Демерджиев призна: Полицаи-корумпета помагат за мигрантския трафик

0

Вътрешният министър Иван Демерджиев призна, че хора от МВР подпомагат, както трафика на нелегални мигранти, така и пътни нарушители, като например Георги Семерджиев, който причини катастрофа, отнела живота на две млади жени на столичния булевард „Черни връх“.

В ефира на Нова тв, МВР-шефът обяви, че има съмнения за пропуски на служители на ведомството, които подкрепят каналджиите по границата. „Видях много хора които съвестно изпълняват дълга си и това ни мотивира да обърнем внимание на тези, които саботират. Имаме сигнали по тях. Работим по няколко случая със сериозни съмнения за подпомагане. За между двама и четирима служители става въпрос. Има други в системата, за които има данни, но няма достатъчно доказателства. За повече от четирима има доказателства и по тях се работи. На изпълнителско ниво са повечето”, разкри министърът.

 „Различни са действията. Нямаме доказателства да са взимали пари, но са пропускани транспортни средства с мигранти. Има данни, че полицейски автомобил ескортира автомобил с мигранти”, добави Демерджиев.

Попитан дали Георги Семерджиев, станал известен с фатална катастрофа на столичния булевард „Черни връх” се ползва от полицейска протекция, министърът отговори: „Има две дисциплинарни проверки, които са удължени. Изиска се да приключат преди сроковете. Мотивът е да се изчакат материали от прокуратурата. Едната касае Симона Радева, другата – неин колега. Имам съмнение, че са подпомогнали Семерджиев”. Според информацията, с която министърът разполага, и двете проверки ще приключат на 12 септември. „Не искам да изпадам в подробности, защото са предмет на проверка, но ще бъдат оповестени дисциплинарните мерки. Очаква се да бъде наложено дисциплинарно уволнение поне за едното от двете лица”, разкри Демерджиев. 

Иван Демерджиев коментира и зачестилите напоследък нарушения по пътищата, някои от които станали и причина за трагични инциденти. По думите му мерките, които от МВР са въвели, дават ефект. Той подчерта, че 130 екипа осъществяват линеен контрол, а над 9 хиляди са проверените водачи. Тези действия ще продължат, увери вътрешният министър. „Вторият въпрос касае действията на съдебната система. Натъкнах се на много леки присъди с алогични мотиви, но това е за органите на съдебната власт. Ще обърнем внимание и ще преценим има ли необходимост от законодателни изменения. Действително наказаните лица са твърде малко. Наказанията са занижени. Ставаме свидетели на тежки произшествия”, обяви Демерджиев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече