Кой е по-важен: Родният потребител или родният производител?

0

Зърнопроизводителите днес излязоха на протест срещу вноса на зърно от Украйна. Твърдят, че вносът е „безконтролен“ и искат държавата да защити българското производство. Протестът е свикан от Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националния съюз на земеделските кооперации в България.

На сайта на един от организаторите още стои информация, че неин председател е настоящият министър на земеделието Явор Гечев, който беше назначен за такъв от президента Румен Радев. В Търговския регистър обаче ще разберем, че той е заемал поста в Националния съюз на земеделските кооперации от 2016 година и е излязъл от структурата на 24 май 2021 година, когато е поканен за заместник-министър на земеделието. Съответно заема поста в двата служебни кабинета от миналата година.

Изниква следният въпрос – не може ли зърненият въпрос да се реши между министъра и бившите му колеги, че се стига до протест? И ако може, но не се решава, този протест политически ли е? Наблюдаваме ли ситуация, сходна с тази на протестите на пътищарите – хора с големи печалби протестират, за да гарантират паричния си поток?

Ако протестът е чисто политически и не цели някакво решение, а по-скоро да всее смут, цели ли още да повиши недоверчивото отношение към Украйна в обществото ни? Дали зърнарите щяха да излизат на протест, ако ставаше въпрос за руско зърно?

Всички тези въпроси очертават една хипотеза – недоказуема към този момент, но все пак хипотеза. Пък и звучи логично.

Родният потребител или родното производство?

Родното производство изглежда сякаш съществува не толкова, за да задоволява родния потребител и неговите потребности, а за да генерира печалба за себе си. И да получава субсидии от Европейския съюз покрай това.

Родният потребител би могъл единствено да се възползва, ако за българско производство се използва по-евтина суровина. Ако в България влиза зърно от Украйна, от което произвеждаме по-евтин хляб, логиката е и цената на този хляб да е по-ниска. От това родният потребител може да е само доволен.

Служебният кабинет вече се разплаща с пътищарите за „Хемус“ – без да има някакъв окончателен резултат по инхаус договорите на ГЕРБ и изнасяни ли са милиони в чували. Сега следва да разберем дали държавата ще реши родният потребител да е доволен от по-евтин краен продукт, или ще прецени да осигури на родния производител по-малка, даже никаква конкуренция, близка до монопол.

А по зададения в заглавието въпрос – дали родният потребител или родният производител е по-важен, отговорът е следният: пазарната икономика не предполага да има необходимост от такъв въпрос. В пазарната икономика пазарът се определя от търсенето на потребителя и предлагането на производителя. Нека поне веднъж и ние се покажем като пазарна икономика. Действията към момента обаче са в другата посока – Министерството на земеделието днес обяви, че ще поиска Европейската комисия да приложи извънредни мерки срещу смущения на пазара.

Автор: Илияна Маринкова

Източник: debati.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече