Европейският парламент заклейми Унгария и я определи като „автокрация с избори“ – какво следва

0

Унгария вече не е напълно функционираща демокрация, заявиха членове на Европейския парламент в необвързващ, но силно символичен доклад, приет в четвъртък. Според тях Унгария се е превърнала в „автокрация с избори“.

„На лице е консенсус, че Унгария вече не е демокрация“, заявиха депутатите, като се позоваха на редица международни индекси, които понижиха статута на Унгария.

Предложението, което беше прието с 433 гласа „за“, 123 „против“ и 28 „въздържали се“, представлява още един символичен упрек от страна на ЕС към Унгария, която е изправена пред години на порицание, заради опасения за върховенството на закона.

В резолюцията си евродепутатите сочат с пръст директно министър-председателя Виктор Орбан, който е на власт от 2010 г., и осъждат „целенасочените и систематични усилия“ на неговото правителство да подкопае основните ценности на ЕС.

Но ходът на парламента едва ли ще доведе до конкретно наказание. В доклада си членовете на парламента изброиха редица опасения – от функционирането на избирателната система на страната до нейната съдебна независимост. Те изразиха и опасения относно академичната и религиозната свобода, както и правата на уязвимите групи от населението.

„Дълбоко съжаляваме, че липсата на решителни действия от страна на Европейския съюз допринесе за разпадането на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Унгария, превръщайки страната в хибриден режим на избирателна автокрация“, каза евродепутатът от Зелените Гуендолин Делбос – Корфийлд.

Парламентът не е единствената институция на ЕС в конфликт с Будапеща. Европейската комисия е ангажирана в дълга битка със страната за върховенството на закона, оказвайки натиск върху Унгария заради предполагаемата злоупотреба с публични средства за обогатяване на фигури, близки до управляващата партия Фидес. Очаква се в неделя Комисията да препоръча значително съкращаване на еврофондовете за Унгария, като същевременно даде на страната няколко месеца да намери компромис.

Парламентът отдавна е критичен към състоянието на демокрацията в Унгария. Още през 2013 г. той прие т. нар. Доклад на Тавареш — кръстен на португалския евродепутат Руи Тавареш, който предупреждава за рисковете за съдебната независимост, медийния плурализъм, избирателната система, религиозната свобода и правата на малцинствата в страната.

През 2018 г. евродепутатите предприеха историческата стъпка за задействане на така наречената процедура на ЕС по член 7 срещу Унгария – процес, използван, когато се счита, че дадена държава членка е изложена на риск от нарушаване на основните ценности на блока. Оттогава този процес е в застой в Съвета на ЕС, който обединява длъжностни лица от страните членки.

Докладът от четвъртък подтиква Съвета да предприеме действия срещу Унгария.

Източник: Debati.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече