Властта е опиат: Лена Бориславова лично е издала нареждането за изгонването на 70-те руски дипломати

0

„Именно Лена Бориславова е издала и финалното разпореждане за изгонването на 70-те руски дипломати“, пише „24 часа“ в очерк за бившия началник кабинета на бившия премиер Кирил Петков.

Очеркът, който не е авторски подписан, проследява пътя на юристката от кантората до върха на държавата. От текста става ясно, че колкото и да е била юридически подготвена, Бориславова не е имала познания как функционира държавата, но пък е взимала от името на премиера решения, касаещи външната политика и националната ни сигурност. Присъствието на Бориславова в изпълнителната власт се оказва катастрофално за страната, защото един амбициозен, но политически и държавнически неподготвен човек, какъвто се оказва тя, е влияел посредством атрибутите на държавната власт върху съдбините на народа за години наред. 

Ето извадки от този очерк, които дават информация как е функционирало правителството на Кирил Петков:

– Лена Бориславова амбициозно се е заела още от първия си ден да упражнява правомощията си по всички фронтове, свидетелстват служители на МС.

– Според доста от по-старите служители в Министерския съвет младата юристка всъщност е управлявала наравно с Кирил Петков и е била
равностоен участник във всичките му разговори. Нерядко тя е вземала финалното решение

– Проблемът обаче е, че Бориславова въпреки много доброто си образование в Харвард, реално е имала слаба представа както за работата на администрацията, така и за начина, по който функционира държавата.

– Лена Бориславова е мечтала за политика. И това е едно от обясненията ѝ, когато напуска адвокатска кантора, финансирала обучението ѝ в САЩ, за да встъпи в “Да, България”.

– После вероятно е напуснала заедно с Кирил Петков и Асен Василев, когато те пишат икономическата програма на тази нова партия, но тя пропуска да ги покани на презентацията на техния продукт.

– А впоследствие се оказа и с неофициалния ангажимент да е основен законотворец на “Продължаваме промяната”, като тя дори иззе половината от промените в антикорупционния закон от коалиционните партньори от “Демократична България” и правосъдната им министърка Надежда Йорданова.

– Така например през февруари Лена първо обяви, че правителството очаква провокации на полицейски протест, след това се наложи Бойко Рашков да я опровергава.

– Постепенно Лена се превърна и в основното острие на правителството. Често пъти тя бе говорителят, който трябваше да прокара остра или неприятна за останалите политици или гражданите теза. И успяваше, но поемаше негативите за това. А когато се оказваше, че казаното от Бориславова се приема много остро, се стигаше и до моменти министри да я опровергават.

– Казват и че нерядко не е полагала допълнителни усилия да подготви премиера Петков за срещи и така се е стигало до случаи, в които заради тези пропуски той се е замесвал в гафове. А Петков и без това правеше достатъчно лапсуси – специфична негова черта, когато говори разпалено.

– А както стана ясно, именно Бориславова е издала и финалното разпореждане за изгонването на 70-те руски дипломати.

– Историята с онези кадри пред стълбището на квартирата, която Лена отключва, а младият политически лидер я следва, първо се появиха в ПИК, но след като се завъртяха в ютюб и само за 48 часа бяха гледани над милион и четиристотин хиляди пъти. И се оказва, че не са забравени. Или поне това са показали фокус групите, до които “Продължаваме промяната” са се допитали тези дни преди старта на изборната кампания. Тези сондажи в крайна сметка май са били решаващи за оттеглянето на Бориславова от листите. Още повече че самата тя даде възможности премиерът да бъде атакуван през нея.

Източник: „24 часа“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече