Политолог вещае нови избори напролет

0

Партиите отново няма да успеят да съставят стабилен парламент след изборите на 2-и октомври. Това мнение изрази политологът доц. Мария Пиргова пред NOVA NEWS. 

“Категорично няма да успеят, защото залагат в самия изборен процес много препятствия, които ще дадат същия резултат, който и досега имахме – например, избирателни списъци и формирането на секционните комисии, това са технологични предпоставки за партийни манипулации, които наблюдаваме от много време”, каза доц. Пиргова и прогнозира нови предсрочни избори скоро след тези на 2-ри октомври.

“От друга страна е добре, че имаме една Конституция, която дава известна стабилност на обществото, и ако ние се справим с цените на енергоносителите и зимата не мръзнем – всичко ще бъде наред”, каза още политологът. “Ще има политическа нестабилност докато хората не се захванат сериозно с това да правим демокрация”, допълни още тя.

Противоположно мнение за нови избори изрази проф. Румяна Коларова, според която подобна прогноза на този етап не е възможна.

“Изборният процес и фокусирането върху него беше една грешка, която беше допусната преди година и половина. Изборният процес у нас е нормален. Най-високо българската демокрация се оценява именно в изборния процес. Фокусирането върху изборния процес беше огромна грешка”, смята Коларова. 

По думите й прогнозата на социолозите – 6 + 2, не е устойчива. “Устойчивата прогноза са 6 и евентуално още една партията”, категорична бе проф. Коларова.

Тя изрази надежда за промяна в модела в предизборната кампания. “Това, което трябва да доминира в предизборната кампания са дебатите. Разбира е, че ще има печеливши и губещи. Включването в предизборния дебат е една отговорност и риск, който трябва да бъде приет от медиите и партиите”, смята политологът. 

“Слава богу доминиращата тема сега няма да бъде “да изчегъртаме ГЕРБ”, а се надявам да бъдат реални теми, като стратегия,  доходи, цени на енергоносителите, политики за гарантиране на финансова, бюджетна и фискална устойчивост. По тези въпроси има ясни решения. Според мен тук решението няма да бъде “за” и “против” ГЕРБ. Делението ще бъде по мерки и конкретни политики, чрез които се търси излизане от кризата”, допълни още тя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече