България отбелязва 137 години от Съединението

0

Днес се отбелязват 137 години от обявяването на независимостта на Източна Румелия от Османската империя и съединението й с Княжество България. В големите градове в цялата страна тържествено ще бъде издигнато знамето на България, ще се отслужат военни ритуали и полагане на венци в памет на загиналите.

На 6 септември 1885 г. българският народ се възпротивява на несправедливостта, наложена с клаузите на Берлинския договор, и прави крачка към национално обединение. На тази дата, превърнала се в символ на единството на българите, е осъществено Съединението на Княжество България с Източна Румелия – събитие, което дава тласък за възходящо развитие на възстановената държава. По-късно Константин Иречек ще напише: „Вече никой не може да упреква българите, че са нация, неспособна на държавен живот, и че свободата им е нещо харизано.“

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Честването в Пловдив

В Пловдив, т.нар. столица на Съединението, традиционно честванията започват с молебен, който ще бъде отслужен от 10 ч. в катедрален храм „Успение Богородично“. Регионалният исторически музей ще отвори безплатно две от своите експозиции – „Съединение на България от 1885 г.“ на пл. „Съединение“ и експозиция „Българско Възраждане“ на ул. „Цанко Лавренов“ в стария град.

Кулминацията на честванията ще е тържествената проверка-заря с начало 20.30 часа на пл. „Съединение“.

В нея ще участва президентът Румен Радев, съобщиха от прессекретариата му, като ще приеме почетния строй и ще произнесе слово. На церемонията ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Пловдивчани и гостите на града ще могат да паркират в синята зона безплатно, съобщиха от общинското предприятие „Паркиране и репатриране“. Националната служба за охрана (НСО) пък ще се погрижи за сигурността на гражданите.

За тържеството на площада ще бъде осигурен достъп след 18.30 часа през три контролно-пропускателни пункта: един на бул. „6-ти септември“ и ул. „Димитър Цончев“ (при сградата на прокуратурата); втори при бул. „6-ти септември“ и ул. „Св. Климент“ (при подлеза) и трети – при бул. „6-ти септември“ и ул. „Петко Каравелов“ (до ДЗИ – Пловдив).

Служителите на НСО ще проверяват за предмети, опасни средства и вещества. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори и за огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Хора с обемисти багажи няма да бъдат допускани до мероприятието, както и хора във видимо неадекватно състояние.

От 16 ч. до 22.30 ч. е забранено и използването на дронове в зоната на събитието.

Празненствата в други градове

С образователната лекция на тема „Съединението и неговата военна защита“ от 11 часа в музея „Свети Никола“ ще бъде отбелязан денят в Черноморец. Музеят ще работи от 10 ч. до 18 ч. с вход свободен.

Честванията във Варна ще започнат в 9.30 ч. с възпоменание пред паметната плоча на княз Александър Батенберг на пл. „Независимост“. Следва шествие по бул. „Мария Луиза“ до паметника на загиналите в Сръбско-българската война, където от 10 ч. ще се положат венци с военен ритуал. От 14 часа на сцена „Раковина“ в Морската градина ще има фолклорен празник. От 18 часа на пл. „Независимост“ ще започне възстановка на събитията от 1885 г.

От 11 часа на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград пред паметната плоча на загиналите за свободата и независимостта на България ще се проведе ритуал по полагане на цветя.

По традиция честването ще се състои в емблематичния за историческото събитие в района на Казанлък храм „Свети Йоан Предтеча“ (зад пощата) от 10 часа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече