Зловещ слух от таен доклад: Путин разпоредил жестока атака срещу България?

0

Нов доклад на Кремъл чертае засилването на кибервойната срещу НАТО и Евросъюза. До него се стигнало след мащабните загуби на руската армия по фронтовете в Украйна. Президентът Владимир Путин бил бесен на военното ръководство в Москва, което се провалило в операциите срещу Украйна, което довело Русия до ръба на икономически, политически и социален срив.

В новият доклад са описани задачите и параметрите на действие на руските тайни служби през следващите месеци, до края на 2022 г. За документа съобщават няколко чужби разузнавания и дипломатически източници от столицата на Русия.

В един от разделите е отделено специално място на България, която влиза в пакета от удари срещу страни от НАТО и ЕС.

От Разузнавателната служба на Генералния щаб на Руската армия (ГРУ) в ескалацията на кибервойната са включени: 1-о управление, действащо в Европа; 5-о оперативно управление; 7-о: службата за информация и анализ; 8-о: диверсионната служба и 12-о управление – съсредоточено изцяло за водене на информационна война.

В операцията участват и подразделения на Службата за външно разузнаване на Русия (СВР). В частност това са: Оперативни отдели; Отдел за анализ и информация; Отдел за икономическо разузнаване.

Основна цел на стартиращата ескалация е Дезинформацията. „Активни мерки“ са възложени както на външното разузнаване така и от ГРУ. Важен компонент в тази дейност „фабриката за тролове“, създадена от близкия приятел на Путин бизнесмена Евгений Пригожин, наричан още „готвача на Путин“. Същият е създател и финансира частната армия „Вагнер“, прочула с през последните дни с набирането на затворници за фронта в Украйна. Те пък от своя страна се прочуха със зверствата и издевателствата, извършвани сред мирните жители на Украйна.

В доклада има и съвсем нова формулирана задача: разрушаване информационните мрежи на потенциален враг. През последните години кибератаките срещу държавните органи на други държави – Естония, Литва, Латвия, Грузия, Украйна, Турция, САЩ, Полша, Румъния и България – редовно съвпадат по време с изострянето на отношенията на тези страни с Кремъл.

Целта отново е размиване на границите между война и мир, агресор и жертва, истина и реалност. Русия ще засилва непрекъснато дезинформацията, фалшификатите, лъжите, киберсаботажи.

Преизборната кампания в различни страни е важен терен, на който ще се разгърнат руските хибридни атаки. В това число и изборите в България на 2 октомври.

Това е нов етап от военната доктрина на Русия, сочат запознати с доклада.

Руското влияние е особено осезаемо в българската икономика. В момента е най-важно да се задържи това влияние в енергийния сектор и дори да се засили. България е почти изцяло зависима от вноса на руски петрол и руски газ. Това осигури на Русия политическо и бизнес лоби, което защитава енергийни проекти, които явно обслужват Русия.

Това пролича в проекта за газопровода „Южен поток“, за който правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ наляха 3 милиарда лева. Част от тези пари са взети като заем с лихви от Газпром. Което направи цената на руския газ за България най-високата в Европа. Вече е ясно, че „жестът“ на Борисов е позволил на Путин да вземе решението за нападение срещу Украйна.

Освен това единствената българска атомна електроцентрала – АЕЦ „Козлодуй“, е изцяло зависима от руско гориво и немалко резервни части и възли. Русия държи контрола за целия жизнен цикъл на ядреното гориво: от доставката му до връщането и погребването на отработеното ядрено гориво. Това се прави от руското лоби в енергетиката. Все още има и политици, които не са се отказали от изграждането на втора атомна електроцентрала в Белене, въпреки липсата на каквито й да било аргументи.

Пропагандирането на тези важни за Кремъл дейности се превръща в основна работа на проруски информационни портали в България. Прокремълските медии ще трябва да вдигнат оборотите и на клейменето на НАТО и ЕС. В доклада се отбелязва, че за разлика от други страни – Полша и Прибалтийските държави, – за Русия е лесно да осъществява дезинформация, фалшиви новини и обща стратегическа комуникация в България. Тайните служби на Кремъл все още имат на разположение проруски настроени българи на важни позиции в различни ведомства и институции. Включително по високите етажи на властта.

Наредено е да се засили и работата с някои паравоенни организации, които проповядват напускане на България от НАТО и ЕС и присъединяване към евразийския проект на Путин.

Русия се опитва да засили прякото си влияние върху страната ни. За целта се използват всички средства, включително и Българската православна църква, която често подкрепя своите „колеги“ от Руската православна църква, която пък е инструмент на Кремъл. Ярко доказателство за това е словото на Пловдивския митрополит Николай послучай Деня на Съединението, 6 септември. Към тази демонстреция на прокръмелска пропаганда трябва да се прибави и присъствието на руския посланик в България Елеонора Митрофанова на тържеството за Съединението досами държавния глава Румен Радев. Абсурдно и дразнещо присъствие, след като фактите отдавна са разкрили всички действия на Русия срещу обединението на Княжество България и Източна Румелия.

Преди дни ДАНС информира за намеса на Русия във вътрешната политика на България, риск за сигурността на газовите доставки и проблем с фалшивите новини и дезинформацията. Това става ясно от несекретната част на годишния доклад на агенцията за 2021 г. В документа са описани заплахите и действията на руските тайни служби срещу България досега, както и какво трябва да очакваме в бъдеще – това вече е в секретната част. Дали българското разузнаване се е добрало до въпросния доклад, за който става дума по-горе, не знаем, но е твърде възможно по линия на партньорските служби в НАТО.

Изводът при всички случаи е: България се превръща в много важна цел за хибридната война на Русия срещу Запада.

Екип на Фрог нюз

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече