Economist: Защо руската икономика опровергава всички прогнози на песимистите

0

 Малко хора на Запад вярваха в руската икономика. Анализът на икономистите от Economist на данни от различни източници обаче показва, че руската икономика се справя по-добре дори от най-оптимистичните прогнози.

Дори в нормални времена руската икономика беше прозрачна като сибирска виелица, пише Economist. При това времената съвсем не са нормални. След началото на специалната военна операция на Русия в Украйна Централната банка на Русия (ЦБ) и ведомството за държавна статистика Росстат на практика са престанали да публикуват данни за почти всичко – от търговия до инвестиции, твърди британското издание.

Освен това мнозина все още имат съмнения относно надеждността на публикуваните данни. Инвестиционните банки спряха да консултират клиентите си за руските компании и рязко ограничиха проучванията, а международните организации изтеглиха своите икономисти от страната.

Е, и в тази виелица избухна разгорещен дебат за това как работи руската икономика в новите условия. В неотдавнашно проучване на петима икономисти от Йейлския университет, привлякло всеобщото внимание, утвърждава, че напускането на чуждестранните компании, както и санкциите, фактически ефективно я унищожават. Всяка проява на икономическа сила авторите на това изследване смятат за мираж.

Разбира се, имаше и икономисти – оптимисти.

Икономиката (руската) не се разпада“, пише например Крис Уифър, авторитетен експерт по Русия.

След 24 февруари нейната икономика, според Economist, премина в състояние на свободно падане. Достатъчно е да се каже, че рублата е поевтиняла с една четвърт спрямо долара. Фондовият пазар се срина и принуди регулаторите да спрат търговията.

Западните правителства започнаха да налагат санкции на Русия, а западните компании със стотици започнаха да напускат Русия или обещаха да го направят. През първия месец икономистите актуализираха прогнозите си за БВП в посока, разбира се, надолу: вместо растеж през 2022 г. с 2,5%, сега те говориха за спад от 10%. Имаше и по-мрачни прогнози.

Експертите прогнозират, че БВП на Русия ще намалее с 15% тази година и ще заличи всички икономически успехи от последните 15 години“, злорадстваше Белият дом.

Участниците в спора и от двете страни се съгласиха, че Русия преминава през трудно време. Силно увеличение на дисконтовия процент през пролетта, предназначено да стабилизира рухналата рубла, заедно с напускането на чуждестранни компании, по мнението на Economist, изпратиха икономиката в рецесия. През второто тримесечие БВП се е свил, според официалните данни, с 4% спрямо второто тримесечие на 2021 г. Последствията от санкциите за много от 300-те монопромишлени градове бяха пълномащабна депресия.

Въпреки това анализът на икономистите на Economist на данни от различни източници предполага, че руската икономика се представя по-добре дори от най-оптимистичните прогнози. Причината е, че продажбата на въглеводороди доведе до рекордни печалби по текущата сметка.

Вземете например индикатора за текуща активност на Goldman Sachs, който е индикатор за икономически растеж в реално време. През април и май той спадна рязко, макар и не толкова, колкото по време на световната финансова криза от 2007-9 г. или дори по време на нахлуването в Украйна през 2014 г., но след това се възстанови.

Другите индикатори рисуват същата картина. Да, има рецесия, но не много силна, поне според нестабилните руски стандарти. През юни промишленото производство е спаднало с 1,8% спрямо юни миналата година, според проучване на JPMorgan Chase.

Индексът на растеж на сектора на услугите, базиран на анкети на мениджъри, показа по-слаб спад в сравнение с предишни кризи. След спад през първите седмици, потреблението на електроенергия изглежда възобновява растежа си. Количеството на железопътните товарни превози, показателно за търсенето на стоки, също се запази.

Инфлацията също се забави, подчертава Economist. През януари-март потребителските цени са се повишили с около 10%. Падането на рублата оскъпи вноса, а излизането на чуждестранни компании намали драстично предлагането. Но сега, съгласно данните на Росстат, цените намаляват. Тенденцията се потвърждава от независим източник, публикуван от State Street Global Markets и фирмата за събиране на данни PriceStats. В официални изявления Централната банка вече изразява безпокойство не само от инфлацията, но и от по-ниските цени.

По-силната рубла понижи цената на вноса и страховете на руснаците от инфлация започнаха да отслабват. Данните от Cleveland Federal Reserve, конссалтинговата компания Morning Consult и професора по икономика в университета Brandeis Рафаел Шонле показват, че прогнозите за инфлацията за следващата година са спаднали от 17,6% през март до 11% през юли. С огромните си газови запаси Русия едва ли ще претърпи скок в инфлацията, като Европа, свързана с нарастващите цени на електроенергията.

Не само падащите цени помагат на руските домакинства. Разбира се, рекордно ниската официална безработица през юни от 3,9%, както твърди Economist, не отговаря на истината. Много компании изпратиха служители в отпуск, някои дори в неплатен, но няма признаци за катастрофа на пазара на труда, поне не още.

Според руския уебсайт за търсене на работа и служители HeadHunter, съотношението на търсещите работа към броя на свободните работни места се е повишило от 3,8 през януари на 5,9 през май. Това естествено означава, че стана по-трудно да си намериш работа, но след това индексът малко намаля. Съгласно данните на Сбербанк средните заплати са се повишили рязко през лятото.

Това отчасти е и защото пазарът на труда издържа на удара, руснаците не са спрели да пазаруват и да харчат. Данните от Сбербанк за юли показват, че реалните потребителски разходи в средата на лятото са почти без промяна спрямо началото на годината.

Вносът рязко спадна през пролетта, отчасти поради факта, че повечето чуждестранни компании спряха да доставят стоки в Русия. И все пак този спад не беше толкова силен в сравнение със скорошните рецесии. Освен това вносът бързо се възстанови.

Три фактора, според Economist, обясняват как Русия успя да опровергае не само прогнозите на песимистите, но и на оптимистите.

Първият е политически…

Вторият е свързан с най-новата история на икономиката. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу едва ли е бил неискрен, когато, както го цитира Washington Post, е казал на британското правителство през февруари, че никой не може да страда по-добре от руснаците.

Сега в Русия настъпва петата икономическа криза за последните 25 години. Предишните кризи бяха през 1998, 2008, 2014 и 2020 г. Хората на четирийсет помнят добре невероятните икономически катаклизми, причинени от разпадането на Съветския съюз. Хората са се научили да се адаптират и да оцеляват, вместо да се паникьосват или да излизат на улицата.

Отделни сектори на руската икономика отдавна са доста силно изолирани от западната икономика, подчертава Economist. Разбира се, това изолиране дойде с цената на забавяне на икономическия растеж, но сега направи днешното блокиране по-малко болезнено. През 2019 г. преките чуждестранни инвестиции в Русия възлизат на около 30% от БВП на страната, докато средното за света е 49%.

Преди инвазията по-малко от 0,3% от работещите руснаци са работили за американски компании. В развитите страни тази цифра е 7 пъти по-висока – над 2%. Русия се нуждае от суровини от чужбина много по-малко от повечето други страни. Следователно изолацията не беше толкова болезнена и все още не оказа голямо влияние върху статистиката.

Третият фактор са, разбира се, въглеводородите. Според последните данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ) санкциите са имали ограничено въздействие върху руската петролна индустрия. След инвазията Русия продаде на Европа енергия на стойност 85 милиарда долара. Не е много ясно как във връзка със санкциите Москва харчи получената валута, но във всеки случай няма съмнение, че продажбата на въглеводороди помага на Русия да плаща не само за армията и оръжията, но и за вноса.

Автор: Сергей Мануков

Източник: /Поглед.инфо/ 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече