Слави иска да прави и референдум дали България да е президентска република

0

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов се обяви за референдум дали България да остане парламентарна, или да стане президентска република, и поиска да влезе в следващия парламент като гарант, че от допитването ще има резултат.

Според конституцията обаче само Велико народно събрание може да реши за промени във формата на държавното устройство, както и на държавното управление. На предишния иницииран от Трифонов референдум през 2016 г. бяха предвидени шест въпроса, но този за намаляване на депутатите бе спрян от Конституционния съд именно с горепосочения довод.

Изявлението днес беше направено чрез партийната телевизия седмица преди откриването на предизборната кампания. В него Трифонов, чиято партия според социолозите е на ръба на бариерата за влизане в Народното събрание, заяви, че „Има такъв народ“ ще бъде сама срещу всички политически играчи.

„Видях политическата система отвътре – има лицемерие, лъжи, корупция, задкулисие, интриги и болезнена жажда за власт. Не съм политик и мисля, че трябва да се разбие не само моделът ГЕРБ, а на цялата сегашна политическа система“, посочи той.

Трифонов беше променил стила от последните си политически изявления. Традиционният за последните му изяви черен фон беше заменен със светъл, а самият той бе облечен в кожено яке, каквото носи на концертите си. Говореше доста по-динамично, а думите му бяха съпроводени от музика.

„Властта не е на всяка цена, но моралът е. „Има такъв народ“ сами срещу всички, заедно с вас“, завърши Трифонов.

Колко гласа са нужни за допитване

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление национален референдум се произвежда за пряко решаване от гражданите на въпроси с национално значение от компетентността на Народното събрание. Според конституцията пък промени във формата на държавно устройство и на държавно управление са в компетенциите на Велико народно събрание.

Предложение до Народното събрание за произвеждане на национален референдум може да бъде направено от:

не по-малко от една пета от народните представители (48)

президента

Министерския съвет

не по-малко от една пета от общинските съвети в страната

инициативен комитет на граждани с избирателни права, събрал не по-малко от 400 000 подписа на граждани с избирателни права.

Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с „да“ са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.

Ако в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с „да“ са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението от референдума се внася в Народното събрание и се разглежда.

На последните парламентарни избори – от 14 ноември 2021 г., гласуваха 2 669 260 души.

Втори референдум от Трифонов

През 2016 г. инициативен комитет с председател Слави Трифонов организира референдум с три въпроса. Той се проведе на 6 ноември, заедно с изборите за президент, когато Румен Радев спечели първия си мандат. Имащите право на глас трябваше да отговорят с „Да“ или „Не“ на всеки от следните 3 въпроса:

Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Близо 3.5 млн. души гласуваха с „Да“, но 12 027 гласа не достигнаха предложенията да са задължителни. През май 2017 г. Върховния административен съд (ВАС) реши окончателно, че референдумът, иницииран от „Шоуто на Слави“, не е задължителен.

Отношенията между „Има такъв народ“ и Румен Радев

„Има такъв народ“ бе сред първите партии, които подкрепиха Румен Радев за втория му петгодишен мандат, който започна в началото на 2022 г. В медийни изяви Трифонов дори посочи, че партията няма да издига кандидат, но толкова подкрепя Радев, че все едно го издига.

След назначаването на служебното правителство от Радев (до което се стигна след вот на недоверие, гласуван от „Има такъв народ“, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“) направи впечатление, че част от кадрите на „Има такъв народ“ в изпълнителната власт бяха запазени, за разлика от тези на останалите партии от бившата четворна коалиция.

В Министерството на външните работи например единственият заместник-министър, който запази поста си, бе Велислава Петрова. В несъстоялите се правителства на „Има такъв народ“ от 2021 г. тя бе предлагана първо за министър на образованието, а след това – на здравеопазването.

Бившият министър на външните работи Теодора Генчовска пък бе назначена за заместник на съветника на Радев Димитър Стоянов, който пое Министерството на отбраната. Друг заместник на Стоянов е Катерина Граматикова, която бе началник на кабинета на Гроздан Караджов, министър на регионалното развитие и благоустройството от „Има такъв народ“ в кабинета „Петков“.

Източник: „Дневник“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече