Как се планира световен глад?

0

Съобщението, направено през 2020 г. за заплахата от глад за света, не беше прогноза, а проект. При това успешен проект. Британският Financial Times предупреждава за заплахата от глад в Европа заради поскъпването на електроенергията.

Членовете на синдиката на фермерите Copa-Cogeca , както и две големи хранителни асоциации, FoodDrink Europe и Primary Food Processors , вече започнаха да закриват бизнеса си и да намаляват производствените обеми.

Следващото увеличение на цените на енергията, особено на природния газ и електричеството, застрашава непрекъснатостта на производствените цикли на хранително-вкусовата промишленост и следователно способността да продължим да доставяме основни селскостопански стоки, храни и фуражни суровини “, се казва в съвместно изявление на представители на селскостопанска индустрия, с което те излезнаха в навечерието на срещата на енергийните министри на Европейския съюз, проведена на 9 септември в Прага.

Генералният секретар на Copa-Cogeca Пека Песонен подчерта, че следващата зима европейските купувачи ще се сблъскат с още по-високи цени и недостиг на много плодове и зеленчуци. „Никога преди не сме виждали нещо подобно “, каза той. „Някои продукти няма да бъдат налични или много скъпи.“

Електричеството се използва във всички етапи на производството на храна, от торене до прибиране на реколтата и охлаждане и съхранение. Млечната и хлебната промишленост бяха силно засегнати от нарастващите разходи за пастьоризация, каза Песонен, докато производството на мляко на прах стана недостъпно поради високата енергийна интензивност.

От началото на годината до юли цените на маслото в Европейския съюз са се повишили с 80%, докато сухото мляко е поскъпнало с над 50%, телешкото – с 28%. Фермерите казват, че производствените им разходи растат още по-бързо.

Производителите на плодове и зеленчуци съкращават насажденията за следващия сезон, като някои съобщават, че нарастващите разходи за поддържане на оранжерии вече надхвърлят печалбите, които могат да направят.

Nordic Greens , най-големият производител на домати в Швеция, заяви, че няма да засажда зимни култури. Оранжериите в Холандия, вторият по големина износител на селскостопански продукти в света след САЩ, също постепенно се премахват.

Краставиците и чушките, отглеждани в отопляеми оранжерии в Обединеното кралство през 2022 г., ще бъдат наполовина по-малко от миналата година поради прекомерните разходи за енергия, според Financial Times . И тези зеленчуци ще струват двойно повече.

Британската преса обвинява Русия за предстоящия глад, въпреки че признава, че Русия е намалила доставките на гориво за континента заради санкциите.

Великобритания ще гладува поради погрешни екологични догми “ , пише Daily Telegraph . – Икономистите обвиняват за всичко икономическата корекция след пандемията и въоръжения конфликт в Украйна. Но, всъщност, факт е, че ние самите оставяме нашата местна селскостопанска база да пресъхне…

Има тенденция във Великобритания да се раздават земеделски земи за инсталиране на слънчеви панели и други „еко-цели“, оплаква авторът на статията в Daily Telegraph. Тази година до половината от реколтата в Обединеното кралство ще бъдат загубени поради невъзможност за напояване, пише The Guardian .

Причината изобщо не в сушата, а във факта, че вместо да се установи напояване, навсякъде бяха инсталирани вятърни мелници и слънчеви панели. Прогнозира се загуба на до половината от реколтата от моркови, лук, захарно цвекло, ябълки и хмел. Производството на мляко във Великобритания също намалява поради недостига на храна/фуражи/ за кравите.

Има опасения, че много фермери ще откажат да засадят реколтата от следващата година“, продължава The Guardian , „ с ужасни последици за реколтата през 2023 г.“ Очаква се едрият рогат добитък, както и другите селскостопански животни, да бъдат заклани по-рано и при по-ниско тегло, тъй като има вероятност фермерите да останат без храна за тях през зимата. Между другото, сушата няма нищо общо с липсата на фураж. Икономиката на страната беше насила преобърната на „зелената“ страна.

Във Франция се очаква да бъдат загубени до 35 процента от реколтата от плодове и зеленчуци, каза Жак Рушаус, президент на Legumes de France , френската национална асоциация на производителите на зеленчуци .

В Италия ситуацията е още по-лоша, говорим за факта, че в някои части на страната може да бъде загубена до 80 процента от реколтата. Освен това няма да сработи купуването на храни в други европейски страни или в Америка – навсякъде реколтата умира и добитъкът се избива.

В САЩ „74% от месодайните говеда, 50% от производството на млечни продукти, повече от 80% от производството на пшеница, 70% от зеленчуците, плодовете и ядките са изложени на риск. 37% от фермерите казаха, че разорават и унищожават съществуващите посеви… Зашеметяващ брой животновъди в някои западни щати разпродават добитъка си.

Фермерите от щата на Самотната звезда /Lone Star/ отчитат най-голямото намаление на броя на добитъка с 50%, следвани от Ню Мексико и Орегон съответно с 43% и 41% “, пише известният американски икономист Майкъл Снайдер на своя уебсайт The Economic Collapce . Известният учен-икономист вижда причините за хранителната криза, която заплашва Америка с глад в действията на правителството на САЩ и едва на последно място – в сушата.

Фактът, че гладът заплашва и Америка, не улеснява европейците. А еврокомисарят по антимонополната политика Маргрете Вестагер дори не крие факта, че Европа я очаква голям глад заради антируските санкции.

И изглежда, че световният глад е бил планиран дълго време. Глобалната хранителна криза беше обявена на света през май 2020 г. от главния икономист на хранителната програма на ООН Ариф Хюсейн, когато нямаше нито тазгодишната суша, нито руската специална операция в Украйна.

По това време показателите на засетите посеви, получените добиви и поголовието в животновъдството, както и цените на селскостопанските продукти бяха стабилни и дори не миришеше на недостиг на храна. От 2000 г. до 2019 г., според ООН, делът на населението на света, страдащо от недохранване, е намалял от 15% на 8,9%. До 2030 г. ООН постави задачата да сведе тази цифра до нула.

Всичко се провали след 2019 г. На фона на провокираната „пандемия“ положителната тенденция се обърна. През 2020 г. броят на недохранените хора се е увеличил от 690 милиона на 811 милиона, най-големият брой от 15 години. През 2021 г. световните цени на храните са се увеличили средно с 30%: слънчогледовото и рапичното масло са поскъпнали с над 60%, пшеницата – с 31%, захарта – с 30%, млечните продукти – със 17%, месото – с 13 %.

Така че изявлението на експерта на ООН през 2020 г. за глада, заплашващ света, не беше прогноза, а проект. И успешен проект. Авторите на този проект трябва да бъдат обсъдени отделно.

Източник: /Поглед.инфо/

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече