Разнопосочни версии: Мистериите, които изплуваха от убийството в „Делта Хил“

0

Разследването на едно престъпление само по себе си е цяла наука. Като изключим правния аспект – кой текст от Наказателния кодекс е нарушен и как се събират доказателствата, остава полето на криминологията и криминалистиката, които изследват природата и причините на криминалното поведение.

Затова не винаги е лесно да се дадат бързи отговори, когато стане дума за тежко умишлено престъпление. Така стоят нещата и с убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге.
 

Разнопосочни версии 


Швейцарският гражданин беше намерен мъртъв в гаража на дома си във вилното селище „Делта хил“ край пернишкото село Кладница. Тялото е открито от съпругата на убития, която е подала сигнал на тел. 112 вечерта на 11 август. Ланге от години живее и работи в България. Заедно с втората си съпруга, която е българка, е притежавал завод за силиконови изделия в пернишкия квартал „Мошино“, продаден преди няколко години на шведската компания „Трелеборг“. Семейството е сред най-изявените дарители на местното читалище.

След като на място пристига полицията, е извършен оглед на трупа, като първоначално не са установени следи от насилие. Затова първата версия за смъртта на швейцареца изключваше убийство. От МВР допълниха, че няма следи някой да се е опитвал да влезе с взлом в къщата. Ден по-късно обаче разследващите промениха тезата, след като аутопсията установила рана в долната част на шията, през която е засегнат белият дроб. „Още дори не сме сигурни как е причинена смъртта. Факт е, че нараняването е в белия дроб, най-вероятно е с огнестрелно оръжие”, каза Албена Стоилова, която е прокурор от Перник и говорител на Окръжната прокуратура в града.

Малко след това обаче разследването претърпя пореден обрат с версията, че Ланге може и да е прободен с предмет, наподобяващ шило вместо прострелян. Установено било още, че убитият е с едно счупено и едно пукнато ребро. „Имаме доказателства за употребен конкретен вид оръжие. Дали това оръжие е било годно да причини увреждането, констатирано при огледа на трупа, очакваме да отговорят експертите. Има констатирано увреждане на белия дроб, малка рана на шията”, каза прокурор Стоилова.

В крайна сметка съдебномедицинската експертиза, която беше оповестена от прокуратурата седмица след убийството, е доказала, че смъртта на Удо Ланге е настъпила след интоксикация с хлороформ – химикал, който в миналото се е използвал за упойка, а в днешно време за производство на пестициди и разтворител в лакове и лепила.

Противоречия имаше и във версиите на МВР и прокуратурата за последните часове на Ланге. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев първоначално обяви, че е бил направен опит да бъде замаскирано убийството „На много ранен етап полицаите, които работят по случая, са установили това. До късно през нощта са извършвани действия, напреднали са в значителна степен в работата си по случая. Работим по всички версии, тъй като мъжът е преместен от мястото, на което е бил убит, на ново място. Има данни да са сменяни дрехите, с които е бил, за да се прикрият следите от убийството“, коментира той. Информацията, че тялото на убития е местено, обаче бързо беше отречена от прокуратурата.

Обвиняемият

Четири дни след убийството разследващите стигнаха до първия заподозрян, който първо беше задържан за 24 часа по закона за МВР, а след това прокуратурата му повдигна обвинение и поиска постоянния му арест. Към наказателна отговорност е привлечен 57-годишният Борислав Панев. „Този човек е познат на пострадалия и на семейството му. Работил е при съпругата на жертвата, мотивът е личен. Задържаният и съпругата на пострадалия са в лични и служебни отношения“, оповести прокурор Стоилова. От държавното обвинение поясниха, че не е изключено да бъдат повдигнати обвинения и за съпричастие към убийството на бизнесмена, но засега нямало доказателства.

Миналата седмица Панев се изправи пред Окръжния съд в Перник, който му определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. По време на съдебното заседание прокуратурата изнесе доказателства, според които обвиняемият е планирал убийството на Ланге в продължение на месеци. Той си е купил силно отровно лепило с хлороформ и електрошок, за да умъртви швейцареца.

Докато били в гаража, Панев повалил убития с тейзъра, след което притиснал към устатата и носа му памук, който е бил напоен с хлороформ. От натиска на коленете върху гръдния кош на Ланге пък е счупено ребро, което предизвикало кръвоизлив в белия дроб. Подробносите за убийството разказала съпругата на Удо – Елизабет, която признала пред съдията, че има връзка със служителя си в пекарната. Мъжът преди това подробно ѝ разкал как смята да убие нейния съпруг. 

Освен това разследващите твърдят, че веднага след убийството камери са заснели силуети на мъж и жена, които бягат към гората. Смята се, че това са били Панев и Елизабет. Малко след това жената подала сигнал, че е намерила Удо мъртъв в гаража, а обвиняемият се прибрал в дома си в София и се отървал от тейзъра и хлороформа.

Защита и мотив

Резонен е въпросът дали предполагаемият извършител на убийството на Ланге не е имал съучастник, например неговата съпруга. Защитата на обвиняемия твърди, че Елизабет е била разпитана, като посочила Панев като убиеца, докато е била задържана. Оказа се обаче, че тя е била пусната 20 минути преди да даде показания пред съдия. Според адвокатката Детелина Попова жената е била притеснена от ареста, като дори изрази съмнение, че часовете са били вписани погрешно. Тя изтъкна, че по ръцете на Елизабет е имало златни частици, каквито имало и по тялото и ризата на Удо Ланге. По ръцете на Панев нямало такива, каза Попова. 

Самата Елизабет давала противоречиви показания и била разпитвана много пъти, твърди защитата. Адвокатката изтъкна също, че имало няколко различни преквалифицирания за причината за смъртта на Удо. Първо се смятало, че е починал от инфаркт. След това било посочено насилие от неустановен характер, а впоследствие – огнестрелно нараняване. Едва тогава като причина било вписано отравяне.

Панев също взе думата, за да се защити. “Мисля, че не съм извършил престъпление, и моля за по-лека мярка. Просто съм невинен. Непрекъснато помагам на разследващите, не съм аз извършителят. Няма смисъл да се укривам, когато дойдоха, си бях вкъщи. Ако бях виновен, щях да съм се скрил. Каквото са искали органите, помагал съм им. Моля ви, дъщеря ми изпадна в шок онзи ден”, посочи той пред съда, цитиран от „24 часа“

Съдия Калин Баталски от Окръжния съд в Перник обаче прие, че има достатъчно доказателства за обосновано предположение, че именно Борислав Панев е извършителят на убийството. Мотивът за престъплението – интимни отношения на съпругата на Ланге с обвиняемия. 

Трагедията за семейството на швейцарския бизнесмен обаче не приключва с неговото убийство. След като разбрал за смъртта на баща си, синът на Ланге тръгнал от Швейцария. В петък обаче блъснал пешеходец в София, който впоследствие починал. Затова бил задържан. Към момента той е освободен срещу парична гаранция в размер на 1000 лв.

Автор: КАЛИНА КИРЧЕВА

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече