Натиск от Изток: Бежанците потопиха Странджа, разплискват и Черно море

0

Ситуацията с мигрантския наплив изглежда започва да прескача етапи – вместо да става все по-зле, тя направо е безнадеждна. И признаците за това ги виждаме навсякъде – дупките по прословутата „златна“ ограда по българо-турската граница, тълпите мрачни тъмни субекти с раници, през които се промъкваме, за да се доберем до чешмите с минерална вода пред бившата Централна баня в центъра на столицата.

Тази седмица се изправихме пред поредното предизвикателство, свързано с бежанската вълна. Оказва се, че докато всички със затаен дъх проследяваме как полицията жертвоготовно преследва поредния автобус с нелегални мигранти, общините Свиленград и Тополовград вече са потопени от вълната. В петък (23 септември) от 12 часа по обяд до същия час на 29 септември, със заповед на хасковския губернатор Минко Ангелов е е обявено

частично бедствено положение.

Засега не е ясно защо то е частично, след като мигрантската вълна вече си е „постоянно действащ“ прилив. Най-вероятно областната управа има надежда, че до края на „циганското лято“ вълната ще оттече и животът по границата ще се върне в нормалното си русло. Или, както обясниха оттам, „мярката е взета заради усложняващата се обстановка, вследствие на засиления мигрантски натиск по българо-турската граница в пограничните райониА целта е да се избегнат трагични инциденти, недопускане на значителни вреди на имуществото на населението и на икономиката, както и препятстване настъпването на значителни последици за околната среда“

Надеждата е едно, но цифрите показват нещо съвсем друго: частично бедствено положение по такава причина се въвежда за първи път в този регион, нищо че от 1 януари до 18 септември 2022 г.,

от Турция са се опитали да влязат общо… 103 998 нелегални бежанци.

Бройката е 3.4 пъти по-голяма сравнение със същия период на миналата година, като само за последната седмица пограничната бразда е била атакувана от 5864 души (с 600 повече от миналата седмица).

Набиращата сила бежанска вълна удави не само зелената граница, но започва да изплисква и Черно море. Илюстрация за това е случката от тази седмица със спасените 38 бежанци – 22 мъже, 8 жени и едно бебе, пресекли с лодка морето и озовали се източно от нос Шабла, на път за Румъния. Всъщност, те можеха да стигнат и Констанца, ако не ги бяха засекли операторите от Информационната система за наблюдение „Синя граница“. Макар че е истинско чудо как са се озовали там, докато в момента се провежда Многоцелева морска операция „Черно море 2022″ в румънски и български води, координирана от Европейската агенция за гранична и брегова охрана „Фронтекс“.

За разлика от владетеля на морските дълбини Посейдон,

„Фронтекс“ очевидно не притежава божествена сила,

която да спре бежанските лодки. Всъщност, способностите на агенцията са доста преувеличени, въпреки че до 2027 г. корпусът й ще наброява 10 000 души, а средният й бюджет ще достигне… бюджета на българското МВР от миналата година – около 900 млн. евро.

Това бе забелязано и от Европейската сметна палата (ЕСП), която в доклад за 2021 г. направи Европейската служба „Фронтекс“ на пух и прах. Например, бе отбелязано, че въпреки наличието на функционална рамка за обмен на информация в подкрепа на борбата с незаконната миграция, агенцията и хабер си няма за състоянието на външните граници на ЕС, сред които е и нашата междинна бразда с Турция.

„Рамката не функционира достатъчно добре, за да осигури точна, пълна и актуална осведоменост за състоянието на външната граница на ЕС“, гласи основната диагноза в доклада на европейските одитори.

ЕСП отбеляза също, че агенцията има затруднения да използва докладите на националните органи за граничен контрол в рамките на европейската система за наблюдение на границите. Това буквално означава, че българската статистика, според която за почти 9 месеца в България са се опитали да нахлуят над 100 000 незаконни мигранти – или не е стигнала до ушите на „Фронтекс“, или се е загубила някъде из „утробата“ на европейската служба.

С една дума, ЕСП прогнозира, че пред агенцията има значителен риск да се сблъска с трудности при изпълнение на възложения й мандат, защото увеличаването на бюджета и властовите й ресурси се е случило без оценката на нуждите и въздействието върху държавите членки и без оценка на свършеното от… 2015 г. насам. С други думи – наизуст или на сляпо.

Така че

преструктурирането на „Фронтекс“ е решено.

Въпросът е в каква степен ще бъдат актуализирани ресорите и функциите й и как ще стане това – чрез разширяване или чрез орязване на правомощията й и прехвърлянето им на националните погранични власти?

Това също крие своите рискове. Нароилите се напоследък случаи на безпроблемно навлизане, пресичане на територията и навярно спокойно напускане на пределите на държавата ни от групи от по 40-100 нелегални бежанци, породиха съмнения, че на „хранителната верига“ трафикантите са навързали не три синджира роби, а доста повече… „еничари“ и „були якички“ на втора и трета заплата.

Съмненията са от години, но за първи път глас им даде служебният шеф на МВР – Иван Демерджиев.

„Има събрани доказателства за служители, замесени в трафика на мигранти“, заяви той след „ведомствена хайка“ из пограничните гори, деретата и чукари в района на Малко Търново. И уточни, че предстоят кадрови рокади, свързани с осигуряването на по-добра защита на границата.

Както е видно, у нас отново всичко предстои! Въпреки че в началото на септември там имаше над 350 военнослужещи, командировани от цялата страна със задача да подсилят охраната по турската граница. Освен това, по едно време имаше готовност тази „цифра“ да набъбне до над 500 професионални войници, но дали това обещание на служебния военен министър Димитър Стоянов ще стане факт…

Важното е да вярваме! Защото по нищо не личи, че въпросните „350 военни по границата“ не са онези, които

още през ноември 2021 г. бяха командировани там от второто служебно правителство на Стефан Янев. И които, освен че физически трябваше да бранят полосата от нерегламентирани набези,

бяха задължени да кърпят и да лъскат оградата, да изправят и да укрепват килнатите й стълбове…

А днес, към граничните полицаи и военните, със строева стъпка се присъединяват и горските. За това извести вътрешния министър и силов вицепремиер Демерджиев, който обеща труднопроходимите горски пътища в района на Странджа да бъдат ремонтирани по най-бързия начин. За целта съвместни патрули на МВР и на горските власти започват съвместни обходи из Странджа.

И докато пограничната суетня продължава да набира скорост, откъм недрата на републиката се зададе втора „охранителна“ вълна. По разпореждане „отгоре“, МВР започва организирано да изгражда вътрешни контролно-пропусквателни пунктове. За първи път такива се появиха в Бургаска област, чието население пропищя от фучащи напред и назад коли, „баничарки“, микробуси и рейсове, пълни до козирките с бежанци. Заради несекващия приток на мигранти и прогресивно растящата лакомия на трафикантите, бургаската полиция загради областния център така, че остави денонощно отворени само 7 пропускателни пункта.

Както се казва в една антиреклама, популярна през 90-те години на миналия век – днес в Бургас, а утре и в други градове…

Автор: Румен Савов

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече