„Уж“ неизбежни ли са подновените преговори на служебното правителство с Газпром?

0


Кабинетът обяви за неизбежно да преговаря с „Газпром експорт“, след като миналата седмица се отказа да сключи договори за 7 танкера с втечнен газ и ще купи само един. По този повод вижте първите реакции в социалните мрежи.

Даниел Смилов, Център за либерални стратегии:

Основните партии трябва спешно да излязат с позиции по решението на служебното правителство да започне уж „неизбежни“ преговори с „Газпром“. Ако повечето от партиите са против, (т.е. няма мнозинство според представителството в предишния парламент), кабинетът няма политическа легитимност да прави такъв обрат в политиката. В крайна сметка не сме фашистка държава, където изпълнителната власт след консултации с корпорации (синдикати и работодатели) взема всички решения.

Това решение в крайна сметка не е на правителството, а е на Румен Радев. Всъщност самото правителство е подбрано с цел да вземе точно това решение. Вярно е, че президентът носи политическата отговорност за държавата по време на служебно правителство. Но България не спира да бъде парламентарна република и мнението на партиите – които съставят парламентарните мнозинства – трябва да има голяма политическа тежест дори и в такива моменти. Някои партии – „Продългаваме промяната“, „Демократична България“, БСП, ДПС, „Възраждане“ – вече са заявявали позицията си. Може би основната енигма остава ГЕРБ. Така или иначе партиите трябва да са много ясни и категорични по този въпрос – никой не може да се скрие зад президента, а още по-малко зад служебното правителство.

И накрая: най-вероятно ще стане така, че докато правителството договори с „Газпром“ да продължат доставките, цената на руския газ ще е вече надскочила това, което трябваше да платим за седемте американски танкера, заедно с транспорта, терминалите и всичките други екстри.

доц. Христо Христев, преподавател по право на ЕС:

Служебното правителство целенасочено провали доставянето на газ от един от възможните алтернативни източници, заблуждавайки българските граждани. Едва ли за разумен човек може вече да съществува съмнение, че Радев и назначените от него обслужват интересите на „Газпром“ и се опитват да ни поставят в още по-голяма зависимост от режима в Москва, когато той е напълно компрометиран в целия цивилизован свят!

Любомир Аламанов, пиар експерт:

Рядко имаме възможност да видим как се предава цивилизационен избор и се взимат решения, които ще ни съсипят отново като държава.

На пресконференция след заседание на кризисния щаб по газа са събрани политици, министри, синдикалисти, бизнес лидери и други, които в истерия повтарят:

– Цената на газа от „Газпром“ е няколко пъти по-ниска от всички други.

– Ако не сключим договор с „Газпром“, ще фалират предприятия и хора ще останат на улицата.

– Ако не сключим договор с „Газпром“, държавата ще загине.

– Стига сме мислили за геополитика, да си гледаме личните интереси и да сключим договор с „Газпром“.

– Трябва да се следва нормалната бизнес логика и да се търсят най-ниските цени, а цените на „Газпром“ са най-ниски.

– Правителството на Петков беше лошо, скара ни с Русия, ние сега трябва да оправяме отношенията с Кремъл.

Целта е ясна – да се използва всичко това, за да ни върнат в орбитата и в зависимостта от диктатора.

Уникална възможност да видим как политици с благи приказки може да ни вкарат в национална катастрофа. И да ни отдалечат отново от демократичния свят.

И тези маски паднаха. Всичко е ясно.

Край.

Тъжен ден!

Пламен Тошев:

През зимата на 2009 г., ако не се лъжа, въпреки че сме най-покорните роби на Путлер, той ни спря газа и „Топлофикация“ мина на мазут. После“предоговорихме“ условията така, че плащахме за газ повече, отколкото Германия, а по едно време на борсата цената беше чувствително от нашия „сигурен“ договор.

Войната на Путлер срещу Украйна през 2014 г. не ни научи на нищо и продължихме да се закопаваме (Южен, Турски поток, скъпи подаръци на „Лукойл“, „Белене“ и всичките далавери около АЕЦ „Козлодуй“.) За капак Бункер Кинг почна в началото на тази година най-голямото безумие в Европа след Втората световна и ние продължаваме да се натискаме да му облизваме калните ботуши. А той винаги е показвал, че презира България и народа й, дори и чрез посланик Митрофанова.

Грам чувство за самосъхранение и национално достойнство ли не ни остана?

Ивет Добромирова, журналист и пиар експерт:

Защо сделката и за танкерите, и за слотовете не беше затворена от редовното правителство Петков и кого обслужва това?

Генка Шикерова, журналист:

Преговорите с „Газпром“ вече били неизбежни. „Ако искаме системен газ на ниски цени трябва много, много да се постараем“… Това, което ми идва след тези две изречения са Настя Рибка и яхта. Не знам защо така.

Никола Рахнев:

Един ден е хубаво да се потърси наказателна отговорност от тези хора, за:

1. Изговаряне на лъжи и смесването им с полуистини.

2. За всяване на страх и паника в населението.

3. За злоупотреба с интересите на България.

4. За противоконституционно говорене, например против ЕС, което решение за членство е взето конституционно.

5. Поставянето в зависимост от доказано непредвидим „партньор“, което пак е против интересите на България.

Отделно неморалните брътвежи за връщане към Русия са срамни на фона на действията на Путин.

Радослав Бимбалов, политически наблюдател:

„Очевидно трябва да се обърнем към „Газпром“ е най-бруталното признание за болката, която ни предстои да усетим.

Президентът Радев, в скрито съглашателство с преструващото се на опозиция статукво ГЕРБ и ДПС, правят всичко по силите си да ни върнат в сателитно състояние спрямо терористичната държава Русия.
Поредното национално предателство, опаковано в безочлив, фалшив патриотизъм.

Владислав Панев, съпредседател на „Демократична България“ и „Зелено движение“:

Цените на тока за утре чупят рекорди и удариха 1.20 лева за киловатчас. За българските потребители обаче това не важи, защото сложихме таван от 25 стотинки (250 лева за мегаватчас) за индустрията, а за домакинствата е много по-евтин и от това. Причината защо можем да си го позволим е проста.

България не е зависима от природен газ, а точно неговата цена тласка всичко нагоре. Днес в Амстердам газът е 291 евро за мегаватчас. Точно двойно над края на юни. Тоест 100% ръст за месец и половина.

Как това се отразява на пристрастените към природния газ – най-вече Германия? Ужасно. На нас също, понеже голяма част от експорта ни е за Западна Европа. Затова и от много време говоря, че сме прекалено „европоцентрични“ и трябва да обръщаме много повече внимание на Азия, Близкия изток, Африка.

Но като цяло апокалипсис в България няма да има. Всъщност нашата енергетика печели милиарди от конюнктурата. Защото разходите си стоят приблизително същите, а цената на продукцията скача двойно и тройно. То точно затова можем да си позволим таван на цената на тока. И това отваря възможности за нови инвестиции. Плюс дава сигурност на предприемачите да изнасят производствата си у нас.

Големият проблем е за потребителите на природен газ. Там са нужни много ясни разчети как хем да получат компенсации за високата цена, хем да бъдат стимулирани да пренастроят режима на работа към други, по-достъпни горива.
Но като цяло задачата не е бог знае колко трудна за решаване.

А по повод пресконференцията на така нареченият кризисен щаб:

Цената на природния газ от „Газпром“ се определя на базата на TTF Амстердам, който скочи двойно за месец и половина, като този компонент е над две трети от теглото. И цената на петрола, която пада. Тоест тя не може да бъде много по-ниска от пазарните цени.

Цената на азерския газ (договорените 1 млрд. м3 годишно) се определя изцяло на базата на цените на петрола. Затова и той е с пъти по-евтин и от пазара, и от руския газ.

Всичките приказки как без руски газ ще умрем, са лъжа. Това е очевидна част от план за баламосване на обществото, и в него влизат отказът от 6 от 7-те кораба с втечнен газ, и търсенето на други алтернативи. Както и саботажите срещу интерконектора.

България е слабо зависима от природен газ. Място за паника няма. Който се опитва да ви паникьоса, работи против интересите на България. То самото наличие на „щаб“ цели създаване на тревожност и обработване на общественото мнение.

"Целта е ясна – още по-голяма зависимост от диктатора"

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече