Бързаци! Служебната власт  вече си контактува с „Газпром“

0

Служебното правителство е изпратило до “Газпром” информация, че има готовност за възобновяване на преговорите. Това съобщи служебният енергиен министър Росен Христов в студиото на Нова тв.

Той поясни, че отговор от руския доставчик очакват най-късно в понеделник следващата седмица. Сред предложенията на служебния кабинет е удължаване на периода за взимане на оставащите количества газ. “Няма как да изразходим количествата газ по този договор”, категоричен е енергийният министър, затова предложението им е те да бъдат бъдат приемани и през 2023 г. Той поясни, че разговори за възобновяване на договора няма да има. “Говорим само за стария договор”, заяви Христов и добави, че главната ни цел е да се смъкне цената на микса.

“Казахме им, че сме готови да възобновим преговорите по договора и че имаме предложения по редица изменения, които биха го оптимизирали”, каза още Христов. Той си позволи да каже дори, че имало спорни условия по договор и по този начин компрометира позицията ни при бъдещ арбитраж, за неизпълнението му от страна на „Газпром“. На всичкото отгоре, спомена и за евентуален анекс към съществуващия договор. Служебният министър все пак се застрахова, като каза, че ще се опитаме да избегнем авансовите плащания, криещи риск при превалутирането и ще се търси даването на банкова гаранция.

Според енергийния експерт Васко Начев след всички последни изявления на хора от служебния кабинет, човек се пита къде се намира – в Москва или в София. Той припомни, че по правилата на въпросния договор може на всеки 6 месеца да се искат корекции в него, но до края му остават едва 4 месеца. „Всяко официално обръщане към „Газпром“, автоматично ни изпраща в неизгодно положение при бъдещ арбитраж. Това ли е целта на служебния кабинет? Ако е това – да си кажат, че не ние искаме да осъдим „Газпром“, а искаме – те нас да ни осъдят. Подтекстът е такъв. Относно „невзетите“ от нас количества, не се ли сеща министърът, че руснаците, ако са искали са щели да ни ги доставят. Не мога да си представя, че има българин, който би предложил подобно нещо. Около министрите има цяла армия от юристи, за които се плащат големи суми. Лошото е, че никой и за нищо не носи отговорност в тази държава. След подобни изказвания вече България няма полезни ходове при бъдещ арбитраж“, алармира Начев. Той добави, че обявеното от служебния министър спиране на ежедневните заявки от страна на „Булгаргаз“ към „Газпром“ и периодичните авансови плащания, както е по сега действащия договор, на практика ни поставя в графата на обречените.

Енергийният експерт добави, че на всичко отгоре продължават да се леят и откровени лъжи в ефира как двата танкера, получени от нас от „Тотал“ били с 50% по-скъпи от „Газпром“. Начев припомни и за бездействието на служебния кабинет да се намерят свободни слотове в Гърция и Турция за всички 7 американски танкери с втечнен природен газ. По думите му само с телефонни обаждания и справка в Интернет не може да се върши работа.

„БУЛГАРГАЗ“ ПРОДЪЛЖАВА ДА СПАЗВА ДОГОВОРА С РУСНАЦИТЕ

Във връзка с твърденията на служебния министър Росен Христво от тази сутрин в ефира на Нова тв за спиране на ежедневните заявки от българска страна към „Газпромекспорт“ за внос на руски газ в България, „Сега“ изпрати въпроси, дали това наистина е така. Отговорите от държавното дружество опровергаха неговите думи.

От пресцентъра на газовото дружество отговориха, че „Булгаргаз“ ЕАД ежедневно изпраща на ООО „Газпром експорт“ заявки за доставки на природен газ, съгласно условията на сключения между страните договор, които, считано от 27.04.2022 г., не се одобряват от руската компания. „Булгаргаз“ ЕАД не осъществява авансови плащания по договора с ООО „Газпром експорт“, поради липса на действаща банкова сметка на доставчика във валута и отказа на „Булгаргаз“ ЕАД да приеме предложеното едностранно изменение на начина на плащане, в съответствие с издадения Указ на президента на Руската Федерация.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече