Мобилизацията в Русия: Масова паника и бягство

0

„Сега започна паника, много млади хора бягат от страната. Пътуват с коли. Тези, които са между 20 и 35 години, това е опасната възраст, тези, които са били в армията или подлежат на мобилизацията, заминават в други държави, основно в Грузия“ – това разказа от Москва пред Би Ти Ви Дмитрий Кочановски, опозиционен политик, член на политическия съвет на Партията на народната свобода ПАРНАС.

„Който има възможност да напусне Русия, излита, но не всички страни в ЕС ги приемат. Полша, Естония и Литва не приемат, дори с шенгенски визи. Затова полетите са затворени, дори до България няма директни полети. Затова те пътуват през Турция. Сега основният поток е през Истанбул“, разказа опозиционерът.

По думите му много хора се страхуват да не влязат в затвора. Те разбират, че щом получат повиквателна, трябва да се явят: „Ако човек се подпише върху тази повиквателна, той трябва да се яви и вече ще му е сложно да избяга. Това е масов страх и паника“.

Той разказа още, че обществото е разделено – на тези, които гледат телевизия. Това е поколението над 45 години. Тези, които са по-млади, гледат интернет и получават правдива информация.

„Трябва да се бяга, няма други варианти“, каза опозиционерът.

По думите му след обявената от Владимир Путин мобилизация има промяна в нагласите на руснаците, въпреки че засега протестите не били масови, а локални.

„Да, променя се. Това касае предимно жените и майките. В Русия много неща се решават от тях и затова, когато синът или мъжът получава призовка, тези жени се вдигат на протести. Когато започнат да станат видими труповете на убитите там, това ще се промени със сигурност“, прогнозира Кочановски.

„Това, което казва телевизията на Русия, е, че ще минават през подготовка, но ние имаме данни, че само след една седмица, без специална подготовка, те се изпращат на фронта и са въоръжени с каквото има. Дори момчета молят родителите си да им купят жилетки“, разказа още той. Опозиционерът смята да замине при роднини в Беларус, а не да воюва, ако получи призовка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече