Кристиян Шкварек, анализатор: Предсрочните избори след 2 октомври са неизбежни, вероятно още февруари

0

Очаквам нови предсрочни избори през февруари-март. Това каза в интервю за БНР историкът и анализатор Кристиян Шкварек, председател на Младежкия консервативен клуб. „Очаквам отново да има два поредни служебни кабинета на президента Румен Радев“.

„ПП и ГЕРБ няма да повдигат темите за международната обстановка и темата Русия в предизборната кампания. Това обаче е изцяло в ресора на демократичната общност, която ще говори постоянно как България тъкмо тръгнала да се откъсва от Русия и сега пак се опитват да я върнат Това е основната опорка, която те се опитаха да събудят с тези уж спонтанни протести през последния месец“, допълни Шкварек.

Според него всяка от партиите се запътва към изборите на 2 октомври с пакет от теми – опорки, които максимално много да представи на избирателите.

По думите на анализатора ПП и ГЕРБ имат еднаква визия за европейското бъдеще на България, за НАТО или за „някаква дясна фискална политика“:

„В един момент политическият разговор се обезсмисля. А има едно правило, че първият и вторият не могат да говорят едни и същи неща, не могат да направят коалиция. … Ако ПП беше паднала още малко, а „Възраждане“ се беше качила още, то тогава категорично виждам разговор за бъдещето и коалиция. Да говорят как трябва да предотвратят бъдещо напускане на България от НАТО и трябва да направят коалиция ГЕРБ, ПП и ДБ. Докато ПП са втора политическа сила, това е невъзможно и разговорът ще си остане в миналото – кой какво е направил, докато е управлявал“.

Кристиян Шкварек изказа мнение, че ако ПП и ДБ се коалират с ГЕРБ, електоратите им ще ги напуснат:

„В името на евро-атлантическото бъдеще никой не е склонен да се самоубие. Да направи компромис – да, но тотално да торпилираш формацията си и мрежата, която си изградил – дълбоко ме съмнява“.

Анализаторът определи „Възраждане“ като формация, която „живее от изпаренията на конкретни казуси“:

„Ако има тема, която да постави всички други партии от едната страна, а „Възраждане“ да са от другата – да, те ще качват проценти подкрепа“.

ИТН не състави власт и затова сега е около чертата дали ще влезе в 48-ия парламент, смята Шкварек.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече