертно погледнато – изречението им подсказва нещо такова. И ще е добре да го обяснят максимално точно преди изборите.

Автор: Райко Байчев 

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече