Официално: Чарлз Трети е новият крал на Великобритания

0

Крал Чарлз III беше провъзгласен за първи път публично като новия британски монарх от кралски служител в двореца „Сейнт Джеймс“, съобщава БТА. Церемонията бе излъчвана наживо по телевизия Би Би Си.

Служителят прочете прокламацията от балкона на лондонската кралска резиденция, заобиколен от тръбачи в златни одежди. По време на обявяването на прокламацията в Хайд Парк, в Лондонската кула и във военни обекти в Обединеното кралство прозвучаха оръдейни салюти. Облечените в червени униформи войници в двора на двореца отдадоха чест и свалиха шапките си от меча кожа, за да поздравят новия крал.

Преди това кралят произнесе реч във връзка с обявяването си за новия монарх на Обединеното кралство, в рамките на която заяви, че смъртта на майка му, кралица Елизабет Втора, е „непоправима загуба“.

„Уважаеми лордове, дами и господа, мое скръбно задължение е да обявя пред вас смъртта на моята обична майка, кралицата. Знам колко дълбоко вие и цялата ни нация, а мисля, че и целия свят, тъгувате заедно с мен заради непоправимата загуба, която преживяхме“, заяви крал Чарлз.

„За мен най-голямата утеха е да знам за съболезнованията, които толкова много хора изразиха на сестра ми и братята ми. И да знам, че цялото ни семейство може да разчита на тази тъй силна привързаност и подкрепа“, изтъкна монархът.

Той положи клетва, че ще защитава правата на Църквата на Шотландия, както изисква от него британският закон.

Кралят подписа две копия на документа, съдържащ текста на клетвата. Двете копия бяха подписани и от свидетели, сред които принц Уилям и кралицата консорт Камила.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече