Илиян Кузманов – българският посланик на словото във Великобритания и неговата Мисия „Лондон“

0

За втора година България бива прославяне от нашия писател Илиян Кузманов зад граница чрез култура и литература, като тази година заедно с книгите се представят и български вина.

След Балканското Книжно Рок Турне през 2021, когато с дебютната си книга Илиян успя да покори млада и интелигентна публика в Македония, Сърбия, Румъния и Турция, той е на Мисия в Лондон 2022 с втората си книга. С дебютната си книга, Илиян успя да се превърне в първия български бестселър в Амазон, да обере една камара награди и признания, хиляди медийни публикации, в които неизменно присъстваше името България, като повечето бяха от най-комерсиалния пазар – САЩ. Докато с втората, той влиза направо в битка с едни от най-големите имена на световната литературна сцена в Лондон, Великобритания.

Български писател, български книги, дегустация на български вина и кауза за България в сърцето на финансова Европа- Canary Wharf, пред многобройна публика от цял свят. Нашият писател Илиян Кузманов продължава да работи за каузата България с любов. Илиян успя да напълни панорамния бар на последния етаж на един от най-модерните небостъргачи в Canary Wharf – The Collective и преди да пристъпи към своята книга, направи дегустация на български вина и разказа за красивата ни и плодородната родина.

За невероятно позитивните и зареждащи емоции от събитието Илиян разказва с ентусиазъм. „Огромно удоволствие ми достави да сервирам лично виното на публиката и да разказвам за България и за различните региони и сортове грозде които имаме. Определено бяха впечатлени от Мерлото, а и бях се бях погрижил да има няколко вида сирена, грозде, крекери и шоколад, като по този начин направих дегустацията незабравимо преживяване за всички гости. И съм повече от убеден, че винаги ще асоциират думата България с прекрасни вина, природа и супер интелигентна култура.“

На въпроса защо съчетава книгата с дегустация на родни вина, Илиян отговори, че му се „иска да може да намери Българските и то хубави вина навсякъде, както и книги от български автори“, но и с вината и литературата е срещнал трудности. В английските вериги, присъстват едно, максимум две от родните вина, като ценовия клас е от най-ниския, а и не навсякъде ги има, въпреки че произвеждаме прекрасни вина, те липсват както в магазините, като не могат да бъдат поръчани и онлайн на Острова, а и за международни поръчки. Позиционирането ни в най-ниския ценови клас, обрича винената ни индустрия да се превърне като в родния туризъм с етикет евтина и масова, от което никой не печели, което води до подриване на и без това крехкия Бранд България, за който като че ли напълно сме забравили.

Същото се отнася и за културните ни продукти, които са част от големия Бранд България. Но в крайна сметка, ние вместо бизнес модели, незнайно защо залитаме по политически и идеологически, които са ни донесли само беди. Не може да репликираме Фонд Култура, типичен за автокрации, да бетонираме една малка група, да направим културата зависима и да чакаме свободна култура, оригинални продукти, които да се бият навън и същевременно да допринасят (просто е, те могат само да взимат) за общия бранд образ наречен България. Същото се отнася и за туризма, безумно скъпи и напълно безполезни рекламни кампании, реализирани от кръг ПР и рекламни компании и да очакваме, че ще имаме конкурентно способни глобални продукти. Крайният продукт е самоизяждане.

Илиян също така успя да събере средства за децата имигранти от Афганистан, намиращи се в лагера Военна Рампа. Средствата ще бъдат използвани за закупуването на екипировка за крикет. Като обяснява, че по този начин е искал да покаже, че ние Българите сме широкоскроени хора, отворени към света. А етикетите, които ни слагат че уж сме расисти, затворени, корумпирани и мислещи само за себе си, са неправилни. Защото в крайна сметка, точно тези етикети вредят най- много на образа бранд България и съответно на всички наши продукти които искаме да продаваме навън.

На финала е добре да бъде отбелязано, че Илиян Кузманов, още от 2013 година, със своето културно пространство Езо прославя България, както и работи за каузата България. Той не само създава една малка независима Българска Библиотека във Великобритания, както и място което помага на много хора, но и печели многобройни награди с този свой социален бизнес. Едни от които са Едно от Последните Места Останали с Душа на Острова, Най- добро на Острова, Най- добро за Работа в Лондон, Едно от 8те Скрити Бижута на Острова…. И това всичко и винаги се е асоциирало с България и Българския Дух и Предприемчивост. Може би имаме нужда да преосмислим какво означава да си патриот и националист в 21ви век.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече