Кой кой е: Новите шефове на АЕЦ ”Козлодуй” и защо старите трябваше да си тръгнат

0

След отстраняването на бившите вече изпълнителен директор на АЕЦ ”Козлодуй” Наско Михов и неговия заместник Александър Николов, те реагираха шумно, че махането им от постовете е несправедливо. Коментираха също, че назначените на тяхно място Георги Кирков и Андрей Красночаров не били най-подходящи. Действителността се оказа съвсем различна.

Георги Кирков, който пое преди дни ръководството на единствената ядрена мощност на България, е с впечатляващия 37-годишен трудов стаж в АЕЦ Козлодуй. Професионалният му път в централата започва през 1982 г. и до 2019 предава експертността си на поне две поколения енергетици. Заради неоспоримия професионализъм и доказаната отговорност на Кирков, през годините са му били поверявани редица ключови ръководни постове, изискващи специфични знания, умения, опит и работохолизъм. Започвайки като Началник смяна „Електроцех“, преминавайки през Ръководител на Управление „Ремонт“, Управление „Търговско“, Управление „Инвестиции“, той достига до позицията Директор на Дирекция „Икономика и финанси“, която управлява успешно.

В централата споделят, че Кирков е една от високоуважаваните личности в ядрения сектор, негова запазена марка са спокойният и диалогичен стил на работа, деликатността във взаимоотношенията с всеки един служител, лидерските му умения и отговорното му отношения към работните процеси. През 2017 г. Георги Кирков е удостоен с наградата „Енергетик на годината“. От март 2020 г. Кирков е зам. кмет на община Козлодуй. Известен е сред обществеността като професионалист с опит и авторитет. Новият изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй е с две висши образования – „Електроенергетика и ел. централи“ – ВМЕИ, София и „Мениджмънт на търговската дейност“, Стопанска академия „Димитър Ценов“, Свищов.

И още един „Енергетик на годината“ застава начело на атомната централа. Това е новият зам.-изпълнителен директор Андрей Красночаров.

Андрей Красночаров

Вече 30 години той е отдаден на АЕЦ Козлодуй, като носи изключителна отговорност, ръководейки звена за ремонт, експлоатация и модернизация на ядрените блокове. Красночаров е заемал разнообразни отговорни длъжности в централата – инженер по управление на реактора, енергетик на реакторен цех, технолог по експлоатация на реакторно оборудване, Главен експерт, ръководител сектор „Инженеринг“, ръководител направление „Модернизация“, Главен механик, Ръководител Направление „Ремонт“, Ръководител Направление „Инженерно осигуряване“.

Георги Кирков и Андрей Красночаров са енергетици и професионалисти в истинския смисъл на думата – това споделят в АЕЦ Козлодуй за новите шефове. „С Георги Кирков и Андрей Красночаров се работи изключително лесно, защото те си разбират от работата. Андрей Красночаров познава всеки ъгъл, всеки тръбопровод, съоръжение или част от оборудване, а Георги Кирков е безспорен авторитет и ръководител. Андрей Красночаров е началник, уважаван и ценен от екипа си“. В голямото семейство на АЕЦ-а са убедени, че Кирков, със своята дипломатичност и диалогичност, ще осигури нужното спокойствие, а Красночаров винаги ще е на първа линия, за помощ и с ценни съвети, рамо до рамо с хората си.

А ето и какво е мнението на доказани експерти и знакови имена в енергетиката за новия ръководен екип на АЕЦ Козлодуй:

Цанко Бачийски – председател на Агенцията за Ядрено Регулиране, участвал при въвеждането в експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй, бил е технолог, заместник началник цех, ръководител сектор „Турбинно оборудване“, ръководител направление „Ремонт“ и главен инженер на 5-ти и 6-ти блокове, бил е и заместник изпълнителен директор на “АЕЦ Козлодуй“ ЕАД:

Познавам Кирков и Красночаров от над 25 години. Андрей Красночаров е изключително кадърен, грамотен инженер, справя се с всякакви ситуации и, което е особено важно – работи много добре с хората, създава екипи, на него може да се разчита. Роден лидер. Георги Кирков също е безспорен професионалист. Давам им целия си кредит на доверие, защото не се съмнявам в тяхната професионална почтеност и висока култура на безопасност – задължителни фактори за ръководители на атомната централа. За мен като председател на Агенцията за ядрено регулиране /АЯР/ са много важни безопасността и сигурността. За Кирков и Красночаров мога да бъда сигурен, че никога няма да поставят производството и печалбите пред безопасността и сигурността и на централата, и на цялата държава, затова им имам пълно доверие.

Иван Хиновски – председател на Български Енергиен и Минен Форум, бивш член на държавната пускова комисия на АЕЦ “Козлодуй”, бивш директор на ядрена дирекция в „Енергопроект”, бивш изпълнителен директор на НЕК, бивш зам.-председател на Борда на АЕЦ “Козлодуй”, консултант на световни компании като „Уестнгхаус”, „Сименс”, „Фраматом”, „Газ дьо Франс” и ЕБВР:

Кирков и Красночаров са много точно избран екип. Познавам и двамата добре, отлични професионалисти. Георги Кирков познавам от над 30 години и категорично твърдя, че е много по-добър от предходните ръководители на централата. Дори мисля, че в този момент едва ли може да се посочи друг по-подходящ изпълнителен директор. Кирков разбира от всичко – и от технология, и от финанси, бил е вече шеф на тези звена. Досегашното ръководство напълно нехаеше за въвеждането на нова ядрена мощност – нещо, което е изключително необходимо на България и е тема, по която Георги Кирков е напълно подготвен. Смятам, че кампанията в защита на досегашните шефове е свързана с нежеланието на определено статукво да изгуби значителни финансови постъпления. Защото, в централата има толкова – ще използвам една жаргонна дума – „пинизи“, толкова трикове, в доставките, в ремонта, в търговската дейност, че явно някои не искат да се развалят досега съществуващи схеми. Не по-маловажен е фактът, че сега, когато Росатом е в режим на санкции, за ръководител е нужен човек с много професионализъм, тънък усет, дипломатичност и широки международни контакти. Все качества, които Георги Кирков притежава, за разлика от неговите довчерашни предшественици.

Явор Куюмждиев – политик, депутат, бивш зам. министър на енергетиката, асоцииран директор, A. T. KEARNEY – водеща глобална мениджърска консултантска компания; участва в ръководството на енергийни проекти в Швеция, Чехия, Словакия, България и др., Централна и Източна Европа, Групов мениджър Global Travel s.r.o.:

Да дадем 100 дни на новото ръководство на АЕЦ Козлодуй. При всички положения Георги Кирков и Андрей Красночаров са по-добри от досегашните шефове. До скоро АЕЦ Козлодуй беше Първа ЧАСТНА атомна централа. Това е недопустимо.

Антон Иванов – създател и първи изп. директор на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО), бивш председател на Съвета на директорите на АЕЦ Козлодуй:

Познавам Георги Кирков много отдава, той е минал през целия производствен цикъл в централата, има широк професионален поглед за мястото на АЕЦ Козлодуй в националната икономика. Напълно подготвен човек за ръководител на дружество от такъв мащаб. Андрей Красночаров също много добре познава процесите в централата, особено Пети и Шести блок. Сигурен съм, че двамата са един добър екип, който ще допринесе за отличната работа на АЕЦ Козлодуй. Опонентите на новото ръководство нямат основание да роптаят срещу смяната на досегашните шефове Михов и Николов, особено с аргумента, че АЕЦ Козлодуй под тяхно ръководство генерирала рекордни печалби. Тези печалби са конюнктурни, в резултат на пазарните процеси и високите цени на електроенергията и няма никакво основание да се твърди, че приходите и печалбата са заслуга на вече сменените ръководители. По-скоро не трябва да се забравя, че, макар и с опит да се заметат, за широката общественост станаха публично известни инциденти като пожара в Пети блок, а това е много притеснително за сигурността на една централа и за начина на управлението ѝ.

Източник: Frognews.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече