Как БРИКС може да помогне на Русия да надиграе Запада

0

На Запад са възмутени, че редица големи държави помагат на Москва да заобиколи антируските санкции. Става дума преди всичко за страните от асоциацията БРИКС и представителите на Индия, например, наистина правят подобни изявления. Помощта е реална, но каква и защо някои други страни са още по-важни за Русия?

БРИКС ще помогне на Русия да заобиколи санкциите. Именно до този извод направиха редица руски и западни експерти от думите на ръководителката на индийската делегация Пурнима Ананд на форума на руския “Технопром”. „Партньорите от БРИКС се отварят към Русия и се превръщат във възможност за преодоляване на ефектите от санкциите“, каза тя.

„Повечето държави създават различни механизми за заобикаляне на санкциите. Те варират от използване на бартерна търговия до търговия в собствена валута. Това важи с особена сила за Бразилия, Китай, Южна Африка и Индия (групата БРИКС), чийто общ БВП е над 24% от световния , а делът им в международната търговия е около 16%“, възмущава се американският вестник “Хил”.

Всъщност положението е малко по-сложно. Москва наистина разчита на помощта на своите партньори от БРИКС за намаляване на щетите от западните санкции, но тази помощ е многостранна.

На първо място, разбира се, говорим за разплащания в национални валути (за които г-жа Ананд говори, като твърди, че след прилагането на механизма за взаимни разплащанията в рубли и рупии, необходимостта от използване на долара за тези цели изчезнаха). „Разплащанията в национални валути са основният механизъм за адаптиране към санкциите, който сега е търсен“, обяснява Иван Тимофеев, програмен директор на Валдайския клуб. Той е основният, защото позволява да се заобиколи долара като платежно средство – и следователно да се заобиколи Министерството на финансите на САЩ, което следи доларовите транзакции.

„Търговско-икономическите отношения със страните от БРИКС могат да бъдат независими от Запада и западната финансова инфраструктура, която се контролира от Министерството на финансите на САЩ. Ако търговските разплащания се извършват в национални валути, те са извън контрола на Съединените щати и Министерството им на финансите не може да блокира съответните преводи”, казва Дмитрий Суслов, заместник-директор на Центъра за цялостни европейски и международни изследвания на ВШИ.

Разбира се, от една страна, тези действия пречат на прилагането на концепцията за единна световна търговска валута (съществуването на която значително опростява процеса на международно търговско и икономическо взаимодействие). Въпреки това, в ситуация, в която тази валута се контролира от една държава за нейни егоистични цели, няма друг изход.

Освен това страните от БРИКС помагат на Русия да заобиколи санкциите, като продължава да внася своите стоки – и дори увеличава вноса въпреки американския натиск. „Страните от БРИКС наистина са изключително ценни партньори за Русия в минимизирането на ефекта от западните санкции. Първо, защото страните от БРИКС увеличиха и продължават да увеличават вноса на руски енергийни ресурси и друг руски износ. Второ, защото страните от БРИКС продължават да си сътрудничат с руски предприятия от руския военно-промишлен комплекс и да внасят руска военна продукция“, продължава Дмитрий Суслов.

В разбирането на руснаците обаче съдействието за заобикаляне на санкциите е не толкова търговия с национална валута и закупуване на руски стоки, а по-скоро установяване на „паралелен внос“, тоест, с други думи, внос на технологии и стоки от Запада към Русия през трети страни. И тук има проблем.

„Няма единна позиция на БРИКС по въпроса за адаптирането на Русия към санкциите. Всичко зависи от това с какво точно ще им бъде предложено и къде. Там, където има риск да попаднат под американски санкции и да загубят западните пазари, сътрудничеството ще бъде много предпазливо, ако изобщо го има“, казва Иван Тимофеев.

„Теоретично, разбира се, страните от БРИКС могат открито да нарушат западните санкции, но до голяма степен те ще се опитат да избегнат това. Частните компании ще се опитат особено – от страх да не попаднат под вторични санкции на САЩ и да загубят достъп до вътрешния пазар на САЩ ”, съгласен е с него Дмитрий Суслов. Индийските, китайските и други фирми не са готови да попаднат под чука на западните санкции заради търговията си с Русия, а правителствата на тези страни не са готови да защитят своите компании от този чук.

Да, вече има прецеденти за защита на търговско-икономическите си отношения с Русия от американски натиск. „Индия вече направи това – въпреки налагането на американски санкции срещу почти всички предприятия от руския военно-промишлен комплекс, Ню Делхи продължава да внася руско оръжие и военно оборудване. В същото време САЩ заплашват индийците със санкции, но не ги налагат, тъй като Индия е критичен партньор на Америка в Тихоокеанския регион“, казва Дмитрий Суслов.

Но едно е да защитиш националното си право да внасяш руски продукти, а друго е правото да реекспортираш западни стоки и технологии в Русия (тоест всъщност да се занимаваш с контрабанда). Особено в ситуация, когато, както правилно казва Иван Лизан, ръководител на аналитичното бюро СОНАР-2050, „за САЩ наказването на Русия вече е въпрос на престиж и принцип“.

Теоретично, разбира се, тук има заобиколни решения. „В Китай има компании, които са изцяло собственост на държавата, които не зависят от международните пазари и Съединените щати. Те просто могат да се съгласят да си сътрудничат с Русия в онези области, които са забранени от едностранните санкции на Запада“, казва Дмитрий Суслов. Това обаче би било по-скоро изключение, отколкото правило.

Да, има и друг вариант. „Можем да говорим за използване на технологии и стоки, чието производство не е свързано с експортния контрол на САЩ. Продукт, произведен условно от китайски сили в Китай, може да не подлежи на лицензионни изисквания от Съединените щати“, казва Иван Тимофеев. „С помощта на БРИКС можем не само да заобиколим западните санкции, но и да заменим западните технологии и различни високотехнологични продукти, които в момента не са ни достъпни. Например, оттеглянето на “Нокия” и “Ериксон” от Русия драстично увеличи значението на технологиите на “Хуавей” в областта на клетъчните комуникации. В Индия се интересуваме от фармацевтични продукти, химия“, казва Иван Лизан.

„Не всичко обаче може да бъде заменено. Например в Китай няма технология за втечняване на природен газ. Какви технологии могат да ни предоставят Южна Африка, Бразилия? Да, Бразилия има “Ембрарер”, но “Бойнг” го купи, така че едва ли ще вземем нещо оттам“, продължава Иван Лизан.

Като цяло, според него, основната помощ от страните от БРИКС е замяната на западните пазари с тяхна помощ, както и създаването на собствени технологии в сътрудничество с тях. .

За нас Индия и Китай са интересни не толкова, защото са членове на БРИКС, а заради размера на икономиките им и стратегическото партньорство между тях и Русия. „Интересуваме се и от други страни, доколкото те са готови да работят с нас“, казва Иван Тимофеев. “Но тук трябва да разберете, че Бразилия и Южна Африка имат нисък търговски оборот с нас. А Турция например, която не е членка на БРИКС, а на НАТО, има по-висок. Затова търговията с Турция е много важна за нас”, допълва той.

Превод: В. Сергеев

Източник: /Поглед.инфо/

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече