Ултиматум без замяна: Ако отхвърли договора с България, РС Македония няма да види ЕС

0

Европейският съюз не гледа с добро око на инициативата на ВМРО-ДПМНЕ за свикване на референдум срещу Договора за добросъседство с България, казва в интервю за предаването „360 градуса“ посланикът на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър, по повод инициирания от ВМРО-ДПМНЕ референдум. 

„Всяка инициатива, която може да бъде пречка и по пътя на страната към интеграция в ЕС, трябва да бъде избягвана. Въпросът за конституционните промени е суверенно решение, което трябва да бъде взето от самата държава. Страната вече има добри резултати в междуетническите отношения, някои я смятат за модел, така че промените в конституцията ще засилят това, което вече сте направили досега. Но смятам, че трябва отново да се запитате коя е стратегическата цел, която страната се опитва да изпълни? Почти целият политически спектър смята, че целта е възможно най-бързо присъединяване към ЕС”, казва Гиър, цитиран от БТА.  

НЯМА МЯСТО ЗА БЪЛГАРИ

Българите не заслужават и нямат място в Конституцията на Македония. Няма да се откажем от македонците в Пиринска Македония, каза миналия петък лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски по време на първата среща на ветераните на партията, предаде репортер на БГНЕС.

„На референдума народът трябва да реши, дали подкрепя, или не Договора с България, дали подкрепя, или не националната асимилация“, каза Мицкоски и добави: „Договорът за приятелство и сътрудничество с България е източникът, основата на грубата българска политика спрямо Македония, която ни отрича правото на съществуване. През последните 5 г. виждаме как едно отровно дърво ражда отровни плодове и поради тази причина е най-добре да ударим по корените на това отровно дърво, а не по неговоите отровни плодове, какъвто е договорът с България (от 2017 г. – б.р.).“

Според него „над 60% от македонците и над 50% от неговите съграждани подкрепяли референдума и ще гласуват в негова подкрепа“.

БГНЕС припомня, че на 7-ми септември Мицкоски внесе инициатива в Държавната избирателна комисия за провеждане на задължителен референдум с въпроса: Подкрепяте ли оттегляне на Закона за ратифициране на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България?

Президентът на РСМ Стево Пендаровски смята, че въпросът на опозицията за референдума е за прекъсване на европейския път, докато за премиера Димитър Ковачевски става въпрос за непоследователност и преследване на лични, партийни интереси за запазване на позицията в партията на самия Мицкоски.

КУТИЯТА НА ПАНДОРА

„И от ВМРО-ДПМНЕ знаят, че инициативата за референдум е вредна. Този опит да се минират трите стълба на евроатлантическа Северна Македония – договорът от Охрид, Договорът с Гърция и този с България –  не е добра идея, защото тези договори са международно гарантирани. Идеята за еднонационални референдуми е рискова, за който и да е стратегически въпрос за държавата. Това отваря „кутията на Пандора“ и за еднонационални решения, а последиците са многослойни“, каза външният министър Буяр Османи, който е от албански произход.

СКРИНИНГ

На 15 септември 2022 г. официалните делегации на Албания и Република Северна Македония започват в Брюксел техническия процес по сравняване на законодателствата на двете държави с това на Европейския съюз, съобщи Европейската комисия. 

Тaка нареченият “скрининг“ има за цел да приведе двете страни в съответствие с действащото законодателство на ЕС. 

През юни 2014 г. Албания получи от Европейския съюз статут на страна кандидатка за членство. Достъпът до преговори с Албания бе отворен през март 2020 г., а те зависят от успешното синхронизиране на законодателството на страната с това на ЕС и напредъка в ключови области като съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност, разузнавателните служби и публичната администрация.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече