И московски депутати скочиха срещу Путин, искат оставката му

0

Депутати от Ломоносовския окръг на Москва призоваха руския президент Владимир Путин да подаде оставка. „Моля да освободите заеманата от Вас длъжност, тъй като вашите възгледи, вашият модел на управление са безнадеждно остарели и възпрепятстват развитието на Русия с нейния човешки потенциал“, се казва в обръщението.

Депутатите отбелязват, че по времето на Путин е имало „добри реформи“ в първия и „частично“ във втория му мандат, но след това всичко се е объркало. „Не се случи удвояването на БВП, минималната заплата не достигна заявените показатели, от Русия масово бягат умните и работоспособните хора, няма и помен от обещаната стабилност“, пишат още депутатите. Според тях риториката, която използват Путин и неговите подчинени, е „пропита с нетърпимост и агресия“ и „фактически хвърли страната в епоха на Студена война“. „Отново започнаха да се страхуват от Русия и да я ненавиждат. Ние отново плашим света с ядрено оръжие“, добавят те.

„Надяваме се нашият пример да даде сили и на други недоволни, да покаже, че в Русия има много несъгласни със сегашната политика хора. Косвеният ефект е не по-малко важен от очакването за ефективна оставка“, обяснява пред „Новая газета. Европа“ един от депутатите, подписали призива – Тимофей Николаев.

Ломоносовският район редовно гласува за опозицията. В момента той е представляван в московската Дума от депутата от „Яблоко“ Владимир Рижков.

Това е вторият публичен бунт на депутати срещу Путин в рамките на няколко дни, напомя „Сега“. На 9 септември петима депутите от Санкт Петербург поискаха от Думата да обвини Путин в държавна измяна заради войната в Украйна. След това те бяха привикани в полицията и им бяха съставени протоколи за „дискредитация“ на руската армия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече