Обрат: Борисов потърси европейска реабилитация на образа си, но не я получи

0

Как да кажеш „Честита баня!“ на бившия премиер Бойко Борисов, след като излезе още по-оцапан от европейската баня, където потърси отмиване на греховете си? Лидерът на Европейската народна партия (ЕНП), в която членува ГЕРБ, германецът Манфред Вебер (ХДС) охотно прие ролята на негов теляк, но не се справи.

Хилава се оказа инициативата му да предизвика мощен дебат в Европарламента срещу „Незаконното задържане на лидера на опозицията в България“, отменено от две независими съдилища. Целта бе прозрачна – през стъклата на банята се виждаше как три седмици преди парламентарните избори се полагат усилия Борисов да бъде изкаран пред избирателите къпан и целия в бяло. Гледката бе непривлекателна и събра малко зрители. В залата на Европарламента дойдоха само неколцина приятели на Борисов (от ГЕРБ и ЕНП) и още толкова критици от другите политически групи – едните го хвалеха, другите се възмущаваха.

Интимната политическа връзка между Вебер и Борисов

е стара („Старата любов ръжда не хваща“), но ялова. Германецът много пъти е участвал в предизборните прояви на ГЕРБ в България, но няма проучвания, които да потвърждават, че е допринесъл някаква полза. Затова сега се пробва да прелее от своя авторитет към Борисовия, като използва страсбургско тасче. Тъй като го държа несръчно, то издрънча компрометиращо в Европарламента няколко часа преди дебата. В опита си да подгрее авансово интереса към Борисов той възмути евродепутатите, които по това време обсъждаха съвсем друга и по-важна тема – годишния доклад за състоянието на Съюза, представен от шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Преди три години Манфред Вебер се стягаше за нейния пост, а Борисов като премиер му стискаше палци, но му помогна точно толкова, колкото сега пък видя полза от него.

Европарламентът може да има разни недостатъци, но досега не се е подвеждал що за човек е Бойко Борисов и какво представлява управляваната три мандата от него България. Преди две години, когато още бе на власт, оттам прозвуча призивът

„Спрете парите на тези бандити“

Той бе отправен към Европейската комисия, представена от зам.-председателката на ЕК Вера Юрова (Чехия), която отнесе гнева на евродепутатите, че Брюксел гледа снизходително към липсата на върховенство на закона в България.

Миналата сряда Юрова предвидливо прати в Европарламента комисаря Дидие Рейндерс (Белгия), но предизвика реакция от нидерландския евродепутат Йерун Ленарс (ЕНП), който заядливо попита от трибуната в Страсбург: „Къде е Вера Юрова? Рейндерс, защо сте тук?“ А Рейндерс обясни, че е дошъл да потвърди интереса на ЕК към върховенството на закона в България, което страда от липса на контрол над главния прокурор и от съмнителния избор на членове на ВСС и съдии. В момент, когато ЕНП уверяваше, че случаят „Борисов“ е доказателството за липса на върховенство на закона в България, еврокомисарят само отбеляза, че „ЕК няма компетенции по отделни случаи“.

Демаршът на хигиениста на Борисов трябваше да заличи спомена от приетата през октомври 2020 година катастрофална за него резолюция на Европарламента, който с голямо мнозинство осъди корупцията на високо равнище в България. Половин година по-късно Борисов се раздели с властта – разбира се, не по волята на евродепутатите, а на българските избиратели. Протестите им срещу корупцията намериха отзвук в Европа, но промяната не можеше да дойде оттам.

Манфред Вебер (изправеният вляво) произнесе пледоарията си в защита на Борисов пред почти празна зала в Европарламента в Страсбург.

Сега лидерът на ГЕРБ търси обратно действие

– откъм Европа да промени нагласите на избирателите. Но изкуственият дебат за неговите страдания в ареста не можеше да произведе такъв ефект, защото бе неубедителен и защото не бе последван от гласуване на какъвто и да е документ. По правилник политическите групи могат да поискат веднъж-два пъти в годината дебат по избран от тях актуален въпрос, но не могат да претендират за резолюция. Получи се точно онова, което Борисов не желаеше. Вместо да предизвика съчувствие, че е станал жертва на беззаконие, даде повод отново да бъде разобличен. Румънската евродепутатка от групата на либералите Рамона Стругариу, която и по-рано не е пестила критиките си към управлението на ГЕРБ, се обърна саркастично към симпатизантите му: „Това ли е вашият герой? Борисов и неговите приятели искат да се върнат на власт. Помислете два пъти, преди да го подкрепите!“

Докато го сапунисваха в Европарламента, бившият премиер се хвалеше пред съпартийци в София каква крупна европейска фигура е бил. Заедно с това зовеше за сплотяване под лозунга „България след кризите – план за възстановяване“. Смисълът на новото му мото е, че когато не е на власт, държавата е в криза. Следователно трябва да се върви към възстановяване, т.е. към неговото връщане на власт. За убедителност изкара на светло дотегналите на обществото стари муцуни от последното си правителство, което бе ясно послание, че клептокрацията жадува реванш. А за да няма подмятания, каквито се чуха в Европарламента, посъветва съпартийците си да съдят всеки, който ги нарече „мафия“ или „престъпна група“ – защото нямало основания за подобни твърдения.

Българският евродепутат от групата на социалистите Иво Христов обобщи по следния начин картината: „Правата на г-н Борисов бяха защитени от съда. Не така обаче стои въпросът с правата на милионите български граждани, ощетени от корупцията и беззаконието, на хилядите, които се надяват, но не получават качествено правосъдие“.

Автор: СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече