Калоян Методиев: В България върви пълзящ военен преврат – фашизоидна чистка под диктата на Радев

0

Въпросът за напусналите членове на БСП във Видин трябва да се зададе на двама политически инженери – Румен Радев и Бойко Борисов“.

Това заяви пред БТВ политологът началник на кабинета на бившия вицепремиер Корнелия Нинова – Калоян Методиев.

Според него вътрешната опозиция на социалистите се ръководи от президента и от лидера на ГЕРБ, като крайната ѝ цел е свалянето на председателя на БСП Корнелия Нинова.


„Единият си управлява „Възраждане“. Другият си прави една партия като Слави Трифонов. След това си прави ПП. Сега Стефан Янев“, допълни той.

Ние затова се скарахме в президентството, защото заедно с Бойко Борисов, той (Радев) се опитваше да свали Корнелия Нинова. Тя бе човекът, който объркваше плановете им. Двамата имаха общ кандидат във вътрешните избори на БСП. Взех страната на държавността, а не на 12 годишни политически клонинги, каза още той.

Методиев е категоричен, че служебното правителство е апотеоз на усилията на двойката – Румен Радев и Бойко Борисов. 

„Такова служебно правителство не сме имали и трябва да се търси отговорност на президентската институция и не само за нарушаване на Конституцията. От президентството се управлява Слави Трифонов. Денонощно се сменят хора. Такова нещо никога не се е правило. Отива се с готови списъци. Това, което се говори на тези министри е, че 8 месеца ще управляват“, обясни политологът.

Служебното правителство затъна в най-голямата чистка през последните 30 години, хора се сменят буквално и вечер след работно време, привиква се майки на малки деца и се заплашват. На тези министри на оперативките им е спуснато, че поне 8 месеца ще са тук и се опитват да овладеят напълно държавата. Върви фашизоидна чистка, която се оглавява от президента.

Служебното правителство не се готви за избори, а да овладее държавата – връщат цели калинки на ГЕРБ, сменят шефове в МВР, полицията, категоричен е Методиев.

Обясни, че се раздува администрацията, а ние плащаме тези пари. Служебното правителство нямало компетенция да управлява държавата и създавало стрес. Каква работа има на третия ден да обявява строежа на нов затвор? Каква работа има да обявява покупка за милиарди за нови самолети?, попита Методиев.

Той призова хората в администрацията да оказват съпротива на чистките, които се правили от наказателни бригади. В България в момента се извършва пълзящ военен преврат, каза още той.


Методиев обясни, че една снимка от сватба на 5 септември говори повече сто статии и интервюта. Президентството обслужваше ГЕРБ логистично, каза още той.

Призовавам всички, които са привиквани, да оказват съпротива на служебния кабинет. Използвайте всички законови средства, за да спъвате това, което се случва в България – то е пълзящ военен преврат“, подчерта Методиев.

Ето цялото интервю на Калоян Методиев: 


Водещ: Организацията на БСП във Видин напусна демонстративно. Има разрив в БСП, как коментирате тази ситуация и каква е причината?


Калоян Методиев: Този въпрос трябва да го зададете към двама политически инженери – Румен Радев и Бойко Борисов. Те движат процесите с отцепвания и управления на вътрешната опозиция на БСП. Мисля, че темата се преекспонира. Доколкото видях по медиите, защото не съм специалист и не съм наясно с вътрешнопртийни неща, затова трябва да питате и пресцентровете на партията да ви дадат говорители, но напусна един човек и още няколко с прякори. Да се прави от всеки такъв случай тема е следствие от усилията на двамата, които управляват вътрешната опозиция. И не само в БСП, и в ДБ. Правят нови политически проекти, единият си управлява „Възраждане“, другият си прави партия като тази на Слави Трифонов, след това си прави „ПП“, след това, в момента, формацията на Стефан Янев. Това са хората, на които трябва да отправяте тези въпроси. Не съм наясно с технологията.


Водещ: Но това, което казвате, означава, че тези процеси се управляват от Румен Радев, така ли?


К.М.: Естествено. Не е тайна, или по-скоро не съм го казвал в ефир досега, ние и затова се скарахме в президентството, защото заедно с Бойко Борисов той се опитваше да свали Корнелия Нинова, тя беше човекът, който объркваше програмата и плановете на двамата – единият да повтори мандата си с нова патерица, другият – да го изберат за нов мандат като строят левицата и Алтернативата. Така че във вътрешните избори на БСП те имаха общ кандидат тогава. Аз взех другата страна тогава, според мен на държавността, на това да имаме промяна, а не 12-годишно възпроизводство на едни и същи политически клонинги. Не успяха двамата да го направят, но виждате, че усилията им продължават. Виждате, че се събраха, служебното правителство е апотеоз на тази двойка – Румен Радев и Бойко Борисов.


Водещ: Служебното правителство работи 12 дни, можем ли вече да му даваме оценка?


К.М.: Може да му бъде дадена оценка и на третия ден. И тя е, че такова служебно правителство не сме имали и трябва да се търси отговорност на президентската институция. Не само за предишните нарушения на Конституцията – правене на политически субекти от президентството, което беше признато от вицепрезидента, сриване на партийната система, една година няма правителство, защото от президетството си управляват Слави Трифонов и бутнаха правителството чрез него, но и най-вече заради служебното правителство, което затъна в най-голямата чистка в българската политика в последните 32 години. Хора се сменят буквално и вечер, със списъци, майки на малки деца се привикват, заплашват, денонощно се сменят хора. И в момента, докато върви това предаване, въпреки че е преди работно време…


Водещ: При смяната на всяка власт се сменят хора.


К.М.: Не, такова нещо нещо никой никога не е правил. Отива се с готови списъци на третия ден и се започва уволнението на хора. Каква работа има служебен кабинет, говорим за служебен кабинет, те нямат мандат от народа, от избирателя, не са минали през избори…


Водещ: А каква е индикацията, че се готвят да управляват може би повече от два месеца?


К.М.: Това, което се говори на всички оперативки, което е спуснато на тия министри – Поне осем месеца сме тук. Опитват се да овладеят абсолютно държавата, нарушена е Конституцията.


Водещ: Имате конкретна информация за това?


К.М.: Имам, разбира се, обаждат ми се от цялата страна хора. Казвам ви, че върви фашизоидна чистка, оглавявана от президента в реално време. Давам ви и примери за непривичността на служебното правителство. Те не се готвят да правят избори, те в момента овладяват държавата. Каква работа имат да сменят шефа днес на Напоителни системи, или на горските в страната, или на МВР-шефове в Гранична полиция, или в ДНСК, в Патентното ведомство… Връщат „калинки“, връащат цели екипи на ГЕРБ, в земеделието например. Занимават се с неща, които не са им в компетенцията и не са в обсега на едно служебно правителство.


Водещ: БСП твърди, че служебният кабинет връща модела ГЕРБ-ДПС. Какви са основанията за това?


К.М.: Кадрови. Уволняват се хора наред и се връщат хора, категорично свързани с ГЕРБ. Видяхте последните публикации за човека в тол системата. Тоест имаме една ситуация на реставрация, с активната роля на президентството. И не е само БСП тук. И хора на ПП се изчегъртват в момента, на ДБ. Бойко Рашков разказа миналата седмица за чистката, която върви в МВР в момента, с кадри, които е уволнил за корупция. По същия начин върви и на други места – или със слагане на „бушони“, или на „калинки“. Патентното ведомство беше блокирало работата на Европейския патентен съд, стигнахме дотам от кабинета на Макрон да се обаждат защо България блокира всички патенти. Едно от първите решения на служебното правителство сега беше да върнат тази жена, която блокира технологично Европа. И примерите са редица. Да не говорим за раздуването на администрацията. В петък назначиха още двама изпълнителни директори на ДКК. Кой ги плаща тия пари? Директорите от един да станат трима. Служебно правителство! Парите откъде са им, бащиния ли са им?


Водещ: Какво се случи – президентът Радев назначи Кирил Петков, а сега вие казвате, че се изчегъртват хора на ПП?


К.М.: Всички са инструменти, които трябва да обслужват неговия личен интерес, който не включва функциониране на парламентарна държава, на нормална икономика, на стабилна партийна система.


Водещ: Но кое беше това събитие, което накара Румен Радев да се промени?


К.М.: Вижте, вчера имаше изявление Асен Василев и мисля, че много ясно каза – Сотир Цацаров и шефът на „Булгаргаз“ ни промениха отношенията. В момента, в който ги сменихме, Румен Радев се обърна срещу нас. Тоест икономическите интереси на президентството очевидно са в основата на този разговор. Или идеята, че всички трябва да му слугуват и да изпълняват неговата воля. Връщам се тук на служебния кабинет, само за да добавя нещо. Това, което правят в момента – сриват и икономиката, защото създадоха стрес. Нямат и компетенцията да я управляват, видя се през осемте месеца на миналата година. Призовавам всички уволнени, привиквани в момента, преследвани – нощно време, извън работно време, влизат наказателни бригади с готови списъци като еничерски корпус, призовавам ги да оказват абсолютна съпротива навсякъде. И основанието за това е, че зад гърба на всеки уволнен стои Конституцията, стоят законите на страната. Служебният кабинет не е призван да преследва хора, да прави саморазправи, да раздува администрации, да взима стратегически решения. Каква работа има служебният кабинет да обяви на третия ден, че ще строи нов затвор? Давам го като тема за журналистическо разследване. Каква работа има служебният кабинет да обявава покупка за милиарди на нови самолети? Кой му е дал мандат, минал ли е през избори, имат ли депутати, гласували ли са за него хора, за да определя съдбата на държавата. Оказвайте им съпротива, законът е зад вас, Конституцията е зад вас, не се поддавайте на натиска, използвайте всички законови средства, за да спъвате това, което се случва в момента в България и което е пълзящ военен преврат! Казвам го с цялата сериозност на това, което твърдя, защото се използва времето на летните отпуски, но вървят процеси на овладяване на силовите структури, на икономиката , с дългосрочни последствия.


Водещ: Споменахте в началото, че сте решил да напуснете президентството, когато сте разбрал, че Румен Радев е решил да свали Корнелия Нинова като лидер на БСП. Кога се случи това негово решение?


К.М.: Още през лятото на 2020, и през есента, той имаше друг кандидат и аз трябваше да избера дали да участвам в този преврат срещу нея или да си тръгна.


Водещ: Как разбрахте, че той иска да я свали?


К.М.: То се говори нон стоп, участва се, присъстват хора, пристига цялата тази вътрешна опозиция, която, пак го казвам, се управлява от Бойко Борисов и от Румен Радев. Още 2020 г. Ако имате една снимка от една сватба на 5 септември, може да я покажете на зрителите. Тя ще е една снимка, която ще говори повече от сто статии и интервюта.


Водещ: А президентът имал ли е човек, който е искал да сложи на поста на Корнелия Нинова?


К.М.: Имал е, разбира се, другият кандидат. Тогава подкрепата беше за другия кандидат, работеше се за него, плюс ГЕРБ с целия им ресурс, президентството обслужваше ГЕРБ логистично, плюс цялата администрация, самият кръг на Румен Радев. За един разговор ще разкажа друг път, нямаме време днес, дълго е.


Водещ: Споменахте, че в момента има реваншизъм, масови уволнения от служебното правителство, а по ваше време колко човека уволнихте например в Министерство на икономиката?


К.М.: Има администрация, която си е професионална. Уволнили сме 4 или 5 човека. Излиза се тук и се жонглира с едни данни, които са неверни от сегашния министър, хвърлят се бомби, които са абсолютно фалшиви, манипулативни и не отговарят по никакъв начин на истината. Въпреки че едно редовно правителство за това е избрано, в цял свят е така.


Водещ: Малко има замерване с числа, служебният кабинет казва едно, вие друго.


К.М.: Дори и да е така, дори и да са толкова, колкото казват, а те не са толкова…


Водещ: Имам спомен при предишната власт Александър Дунчев от вашите коалиционни партньори имаше изказване, в което казва, че се подменят масово кадри в Агенцията по горите и се връщат стари кадри.


К.М.: Това се обори с данни. Нали видяхте, че това са хора, които са назначени от служебното правителство. Но да не влизаме в един такъв фалшив дебат. В цял е така, повтарям – в цял свят. Не сме ние най-умните, че да си правим някакъв собствен модел и да го имплементираме. Идват политически партии с избори, с програма, печелят доверие… Ето, ние какво сме направили. Аз като началник кабинет, излизам от това министерство с министър, който е довел България до първо място по индустриално производство в Европа. И това не е от износ на оръжие. Защо го казвам? Защото трябва да се гледа по резултатите, а не по глупостите, които се опитват да изкарват.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече