Руски доклад за България: Подкрепят нацизма, поругават паметниците ни

0

В България има структури и организации, които открито подкрепят нацизма, редовно организират марш на името на идеолога на българския нацизъм и факелно шествие в чест на български съучастник на фашистите – военния летец Димитър Списаревски.

В същото време хулигани поругават места в памет на съветските воини и маргинали опитаха да напишат на величествения паметник на Съветската армия графити „Save Ukraine“.

Това е посочено в поредния доклад на Министерството на външните работи на Руската федерация, озаглавен „Относно ситуацията с героизирането на нацизма, разпространението на неонацизма и други практики, които допринасят за ескалацията на съвременните форми на расизъм, расова дискриминация, ксенофобия и свързаната с тях нетолерантност“.

Той е публикуван в годината, когато Русия започна първата от 1945 г. насам пълномащабна война в Европа под претекст за „денацификация“ на Украйна, но всъщност подготвя тази есен да анексира окупираните територии. Страната бе изключена от Съвета на ООН по правата на човека и Съвета на Европа – най-старата правозащитна организация на континента, Москва вече не признава решенията на Европейския съд за правата на човека, а по улиците на руските градове арестуват хора, само защото са излезли да протестират с лист бяла хартия.

Текстът обхваща десетки държави и представлява особена смес.

От една страна се посочват подробно конкретни примери, организации и събития, илюстриращи тезата на Москва, че „проявите на краен национализъм и ксенофобия в България не са рядкост“. От друга се признава, че „перспективата за влизане на представители на български националистически организации в законодателните и изпълнителните органи на властта е малко вероятна.“

Източник: Дневник

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече