Емил Соколов, анализатор: „Газпром“ ще бъде фактор за предсрочните избори

0

Служебното правителство ще има някакъв ефект върху изборите, тъй като самата реторика на това каква тежка зима предстои, когато това се изказва от служебните министри, по някакъв начин предначертава едва ли не и пътя на следващото правителство. Тоест служебният кабинет казва: „Имайте едно наум за кого гласувате, защото ви чака много тежка зима, ще купуваме ли от Газпром или няма“. Със сигурност правителството се заявява като играч в полза на онези партии, които биха били склонни да преговарят с „Газпром“. Това каза за БНР Емил Соколов – историк и анализатор.

Според него ще има два ефекта от поведението на кабинета – противниците на кабинета „Петков“ ще се убедят, че са прави и ще търсят представителство в нови партии, които сега се появяват. Ще има и мобилизиращ ефект на електората на ДБ и ПП.

Партийните лидери няма да се оттеглят, въпреки призивите на различни анализатори, категоричен е Соколов. „Няма никаква логика лидерите да отстъпват назад по време на избори, когато трябва да се борят за доверието на избирателите“, посочва той.

„Партиите трябва да работят върху едно нещо основно и това е логистиката. Изборите, общо взето, са математика, реклама и логистика. Математиката е да помислиш кои са избирателите и от къде можеш да си ги направиш, от кои региони, рекламата е по какъв начин и логистиката е как точно това съобщение ще стигне също до твоите избиратели. В момента всички партии, които сериозно искат да спечелят работят върху логистика – стягане или изграждане на местни структури, набиране на доброволци, разпределяне на хора по местата им“, обобщи анализаторът.

Това е и причината партиите вече да не си пазят ред за вписване в ЦИК.

„По всяка вероятност немалка част от избирателите ще решат за кого да гласуват в последните две седмици на кампанията. Процентът на хората, които променят предпочитанията си от едни избори на други, ще е доста висок и всяка партия мисли как да ги привлече.

Тоест това дали ще се регистрираш първи, ако преди години беше някаква демонстрация на сила пред партийните ядра – „Видяхте ли, ние първи се организирахме“ – в момента няма значение“. Ние сме в ситуация, в която последните няколко избора се печелят от новопоявили се партии. Тези партии печелят на базата на това, че хора, които не са решили, за кого да гласуват, дават гласа си за тях“.

Ниската активност би могла да допринесе за това партията на Стефан Янев да влезе в НС. Проблемът при „Български възход“ обаче е, че партията няма разпознаваеми лица, а разчита само на неговия авторитет, на „той не е фигура, която дълго да е била в публичното пространство и не е известен с нещо конкретно или нещо което да има „УАУ“ ефект“.

Предложението за коалиция ДБ и ПП е „предизборна реторика, а не отправяне на покана“, убеден е историкът. Предложението има резон, защото би мобилизирало ядрата на ПП и ДБ но на практика е „едно обединение, което трябва да се случи три седмици преди началото на кампанията между две партии, една от която в момента прохожда и си изгражда структурите – ПП- и една партия, която в историята се знае, че не е много силна за кампании – ДБ. Когато сложим две такива партии три седмици са много малко време, за да могат да се организират логистично. По-скоро това би създало един допълнителен хаос“.

Ако коалиция няма, ДБ „евентуално биха могли да дръпнат някакви избиратели от ПП, които да са разочаровани от това че няма обединение“, но преливането на избиратели от една партия в друга няма да допринесе за голямата цел – дясно управление.

ГЕРБ тръгва към тези избори в много силна позиция, защото са в кампания в последните 2 или 3 месеца. „Това съвсем спокойно може да гарантира на ГЕРБ първото място“. ПП обаче могат да обърнат преднината в своя полза при добра кампания.

При добра кампания БСП може да спре изтичането на гласове към „Възраждане“ и „Български възход“.

Соколов очаква позитивна и „динамична компания“, но не изключва и компромати, въпреки че партиите са „наясно, че тези неща отблъскват хората“.

„Има партии, които биха искали да отблъснат хората, за да може, разчитайки на твърдото си ядро а да постигнат по-висок резултат при ниска избирателна активност“.

„Според мен множеството от партиите вече са наясно, че, за да може България да има някакво нормално управление, което да изкара повече от 6 месеца, е нужно повече хора да излязат да гласуват. Повечето много ще внимават да не се превърнат в причината тази апатия да се задълбочи,“ коментира Емил Соколов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече