Различен прочит: Горчивата истина е, че полицаите сами убиха своите колеги?

0

На пръв поглед виновникът за смъртта на двамата служители на МВР, убити при катастрофата в Бургас, е 15 годишният сириец, стоял зад волана на злочестия автобус, пълен с мигранти. Но дори и лековерните не се хващат на тази въдица, защото той в някакъв смисъл също е жертва и животът му от тук нататък ще се превърне в кошмар. Сред някои медии се появи твърдението, че българското общество е виновно за смъртта им, а това е дълбоко невярно. Още по-невярно е да се каже, че политиците са виновни. Истината е друга, и тя никак няма да се хареса на повечето хора.

Крайно време е и медии, и граждани, и обществени фигури да прогледнат и да признаят неприятния факт, че полицаите сами са виновни за съдбата на колегите си, защото обществена тайна е, че покровителствени от полицията мигрантски канали през България съществуват необезпокоявани от никой. В основата на трагедията е това, че самите полицаи от години наред участват в организирането и покровителстването на нелегални мирантски канали и печелят солидни суми пари от тях.

Разбира се, не всички служители на МВР участват в схемите, но никой от системата не е излязъл публично и не е обявил, че действително съществуват такива канали, още повече, че колеги са замесени. Мълчанието също е признак на безотговорност. Полицейската омерта е силна.

Обикновено в резултат на престъпните действия на определени полицаи, в повечето случаи  загиват невинни хора. Но този път загинаха техни колеги и е изключително лицемерно да се скърби демонстративно, но в същото време да не се предприема абсолютно нищо за елиминирането на този изключително грозен проблем.

Възможно е някой да опонира, че не са знаели или не са разбрали за подобни действия. Но ако всички полицейски структури – от Гранична полиция, през КАТ, през районните управления не са знаели за този всеобщо известен проблем, то това означава, че нямат работа в полицията. Защото няма как Гранична полиция да не знае, че толкова мигранти са влезли в страната и са организирали група за пътуване. Няма как местните полицейски служители да не знаят, къде се събират мигрантите, за да бъдат поети от каналджиите. Няма как и КАТ да не е в течение на трафика на тези автобуси. Тоест невероятно е по веригата на това престъпление да не са замесени множество полицаи от различни полицейски структури.

За съжаление е прекалено късно и двама невинни и достойни полицаи си отидоха без време, но дано поне сега, след този разтърсващ инцидент останалите им колеги и полицейски началници, да намерят доблест и да открият замесените, както и публично и честно да кажат на обществото, кои са те.

Автор: Екип на ДЕБАТИ.БГ

Източник: Debati.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече