Различен прочит: Как и Путин стана „дребен политик от епохата на Алла Пугачова“

0

През ноември 1982 г., когато Леонид Брежнев, управлявал Съветския съюз в продължение на 18 години, е погребан с почести в Москва, се ражда виц, който веднага става хит:

„Какво ще напишат за Леонид Брежнев в учебниците по история в бъдеще? Ще напишат, че е бил дребен политик в епохата на Алла Пугачова.“

От неделя насам тази шега отново се върти, само че сега името е променено. Сега е „Путин“, а не „Брежнев“. Бившият член на руския парламент Дмитрий Гудков, който живее извън Русия и е противник на войната, написа в своя канал в Телеграм: „Кой е г-н Путин? Дребна политическа фигура от времето на Алла Пугачова.“

Алла Борисовна Пугачова е една от най-известните и обичани личности от развлекателния бизнес в цяла Русия, а завръщането на тази 40-годишна шега е резултат от изненадващото публично изявление на Пугачова в неделя за войната на Владимир Путин срещу Украйна.

Тя написа в канала си в Instagram, че войната „превръща страната ни в парий и влошава живота на нашите граждани“. Според нея руснаците умират в Украйна заради „илюзорни цели“.

Много други руски знаменитости са критикували войната – но малко от тях предизвикват такъв широк интерес, какъвто предизвиква Пугачова. Тя има 3,4 милиона последователи в Инстаграм, но е харесвана и от по-възрастното поколение; самата тя е на 73 години. Пугачева е наричана „руската Доли Партън“; през 2000 г. „Ню Йорк Таймс“ я описва като „богинята на руския поп, московската Тина Търнър с нотка на Едит Пиаф, чиито песни изразяват копнежите на милиони“.

Пугачова и съпругът ѝ – телевизионният комик Максим Галкин – заминават за Израел, когато започва войната; Пугачова се завръща в Русия преди няколко седмици. Галкин критикуваше войната и в петък беше заклеймен като „чуждестранен агент“. Това провокира Пугачова да направи своето изявление и да изложи желанието си също да бъде обявена за „чуждестранен агент“.

От момента, в който постът ѝ се появи на бял свят, руснаците го споделят широко, а руските телевизии се прехласват по историята. Предполагам, че коментарът на Пугачова в крайна сметка може да се окаже най-популярният репост в историята на рускоезичните Facebook, Instagram, Twitter и Telegram. Руснаците спорят за нейното изказване не по-малко страстно, отколкото спориха за причините и последиците от неотдавнашния разгром на армията на Путин край Харков.

Няколкото думи на Пугачова могат да се окажат сериозен удар по престижа на самия Владимир Путин и по репутацията на неговата „специална военна операция“ в Русия. В крайна сметка тя може да нанесе толкова щети на Кремъл, колкото и всяко оръжие на НАТО или контраофанзива на украинската армия.

Как се случи това

Петък е специален ден както за руските „патриоти“, така и за противниците на войната. В петък Роскомнадзор, орган на руското правителство, актуализира списъка си с „чуждестранни агенти“ – все по-голям каталог от известни руски журналисти, блогъри и други обществени фигури, които са се изказали против войната в Украйна. Някои от тях се намират в Русия, други – извън страната. Заклеймяването автоматично води до забрана за работа в Русия и заплашва „агента“ с наказателно дело.

Миналия петък, за първи път от близо седемте месеца на войната, беше добавено само едно име. Честта беше оказана на Галкин, съпруг на Пугачова и най-популярният руски комик и сатирик, който редовно критикува войната и се подиграва с Путин. Галкин отдавна дразни Кремъл и в началото на септември прессекретарят на Путин Дмитрий Песков се изказа остро по негов адрес: „Той очевидно не е в унисон с нас“, каза Песков. „Той направи много лоши изявления.“

Пугачова и Галкин са звездна двойка, която е заедно от началото на на 2000 г.; те се ожениха през 2011 г. Тяхното заминаване от Русия малко след нахлуването на Путин предизвика възмущението на пропагандаторите на Путин. Галкин веднага изрази антивоенната си позиция, докато Пугачова не беше правила публични изявления до неделя.

Преди три седмици тя се върна в Русия, а съпругът ѝ продължи да пътува в чужбина, където не спря да критикува войната на Путин. След като научи за заклеймяването на съпруга ѝ като „чуждестранен агент“, Пугачева реши да изложи собствените си възгледи – съчета антивоенното послание с искане до руското министерство на правосъдието да заклейми и нея като чуждестранен агент.

Заслужава си да прочетем цялото искане.

До Министерството на правосъдието на Руската федерация:

Моля ви да ме впишете в редиците на чуждестранните агенти на моята любима страна, защото съм солидарна с моя съпруг, честен, достоен и искрен човек, истински и неподкупен патриот на Русия, който желае на Родината просперитет, мирен живот, свобода на словото и край на смъртта на нашите войници, сражаващи се за илюзорни цели, които превръщат страната ни в парий и утежняват живота на нашите граждани.

Защо това е важно

Не е лесно да се намери аналогия за неруснаци, която да обясни мащаба на популярността на Алла Пугачова. Помислете за Мерилин Монро, Мадона, Опра Уинфри и Ким Кардашиян – и още нещо. На върха на поп славата си Пугачова е почитана от съветските лидери, продава повече от 250 милиона албума, а през 2011 г. заема трето място в класацията на руския елит, изготвена от Общоруския център за изследване на общественото мнение; по-високо са класирани само Путин и тогавашният президент Дмитрий Медведев.

В класацията на 100-те най-влиятелни жени в Русия тя заема второ място след председателката на руския Сенат Валентина Матвиенко. А в класацията на най-умните жени в руската история (има такова нещо!) Пугачова е на четвърто място, след същата Матвиенко, политикът Ирина Хакамада и императрица Екатерина Велика.

През 2019 г. на най-престижната сцена в Русия – Кремълския дворец на конгресите – се състоя концерт в чест на 70-годишнината на Пугачова, а събитието беше отразено от начало до край по руската телевизия. Самият Путин я награждава с орден „За заслуги към Отечеството“ през 2014 г.

За хората в свободния свят, които са свикнали с остри антивоенни и опозиционни изказвания на известни личности, може би е трудно да разберат колко силно и важно е посланието на Пугачова. Нека обясня просто: С тези думи Алла Пугачова пося съмнения в умовете на много съграждани, зомбирани от пропагандата, включително родителите на тези, които са изпратени да се бият в Украйна; тя също така обрече себе си на цунами от омраза по националната телевизия и гарантирано се записа като враг на режима.

Освен моето собствено мнение и освен вирусното разпространение на неделното послание на Пугачова, имаше и други обществени реакции.

От политолога и бивш автор на речи за Путин Абас Галямов:

„Това не е нокаут, но е благороден шамар в лицето. Каквото и да мънка Кремъл сега, то няма да промени нищо. Ако има някой, за когото всички руснаци са съгласни, че е значим, то това, разбира се, е Пугачова“.

От друг политолог, който се противопоставя на Путин, Владимир Пастухов:

„Има една красива легенда за датския крал, който си сложил жълта звезда в знак на солидарност с евреите. Но в живота на всяка нация има такива моменти, когато трябва да кажеш или направиш нещо, така че на всички да стане ясно кой е кралят и кой е просто една жълта звезда…“

И от бившия главен редактор на закритата радиостанция „Ехото на Москва“ Алексей Венедиктов:

„В текста на Алла Пугачова има лична част (солидарност със съпруга ѝ) и гражданска част (мирен живот, свобода на словото и край на смъртта на нашите момчета за илюзорни цели). Това е важно. И също така нека ви напомня, че това е написано в Москва, а не в безопасност в чужбина“.

Мълчание от Кремъл – ярост от други

По-рано този месец Песков, говорителят на Путин, излезе извън обичайните рамки, за да отбележи, че Пугачова все още е на страната на Кремъл. Макар съпругът ѝ да е направил „много лоши изявления“, каза Песков, самата Пугачова не е казала нищо осъдително.

В понеделник Песков отказа да коментира изявлението на Пугачова. „Няма да коментирам тази тема по никакъв начин“, каза той. „Не мисля, че това е въпрос, който по някакъв начин се отнася до Кремъл. Затова няма да коментирам този въпрос.“

Но това, разбира се, е пожелателно мислене. Изявлението на Пугачова „се отнася до Кремъл“ в най-прекия смисъл на думата.

Междувременно реакцията от страна на високопоставени и известни путинисти е бърза и яростна. Атаките се сипят от много страни – от артисти, които тя някога е подкрепяла, от политици, които някога са ѝ се кланяли, и от журналисти, които някога са писали хвалебствени оди. Руският пропагандист и краен националист Владимир Соловьов, една от най-популярните фигури в руската телевизия, нападна Пугачова и публикува в канала си в Телеграм в неделя: „Почивай в мир, Алла Борисовна.“

Заместник-председателят на парламента Пьотр Толстой беше по-многословен:

„Съжалявам, че Пугачова, бившата най-популярна певица в страната, толкова много е загубила връзка с реалността и е солидарна с тези, които днес желаят поражението на Русия… Вероятно най-тъжното нещо за един артист е да престане да чувства своята страна и своя народ, да изпадне от историята на своята Родина. Тя вече няма да намери подкрепа сред достойните руски хора. Ние ще победим и без нейните песни.“

Актрисата Мария Шукшина заема различна позиция.

„Друг от либералните похвати е да заеме жертвена поза, съзнавайки своята безнаказаност – пише тя, – тъй като певицата е сигурна, че няма да пострада при никакви обстоятелства. Защо А. Пугачова реши, че нашите войници, които защитават руския народ в Донбас и своята страна, са по-малко интелигентни от нея и не разбират защо проливат кръв? Те са тези, които се борят за Родината, за нейното благоденствие и свобода“.

В близко бъдеще ще има още нападки срещу Пугачова. Не се съмнявам, че държавната пропаганда ще се нахвърли върху тази легендарна фигура с не по-малка възбуда и злост от тази, с която преди седем месеца обещаваха да превземат Украйна за броени дни.

Може би най-интригуващият отговор на бомбата на Пугачова дойде от Галямов, бившия автор на речи за Путин. Галямов си представи речта, която би могъл да произнесе бившият му шеф. „Ако Путин беше толкова силен политик, колкото например [Йосиф] Сталин, той би могъл да се опита да се възползва от речта на Пугачова и да направи обратен завой, който да спре войната. Той би могъл да каже нещо от рода на: „Ако Алла Борисовна каже това, значи искането за незабавен мир в обществото наистина е достигнало критична точка. Нашите въоръжени сили, разбира се, могат да воюват дълго време, но една демократична държава не може и няма право да пренебрегва мнението на народа. Навремето Съветският съюз направи тази грешка с войната в Афганистан и как завърши тя, е добре известно… Предлагам на Украйна още сега да се споразумеем за временно прекратяване на огъня и незабавно да започнем да сформираме делегации за мирни преговори. Виждате ли, ситуацията на бойното поле е ужасна и някак трябва да се измъкнем от нея. По-добър вариант може да не се появи повече, всички останали ще бъдат още по-лоши“.

Това е благородна идея от човек, който преди време е писал речи за Путин. Но Галямов побърза да признае, че вероятността за подобно обръщение е малка. „В края на краищата това е Путин и той, най-вероятно, няма да излезе от коловоза. И така ще бъде до самия край.“

Все пак не може да се отрече силата и значението на казаното и направеното от попзвездата. Политологът Дмитрий Орешкин смята, че изявлението на Пугачова и разговорите, които то е предизвикало, са толкова дълбоки, колкото всички събития по отношение на руското обществено мнение от началото на войната. „Путин губи войната“, казва Орешкин. „Това все още не е осъзнато от общественото мнение, но скоро ще бъде. Постъпката на Пугачова е символ на промените в общественото мнение.“

Автор: Станислав Кучер The Grid

Превод е-вестник

Източник: e-vestnik.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече