Заради геополитическите си интереси: САЩ дават „втори шанс“ на „Промяната“

0

Противно на интерпретациите на някои анализатори, жълтият картон на американците към харвардците не означава, че доверието към тях е снето. Напротив, Щатите имат сериозни геополитически интереси у нас и са готови да дадат втори шанс на „Промяната“.

Условията вече бяха недвусмислено заявени – пълно скъсване на енергийната зависимост от Русия, купуване на американски втечнен газ, разработване на собствени находища и по-категорична позиция за ситуацията в Украйна.

Бившият държавен секретар говори и по казуса „Магнитски“, като заяви, че това не е налагане на морал, а много сериозна мярка, която се базира на тежки доказателства.

С което доказа, че визитата му е напълно съгласувана с тази на Джим О’Брайън. Доскоро неизвестният у нас политик всъщност е един от най-сериозните фактори в САЩ. Именно той е човекът, който има думата на кой субект Щатите ще наложат санкции.

Независимо дали става дума за държави като Иран, Русия и Северна Корея, или за знакови личности като руски олигарси и политици. 0’Брайън се срещна с президента Румен Радев и с представители на служебното правителство, след което последваха само протоколни съобщения от съответните пресслужби.

Истината е, че той не е прелетял океана само за да се снима с български политици. На такива визити обикновено се провеждат „тежки разговори“ при закрити врата, на които въпросите се поставят очи в очи.

А въпросът у нас е очевиден – защо няма висш държавен чиновник или знаков политик, който да е осъден за корупция. Нищо чудно Джим О’Брайън да е припомнил деликатно на българската страна да си свърши работата, за да на се налага американската държава да отваря папките, в които държи доказателства за нови санкции закона „Магнитски“. Просто така работи американската дипломация. Ако не можа с добро, ще стана по трудния начин.

Източник: в. „Галерия“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече