Криптокралицата Ружа Игнатова е убита?

0

Мисля, че Ружа Игнатова е била убита и макар да се надявам да не е, не съм видял нищо, което да доказва противното.

Това са думи на Франк Шнайдер, бивш оперативен директор на Luxembourg Service de Renseignement de l’État (SRE), който по-късно става служител на криптокралицата Ружа Игнатова. Той бе арестуван с международна заповед за арест, издадена от съд в Ню Йорк. В момента чака екстрадация от френските власти.

Шнайдер за първи път се запознава с Ружа Игнатова през 2015 година, благодарение на бившият зам.-министър на финансите на България Красимир Катев, който е и главен изпълнителен директор на софийския клон на руската банка VTB. Катев бил добър приятел с Игнатова. По това време криптокралицата търсила някой, който да проверява клиентите й, а с точно това се занимавала фирмата на Шнайдер. След щателна проверка на всички документи, представени от Ружа, той се убедил, че OneCoin е напълно легална фирма и приел Игнатова за свой клиент. 

Бившият служител на тайните служби на Люксенбург признава, че Игнатова рядко обръщала внимание на иформацията, която той намирал за клиентите й, тъй като OneCoin се разраствала бързо, а тя нямала нужното време. И все пак, в интервюто си за Notizie Geopolitiche той е категоричен: „OneCoin не беше планирана като измама.“

„ФБР твърди обратното, като цитира фрагменти от имейли между Ружа и Себастиан Грийнууд (съосновател на OneCoin), извън контекста, което предполага, че са планирали това като измама. Това просто не е вярно. Сигурен съм, че Ружа виждаше това като истинска бизнес идея и е била вдъхновена от подобни идеи и концепции. Също толкова съм сигурен, че нито Ружа, нито някой друг е очаквал OneCoin да се развие така, както се случи. Това е мястото, където се проявяват недостатъците в управлението, тъй като успехът не е удовлетворен от необходимите управленски решения и прилагането на механизми за управление на успеха и експоненциалния растеж“, обяснява Шнайдер.

Той не подкрепя версията, според която Ружа Игнатова в момента живее на яхта в Гърция.

„Този слух идва от показанията на брата на Ружа – Константин. Той бе арестуван през януари 2019 г. в Лас Вегас и лежеше в затвора в Ню Йорк в продължение на осем месеца, като в крайна сметка сключи споразумение въз основа на признаване на вина. Американските прокурори знаеха преди ареста ми, че Константин е излъгал под клетва, но въпреки това те използваха изявленията на Константин срещу мен пред френските власти, за да оправдаят искането за арест, задържане и екстрадиция“ обяснява Шнайдер и признава, че до последния момент, той е поддържал връзка с Ружа Игнатова.

Изведнъж обаче тя изчезва.

„Имахме планове за следващите дни, уредени бяха срещи с юристи, подготвяха се и други проекти. Около 20 октомври Ружа ми каза, че трябва да напусне България за кратко. Разпитвах я и я съветвах, тъй като Ружа знаеше, че най-сигурното място за нея е България. В този момент имахме информация, че Гилбърт Армента, богат човек и гадже на Ружа, всъщност работи с ФБР срещу нея, под огромен натиск“, разказва той. „Имаше план да убедим Ружа да се срещне с Гилбърт в Коста Рика, но знаехме истинската цел на това – тя записа всичките си разговори с Гилбърт, както беше поискано от нейните контакти от българското правителство, които планираха да се изправят срещу американските власти.“

„При тези обстоятелства се усъмних в нуждата на Ружа да пътува“, признава Шнайдер. Криптокралицата обаче настояла, тъй като именно българските й контакти я помолили да напусне страната, поради предстояща полицейска акция с помощ от Германия. .

„В действителност тази акция се състоя, но няколко месеца по-късно. Българите казаха, че искат да докажат, че Ружа е напуснала страната и следователно не може да бъде разпитана по искане на Германия, така че тя пътува въпреки моите опасения“, спомня си мъжът. 

Ружа лети до Атина, придружена от един от бодигардовете си. Когато пристига, веднага се обажда на Шнайдер и му обяснява, че бодигардът й е получил „указания“ да я остави и да се върне в София.

„И двамата бяхме объркани кой ли дал такива инструкции“, казва Шнайдер пред изданието. Ружа допълнително била инструктирана от своя бодигард да се качи на полет за Солун по-късно същия ден, където трябвало да я чака нов екип от бодигардове. Тя изпълнила заръките, но мъжете все още ги нямало на летището. Затова решила да пазарува и обещала на Шнайдер да му се обади по-късно.

„Вече беше вечер в Лондон и Ружа се обади от кола. Каза ми, че се връща в България по суша и влизането й в страната няма да бъде регистрирано“. 

Криптокралицата моли Шнайдер да се видят през следващите дни в София. По думите му тя звучала изморена, но спокойна, дори весела. В два часа вечерта обаче той получава SMS, който го обезпокоява „На сигурно вкъщи“.

„Този SMS ме накара да се усъмня, тъй като беше на английски, а ние си общувахме само на немски“, казва Шнайдер.

След този момент Ружа Игнатова сякаш изчезва от лицето на земята. Запитан какво според него се е случило с нея, мъжът отговаря: „Според мен е била убита и макар да се надявам да не е така, няма нищо, което да доказва противното“.

Шнайдер не пропуска да изрази възмущението си, че криптокралицата е влязла в списъка с десетимата най-издирвани престъпници на ФБР.

„Сред 10-те има 7 убийци, двама лидери на наркокартели, педофил и убиецът на петгодишно момиченце. Ружа може да е отговорна за финансовите загуби на хората и въпреки че сумите са невероятно високи, тя не може да се сравни с нито един от тези хора в списъка. Вписването й като един от 10-те най-издирвани бегълци в САЩ ми показва, че САЩ трябва да са спечелили глобалната си война срещу тероризма, тъй като няма повече терористи за списък. Най-малкото е жалко“.

Източник: „Дневник“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече