Кукловодите на света – 10 фамилии, които в сянка управляват живота ни

0

Тези семейства имат огромни капитали и влияят на световната търговия и дори на политиката. Несъмнено са получили своето богатство и власт благодарение на силни семейни връзки и упорита работа. Те могат да се нарекат най-мощните в съвременната история. Много от тях са главни действащи лица в „Теориите на конспирацията“.

Рокфелер

Състоянието на клана Рокфелер е легендарно. Никой не знае със сигурност общото богатство на семейството, но според слуховете то е между 1 трилион и 3 трилиона долара.

Популярността на клана идва от Джон Рокфелер, първият доларов милиардер в историята. В края на 19 век семейството контролира 90% от петрола на американския пазар. На практика всички съвременни петролни компании на Америка водят началото си от Рокфелер.

Двете световни войни само укрепват благосъстоянието на семейството. Те помагат както на Германия, така и на съюзническата коалиция. Сега, в допълнение към банковия и петролния бизнес, Рокфелер активно се занимават с благотворителност и криптовалута.

Теоретиците на конспирацията смятат членовете на семейството за лидери на тайно световно правителство и поддръжници на идеята за „златния милиард“.

Морган

Фенове на различни политически теории предполагат, че кланът Морган определя политическия курс на Съединените щати и контролира всички банки в света. Основателят на клана Морган – Джон Пиърпонт Морган създава първата финансова империя в САЩ. Той търгува с оръжие по време на Гражданската война, за което едва не е осъден. А през 1907 г. той предотвратява колапса на банковата система.

И до днес членовете на клана Морган остават най-влиятелните банкери. Има клонове на техните банки не само в САЩ, но и в Европа. Членове на семейството управляват компаниите „Дженерал Мотърс“ и „Дженерал Електрик“.

Саудитците

Саудитците са кралска династия, която управлява Саудитска Арабия от 1932 г. Днес глава на семейството е крал Салман ибн Абдулазиз Ал Сауд, а общият брой на саудитците достига 25 хиляди души.

Главата на семейството има почти абсолютна политическа власт, а членовете на семейството заемат важни държавни и военни позиции. Саудитците могат да заемат всяка позиция в страната. Семейството държи 20% от световните петролни запаси.

Ротшилд

Ротшилд са едно от най-богатите семейства още по времето на Наполеон I. Династията е основана от Амшел Майер Ротшилд. В Германия той изгражда голям банков бизнес и създава собствена финансова империя. Умирайки, Амшел оставя завещанието си на своите наследници, в което излага възгледите си за управлението на империята. И повече от 200 години Ротшилд се придържат към тези правила.

Около семейството се носят различни слухове и теории. Някои твърдят, че фамилията контролира цялото богатство на света и финансовите институции. Други казват, че именно Ротшилд насърчават и спонсорират повечето войни.

Сегашното състояние на Ротшилд се оценява на около 2 трилиона долара. Занимават се с инвестиции, търговия, банкиране. Семейството притежава лозя, предприятия, занимаващи се с добив на нефт и природен газ.

Барух

Състоянието на Барух е по-малко от това на Ротшилд и Рокфелер, но влиянието им е много по-голямо. Основателят на клана Барух – Бърнард Барух е съветник на петима американски президенти и голям приятел на Уинстън Чърчил. Той е този, който измисля термина „студена война“, ръководи проекта за създаване на атомна бомба и Международната агенция за атомно развитие. На Барух се приписва възникването на идеята за световно правителство.

Малко се знае за наследниците на империята на Барух. Има две дъщери и син. Синът Бернард Барух младши умира през 90-те години на миналия век. Няма достоверна информация за внуците и правнуците на Бернар. Твърди се, че са скрити нарочно, но Барух все още контролират американските власти.

Уолтън

През 1962 г. предприемачът Сам Уолтън отваря първия магазин на Walmart. И така той влиза в списъка на най-богатите хора в света. Впоследствие веригата магазини Walmart става най-голямата в САЩ.

След смъртта на Сам Уолтън съпругата му и четирите му деца поемат ръководството на компанията. В допълнение към веригата супермаркети Уолтън управлява Arvest Bank. Те притежават колекция от произведения на изкуството и благотворителна семейна фондация.

Уиндзор

Уиндзорите са кралското семейство на Великобритания. Настоящият глава на Дома Уиндзор е кралица Елизабет II. Тя е президент на Англиканската църква и върховен главнокомандващ на британските въоръжени сили.

Освен в Англия, Елизабет II е настоящ монарх в 15 независими държави. Всеки политик може да завиди на рейтинга на кралицата. И това не е изненадващо, защото всички членове на кралското семейство водят скромен начин на живот, служат във въоръжените сили и се занимават с благотворителност.

Мърдок

Медийните магнати от семейство Мърдок започват да градят своята империя в Австралия. Кийт Мърдок е политически колумнист за вестник в Мелбърн. Назначен е за главен редактор. Впоследствие Кийт увеличава тиража на изданието и става главен изпълнителен директор.

Синът му Рупърт също става журналист. След като разбива водещите издания на Австралия, Мърдок създава медийния холдинг News Corporation. Сега Мърдок притежават 20th Century Fox, Fox News, My Space и Dow Jones. News Corporation е обвинена в незаконно подслушване на телефоните на кралското семейство, знаменитости, както и в подкупване на полицаи и служители на разузнаването.

Рупърт е много популярна личност в поп културата. Той става прототипът на злодея във филма за Бонд „Утре никога не умира“, прототипа на медийния магнат Логан Рой в сериала „Наследство“, споменат е в сериалите „Теория за Големия взрив“ и „Семейство Симпсън“.

Опенхаймер

Опенхаймер притежават по-голямата част от запасите от диаманти и злато. Основателят на клана – Ърнест Опенхаймер – се премества да живее в град Кимбърли, Южна Африка. Там той първо става кмет на града, а след това оглавява една от компаниите за добив на диаманти. Скоро Ърнест завладява световния пазар за добив и продажба на диаманти.

Сега диамантената империя се управлява от внука на Ърнест, Ник Опенхаймер. Семейството се занимава с добив и продажба не само на диаманти, но и на злато, желязна руда, платина и индустриални минерали.

Прицкер

Семейство еврейски емигранти се премества от Киев в Чикаго през 1881 г. Семейство Прицкер притежава Hayat Corporation. Това е хотелска компания, която продава хотели и турове до курорти. Корпорацията включва 777 хотела в 54 страни по света.

Семейство Прицкер са основатели на награда на свое име в областта на архитектурата. Сега те живеят в Чикаго, където имат собствена архитектурна школа. В много отношения семейството определя облика на града.

Автор: Румяна Генадиева

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече