Защо американските военни бази са рай за проституцията?

0

Откакто има войни, жените играят ключова роля в почти всички армии. Те могат да бъдат видени на бойните полета с оръжие в ръце, но също и във военните болници, лекуващи ранени. Но преди всичко, именно в армията се появява секс индустрия, чиято единствена цел е да задоволи войниците.

Комерсиалните секс зони във военни бази по света са често срещано явление днес и могат да бъдат намерени в бази на САЩ навсякъде – от Баумхолдър в Германия до Форт Браг в Северна Каролина, пише Politico. Проблемите, които възникват при секс търговията, са особено изразени в Южна Корея, където селищата около американските бази дълбоко навлизат в икономиката, политиката и културата на държавата.

През последните години изследванията показват колко разпространена е проституцията около американските военни бази и колко открито се практикува, поради което американското правителство забрани тази практика, т.е. забрани на войниците да купуват услугите на местни проститутки. Разбира се, нищо не се постигна с това. Всичко си остава същото, само нещата се прикриват повече.

В края на Втората световна война американските военни командири в Южна Корея не са много доволни от „бизнеса“ между войници и местни момичета. „Американците се държат така, сякаш корейците са завладяна нация, а не освободен народ“, се казва в доклада на главнокомандващия. Въведено е правилото „стой далеч от корейките“, но то не важи за жените в бордеи, барове, танцови зали и тези, които продават телата си на улицата. Когато болестите, предавани по полов път, започват да се разпространяват, американската армия създава специален отдел, който редовно преглежда и лекува „леките момичета“. Тази категория включва проститутки с разрешително за работа, танцьорки, барови служителки и сервитьорки.

От май 1947 г. до юли 1958 г. са прегледани около 15 000 жени. След подписването на корейско-американския договор за взаимна отбрана през 1953 г. селищата около базите преживяват бум. Само през 50-те години на миналия век са построени 18 нови селища. Съществуването на корейците в зоните около базите е почти изцяло зависимо от американските войници – покупателната способност и секс работата са ключова част от икономиката на тези места. Кварталите около базите се превръщат в „маркирани зони на здрача“, известни със секс, престъпност и насилие.

До 1958 г. в страна с 22 милиона жители има 300 000 проститутки и повече от половината работят в кварталите около базите. Итевон, в центъра на Сеул, където армията окупира казармата Йонгсан, първоначално построена за японските колонизатори, е пълен с барове и публични домове. Американските войници я наричат „Планината на курвите“.

Освен това става популярен един вид „див брак“. Войниците си имат постоянни приятелки, а някои ги притежават заедно с къщата, в която живеят. Цели 85% от анкетираните през 1965 г. американски войници заявяват, че са имали връзка с проститутка около базите.

По този начин селищата около военните бази стават значителна част от южнокорейската икономика, която се опитва да се възстанови след разрушенията от войната. Правителствените документи на Южна Корея показват как висши служители разработват стратегия за насърчаване на американските войници да прекарват свободното си време с жени в Корея, а не в Япония. От друга страна, на жените се плащат курсове по английски език, за да могат да се включат максимално в ежедневието на базата. „Те ни призоваха да се продадем колкото е възможно повече на американците и ни нарекоха „патриоти, които правят пари“. Нашето правителство на практика беше сводник за американската армия“, спомня си бившата проститутка Еран Ким.

В доклад от 2002 г. Държавният департамент на САЩ потвърждава, че Южна Корея е дестинация за контрабандни бели робини, а през 2007 г. трима следователи стигат до заключението, че американските бази в Южна Корея са превърнати в „център за прехвърляне на жени“, трафикирани от азиатския регион към Южна Корея и САЩ. Проституцията в близост до американските бази в Южна Корея среща все по-остро обществено осъждане. Феминистки, църковни организации и членове на Конгреса искат промени.

През 2004 г. правителството на Южна Корея забранява проституцията, а година по-късно бившият президент на САЩ Джордж Буш подписва указ за незаконна проституция. Армията започва да контролира стриктно баровете и клубовете в кварталите около базите, а онези, за които подозира, че са замесени в трафик на хора с цел сексуална експлоатация, попадат в черните списъци на хора, на които е забранено да работят за армията. Военни ветерани обаче казват, че тези списъци всъщност не означават нищо. Вместо да спрат проституцията, баровете и клубовете просто въвеждат нови начини за прикриване на това, което наистина правят.

В баровете, които уж продават само безалкохолни напитки, войниците могат да си купят сокове с добавен алкохол, които се сервират от работещите в бара момичета, за които се знае, че се внасят основно от Филипините и Русия. Правилата са подобни във всички барове – войникът трябва да купи достатъчно напитки, за да може да закара едно от момичетата в леглото. В самия бар нищо незаконно не се случва.

Положението е почти същото и в други американски бази. Проститутките от Сърбия често отиват „на работа“ във военни бази в Косово. Полицията не влиза в тези територии… Въпреки че е публична тайна, че военните бази в Косово са една от основните дестинации за проститутки, полицията не се намесва. Причините са, че митничари и полицаи често са замесени в търговията с бели робини, пише „Преса“.

Този проблем се разраства и всички си затварят очите от страх да не обидят големите сили. Годишно около 3000 момичета от региона пътуват до Косово, Македония и други страни от бивша Югославия.

„Това е изключително печеливш бизнес, в който често се подлъгват млади момичета. Трудно се излиза от цялата тази история, защото основните босове са свързани с държавни институции. Без тяхната помощ този бизнес няма да е възможен“, посочва бившият полицейски инспектор Люба Миланович.

„Откриването на чужди военни бази направи проституцията и пазара на бели робини привлекателни. Наличието на момичета, които са жертви на търговията с бели робини, и тяхното участие в проституция също е най-разпространена в Косово, защото там има военни бази. Сръбските жени са привлекателни за американските войници. Базата Бондстийл е дестинация, която е предизвикателство за много търговци на бели робини, както и за местни сръбски и албански сводници“, казва Миланович.

Автор:

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече