Друг прочит: Кой отвлече изборите?

0

Изборите са „отвлечени“, представителността е „нарушена“, тъй като броят на мандатите, които дават 31-те многомандатни избирателни района /МИР/, не съответства на населението в тези райони. Броят на мандатите, които ще се разпределят на 2 октомври, отговаря на преброяването от 2011 г., но не и на това от 2021 г. Според предварителните данни на последното преброяване, чиито резултати ще започнат да се отчитат ден след изборите и ще се отчитат няколко месеца след това, София трябва да има 52 депутати, а не 42-ма, колкото ще избираме сега. Т.е. жителите на София са ощетени, защото ще избират по-малко депутати, отколкото им се полагат.   

Тезата е абсолютно ясна, всичко това е точно така, само че

изборите въобще не са отвлечени

Изборите в една страна не са представителни само ако броят на депутатите не е в корелация с броя на избирателите. В България това няма как да се случи, тъй като 240-те мандата се разпределят на пропорционални избори по метод на Хеър-Ниимайер в национален мащаб. Вие може да гласувате в Перник или Плевен за листата на своята партия, но вашият глас първо пътува до София, събира се с всички гласове, подадени за вашата партия, и така се определя общият брой мандати за нея. Ако през април 2021 г. една партия е получила 302 хил. гласа, тя ще получи първо 27 депутатски места, а след това се гледа дали е избран депутат от Плевен или Перник. Важното е, че партията е получила това, което е заслужила. Гласовете правилно са превърнати в мандати.

Представителни ли са изборите?

Под представителност се разбира нещо просто – броят на хората, избрали 1 депутат, да е еднакъв и във Видин, и в София. Такава представителност е прогласена от Изборния кодекс, но пак там е отхвърлена. 

Броят на населението /не на избирателите/ по данните на НСИ от преброяването от 2011 г. се разпределя на 240 и така се получава цената/представителността на 1 депутат. През 2011 г. бяхме 7 364 570, т.е. единната норма на представителство, цената на един депутат, е била 30 685 души. София е 1 291 591 заедно с Банкя, Бухово и Нови Искър и 34 села. И затова има 42 мандата. Квотата от 30 685 е цената при 100% гласували. Ако са гласували 50% от избирателите, единната норма на представителство пада на 15 343 – толкова хора са достатъчни, за да изберат 1 депутат, независимо в кой МИР. Т.е. цената/представителността на депутата зависи от активността на избирателя.

Какво се получава на практика

Тази представителност е нарушена, и то не от преброяването. А по закон. В Изборния кодекс е записано, че не може да съществува МИР, който дава под 4 депутати /чл.250, ал.2/. През 2011 г. населението във Видин е било 101 018 души. При квота 30 685 това прави 3.2 мандата. Видин дава 4. През 2021 г. населението на Видинския МИР вече е само 74 000 души. Това означава 2.7 мандата. Но това всъщност отново няма никакво значение, тъй като според ИК, пак да повторим, не може да има МИР с по-малко от 4 депутати.

Такава е ситуацията и в Ямбол, Търговище, Смолян, Силистра, Разград, Перник, Кюстендил, Габрово. Във всички тези МИР цената на един депутат е по-ниска, отколкото в другите части на страната. Няма достатъчно избиратели за 4 мандата. Там – в 9 от 31 МИР-а, представителността е нарушена, не в София, не в Пловдив, не във Варна. 

Какво трябва да се случи след новото преброяване

о неокончателни данни през 2021 г. сме били около 6.5 млн., т.е. 27 083 гласа е цената на един депутат при 100% гласували. София вече е 1 480 000 и затова на следващите избори 3-те МИР-а на София ще дадат 54 мандата. В онези 9 МИР-а, които дават по 4 мандата, а към тях може да се добавят евентуално още няколко, като Ловеч, Монтана, Кърджали, изборната квота пак ще бъде нарушена – те ще продължат да избират своите 4 депутати с по-малко гласове. Правилно ли е това или не – въпрос на спор. От една страна, да – не може по-малко хора от един регион да избират депутат, отколкото хора от друг регион. От друга – не, не е правилно Видин да няма депутати. Ако тръгнем по тази логика, скоро депутати ще се избират само в София, Бургас, Варна и Пловдив.

Тук стигаме до основния въпрос – при положение че през 2011 г. София е избирала 42-ма депутати, а сега незаслужено ще избира пак 42-ма вместо 54, това не променя ли цялата картина. Все пак София е дом на десния електорат, а Видин, Смолян, Търговище – на някой друг електорат.

Не. Никаква картина не се променя

По две причини. Първата вече би трябвало да е ясна – националните гласове се превръщат в национални мандати. Гласувалите се броят в национален мащаб, независимо откъде идват гласовете. Гласовете/мандатите за партията ви не могат да бъдат премахнати или добавени, те са толкова, колкото са. Ако не влязат от София, вашите избраници ще влязат от Пловдив, Плевен или някъде другаде.

Втората причина е също толкова ясна – София расте за десет години със 180 хил души, но тези хора не променят политическите си възгледи в мига, в който минат Околовръстното. Те не стават жълтопаветни софиянци, защото са се заселили между „Люлин“ и „Младост“. Хората идват в София със своите предпочитания. Така че дори и София да стане 2 млн., а мандатите 85, това не означава, че те ще отидат при партии с традиционно софийско представителство.

Да, представителността е истински проблем

Но при пропорционални избори той е доста по-малък. Ако на миналите избори реалната цена на един мандат бе паднала до 12 хил., а във Видин под 9 хил., при мажоритарни избори всеки край Дунав можеше да стане депутат с под 4 хил. гласа от своя едномандатен избирателен район и тогава щеше да има истинска пропаст между софийските и видинските избиратели. Но дори и мажоритарните избори не са „непредставителни“ – те са изключително представителни, защото изчистват връзката избирател – депутат.  

Важното е друго – че гласовете се превръщат справедливо в мандати. На следващите избори – редовни или предсрочни – броят на мандатите ще бъде коригиран, в момента просто мандатите отговарят на закона. 

Петьо Цеков, „Сега“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече