Контраофанзива: Украйна със значителни успехи срещу нашествениците

0

По данни на британското военно разузнаване през последните 24 часа украинските войски са постигнали значителен успех в контраофанзивата си в Харковска област. Това би могло да доведе и до прелом във войната.

Според последния доклад на британското разузнаване руските военни навярно вече са изтеглили частите си от региона на Харков. От средите на проруските сепаратисти в Украйна реагираха саркастично на тази новина, твърдейки, че става дума само за прегрупиране на силите в Донбас, пише „Дойче веле“.

Сражения край Купянск и Изюм

Според Киев украинската армия продължава да си връща окупирани от Русия територии в Източна Украйна. Отвоюван е бил и град Изюм, съобщават редица осведомителни агенции, което се оценява като кулминация на досегашната масирана контраофанзива на украинците. Наскоро те успяха да превземат поне 30 населени места в Харковска област.

Изюм служеше на руснаците като изходна точка за по-мащабна офанзива на украинска територия. Оттам армията на Москва щеше да има възможност да се отправи на юг и да обхване в клещи региона на Донецк, като обкръжи големите украински военни поделения, които се намират там. Само че сега руските войски сами се оказаха застрашени от обръч. Затова Москва  разпореди отстъпление. Причината за това е светкавичното нахлуване на украински войски, които навлязоха на километри навътре в окупираните от руснаците територии.

Според изявление на президента Володимир Зеленски украинската армия вече е отвоювала „2000 км. територия“ от руските войски през този месец. Остана неясно обаче дали президентът говори за квадратни километри.

„Руската армия ни показа гърба си“

Още в четвъртък командващият украинската армия Валерий Залужний заяви, че до момента неговите войски са отвоювали 1000 кв. километра земя от руската армия.

„През последните няколко дни руската армия ни показа най-добрата си страна – гърба си“, каза президентът Зеленски. Това беше „добър избор за тях“. В Украйна „няма място за окупаторите“, заяви още президентът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече