Може ли България да стане президентска република чрез референдум?

0

Дали България да стане президентска република. Това иска да попита обществото лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов чрез референдум по темата.

Възниква въпросът може ли България да се превърне в президентска република чрез референдум? Краткият отговор е „не“. Защо? Съгласно Конституцията /чл. 158/ само Велико народно събрание може да променя формата на държавно управление.

Следващият въпрос, който възниква е може ли да има референдум. По принцип той се провежда по инициатива на една пета от депутатите, президента, МС или с подписка от 200 000 граждани.

Според юристи обаче референдум по темата е невъзможен, защото въпросът е от компетентността Великото народно събрание. Именно на този принцип бяха отхвърлени като недопустими част от въпросите на Слави Трифонов за референдума през 2016 г. Така че вероятно тук ще трябва първо да бъде сезира Конституционния съд.

След изборите на 2 октомври самото Народно събрание може да реши да се разпусне и да свика Велико народно събрание с две трети от гласовете. Президентът насрочва тези избори в тримесечен срок. А Великото народно събрание, ако трябва да промени формата на държавно управление, трябва да гласува три пъти в три различни дни и да събере две трети, тоест 267 от 400 гласа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече